Wereldwijde luxe goederenmarkt kan €500 miljard overschrijden tegen 2028

De internationale markt voor luxe goederen heeft een pad van robuuste groei ingezet. Analisten voorspellen dat de verkoop van deze luxe producten tegen 2028 een indrukwekkende mijlpaal van meer dan €500 miljard zou kunnen bereiken. Deze prognose wordt ondersteund door verschillende positieve factoren en trends binnen de sector.

Allereerst drijft de toenemende welvaart in opkomende markten, zoals China en India, de vraag naar luxe artikelen aan. Naarmate het besteedbare inkomen in deze landen groeit, neemt ook de bevolking die luxegoederen kan en wil kopen toe. Dit creëert een aanzienlijk nieuw consumentensegment voor high-end merken en producten.

Ten tweede wijzen studies op het belang van de steeds groter wordende jonge consumentenbasis, met name de zogenaamde 'millennials' en 'Gen Z'. Deze demografische groepen zijn technologisch onderlegd en zeer actief op sociale media, wat een cruciale rol speelt bij het vormgeven van consumentengedrag en modetrends. Zij zoeken naar authenticiteit, duurzaamheid en exclusiviteit, waarden die de luxe-industrie in toenemende mate omarmt en incorporeert in hun producten en merkstrategieën.

Het online segment vertegenwoordigt een ander vitaal groeigebied voor luxegoederen. Met de pandemie die de sluiting van fysieke winkels veroorzaakte, heeft de e-commerce in de luxesector een ongekende versnelling gekend. Verwacht wordt dat digitale verkopen blijvend een aanzienlijk aandeel van de totale verkopen zullen uitmaken, aangezien consumenten het gemak en de ruime keuze die online shopping biedt zijn gaan waarderen.

Verder komt er een grotere nadruk op de herkomst en het vakmanschap van producten. Er is een groeiende belangstelling voor artikelen die een rijke geschiedenis en erfgoed hebben, en die ambachtelijk geproduceerd zijn. Hierdoor leggen merken meer de nadruk op het verhaal achter hun producten, wat hen helpt een diepere verbinding met hun klanten te smeden.

Luxemerken investeren ook beduidend in fysieke ervaringen en evenementen. Hoewel digitale ervaringen essentieel worden, realiseren veel merken zich dat tastbare ervaringen nog steeds een machtige manier zijn om klantentrouw te verstevigen en het luxe gevoel te versterken. Van pop-upstores tot exclusieve evenementen, het creëren van memorabele momenten blijft een kernstrategie voor het aanspreken en behouden van luxe shoppers.

Naast deze katalysatoren zijn er nog andere ontwikkelingen die de groei van de luxe goederenmarkt stimuleren. Innovatie, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie en geavanceerde data-analyse, stelt merken in staat gepersonaliseerde ervaringen en producten aan te bieden. Ook worden duurzaamheidsinitiatieven steeds belangrijker, zowel in de bedrijfsvoering als in het productaanbod, aangezien consumenten meer milieu- en maatschappelijk verantwoorde keuzes eisen.

Met al deze dynamische elementen lijkt de sector van luxe goederen zich op te maken voor een stralende toekomst. Het potentieel van €500 miljard tegen 2028 benadrukt de robuustheid en veerkracht van de luxe-industrie, zelfs in het aangezicht van economische onzekerheden en wereldwijde uitdagingen.

Voortbouwend op het besproken fundament van de luxe goederenmarkt, is het belangrijk te onderstrepen dat de ervaring van luxe verandert. Consumenten zijn niet enkel op zoek naar materiële goederen; ze streven ook naar unieke en authentieke ervaringen. Dit heeft geleid tot een toename in de vraag naar luxe reizen en gastronomische ervaringen, experientiële retail evenementen, en zelfs luxueuze gezondheids- en wellness-retreats.

In de luxe reisindustrie zien we bijvoorbeeld een verschuiving naar meer persoonlijke en op maat gemaakte reizen. Reizigers verlangen naar afgelegen bestemmingen, gepersonaliseerde routes, en ervaringen die hen in staat stellen om te ontsnappen aan de drukte en connectie te maken met lokale culturen en tradities. Luxe hotels en resorts spelen hierop in door klanten exclusieve ervaringen en diensten aan te bieden die verder gaan dan de standaard verwachtingen.

Om aan de hoge verwachtingen van vermogende klanten te voldoen, moeten luxemerken ook hun digitale mogelijkheden blijven versterken. Dit houdt onder meer in dat ze investeren in geavanceerde CRM-systemen (Customer Relationship Management) om klantgegevens efficiënt te verzamelen en te analyseren, en om gepersonaliseerde marketingberichten te sturen. Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) bieden daarnaast nieuwe manieren voor merken om hun producten en diensten te demonstreren. Klanten kunnen bijvoorbeeld via VR een virtuele testrit maken in een high-end auto of via AR verschillende horlogeontwerpen op hun pols proberen.

De opkomst van duurzaamheid in de luxe-industrie mag ook niet onderschat worden. Meer dan ooit eisen klanten transparantie en ethiek van de merken die ze ondersteunen. Dit heeft geleid tot initiatieven zoals het verminderen van koolstofvoetafdrukken, het gebruik van ethisch gewonnen materialen en het ondersteunen van sociale en ecologische projecten. Verantwoord ondernemen wordt een fundamenteel onderdeel van het merkverhaal en kan zelfs de sleutel zijn tot het winnen van de loyaliteit van bewuste consumenten.

In het luxe mode segment zien we een beweging richting slow fashion, waarbij men zich afzet tegen massaproductie en in plaats daarvan focust op het creëren van tijdloze stukken met een hoge kwaliteit en duurzaamheid. Dit gaat vaak gepaard met een hoger prijspunt, maar voor veel consumenten is de investering de moeite waard vanwege de lange levensduur van het product en de ethische productiepraktijken.

Tot slot is er sprake van een samensmelting van technologie en luxe. Tech-accessoires worden steeds meer een statussymbool, en de integratie van technologie in traditionele luxe artikelen neemt toe. Van smartwatches die samenwerken met bekende horlogemerken tot handtassen met ingebouwde oplaadmogelijkheden, technologie dient nu als een differentiator die waarde toevoegt aan de traditionele opvatting van luxe.

De toekomst van de luxe goederenmarkt belooft innovatief en responsief te zijn op de behoeften en wensen van de hedendaagse en toekomstige consument. Terwijl high-end merken zich aanpassen aan een snel veranderende wereld, zetten zij de agenda voor wat luxe betekent in de eenentwintigste eeuw. Het landschap van weelde en exclusiviteit is in een constante staat van evolutie, met nieuwe definities en dimensies die zich blijven ontvouwen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.