De prachtige spa s van België - ontspannen in een oase van natuurschoon

België, het land dat gekend is voor zijn rijke geschiedenis, overheerlijke chocolade en een overvloed aan bier, herbergt ook enkele van de meest pittoreske en rustgevende spas ter wereld. Met een divers landschap dat varieert van glooiende heuvels en dichte bossen tot rustige kustlijnen, biedt België een perfecte achtergrond voor diegenen die op zoek zijn naar ontspanning en herbronning. In dit artikel nemen we je mee op reis langs enkele van de beste Belgische spas, elk geplaatst binnen een unieke natuurlijke omgeving waar de zorgen van het dagelijks leven vergeten mogen worden.

In de schaduw van de Ardennen ligt Spa, de stad die zijn naam gaf aan wellnessoorden wereldwijd. De Thermen van Spa vormen hier het juweel in de kroon, met hun mineraalrijke wateren die sinds de Romeinse tijd geprezen worden om hun helende eigenschappen. De spa ligt bovenop een heuvel, met een ongeëvenaard uitzicht over het beboste dal. Het modernistische ontwerp van het complex, met grote panoramische ramen, zorgt ervoor dat gasten zich één voelen met de omliggende natuur terwijl ze genieten van de hydrotherapiebaden, sauna\'s en stoomkamers.

Als je meer naar het westen trekt, kom je terecht bij de kust waar de zeelucht een therapeutische werking heeft en de horizon oneindig lijkt. De spa van het Hotel La Réserve in Knokke-Heist exemplificeert deze ervaring. Hier kunnen bezoekers even de drukte van de exclusieve badplaats achter zich laten en ontspannen met zicht op het Zwin, een natuurgebied dat bekend staat om zijn zeldzame vogelpopulatie en zilte vegetatie. De wellnessfaciliteiten omvatten niet alleen een standaard aanbod van behandelingen, maar zorgen ook voor een harmonie tussen lichaam en geest door de serene aanblik van de natuur.

Verder landinwaarts, in de provincie Limburg, wacht er nog een andere verrassing op liefhebbers van rust en natuur. Het Elaisa Energetic Wellness resort in Dilsen-Stokkem is opgetrokken uit natuurlijke materialen en bevindt zich midden in het Nationaal Park Hoge Kempen. Wat dit resort zo speciaal maakt, is de manier waarop het ontworpen is om de energetische balans van de bezoekers te herstellen en te versterken met behulp van de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Gasten hebben de kans om volledig op te gaan in de stilte en grandeur van het bos, terwijl ze zich overgeven aan een scala van revitaliserende therapieën.

Voor diegenen die gecharmeerd zijn door de romantiek van historische gebouwen, kan een bezoek aan het Kasteel van Orp-Jauche in de Waalse regio een betoverende ervaring zijn. Het kasteel, nu omgetoverd tot een luxespa, biedt een weelderige setting waar aristocratische grandeur hand in hand gaat met hedendaags comfort. Omringd door uitgestrekte tuinen en vijvers, biedt deze spa een tijdloze charme en een ontsnapping aan de moderne wereld. Hier vindt men niet alleen momenten van pure ontspanning maar ook een diepgevoelde connectie met de schoonheid van vervlogen tijden.

Aan de rand van de Vlaamse Ardennen, een regio bekend om zijn heuvelachtig landschap en klassieke wielerrondes, ligt een ander verborgen pareltje. De spa van het wellnesshotel Aqua Viva in Sadar biedt naast de gebruikelijke wellnessfaciliteiten adembenemende vergezichten over het groene, golvende landschap. In deze oase van rust is het makkelijk om de spanning van je af te laten glijden terwijl je vanuit de jacuzzi of het buitenzwembad de zon zachtjes achter de heuvels ziet zakken.

Hoewel België relatief klein is qua oppervlakte, is het land groot in de variëteit en kwaliteit van zijn wellnessvoorzieningen. De spas die het prachtige Belgische landschap als decor hebben, bieden een extra dimensie aan de ervaring van ontspanning en herstel. Ze nodigen uit om te vertragen, te ademen en de verbinding met de natuur te hernieuwen, iets wat vandaag de dag steeds zeldzamer en waardevoller wordt gevonden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.