De rijkste familie ter wereld in 2023 - wie zijn zij?

De wereld heeft vele welgestelde families, maar slechts één kan de titel van 'rijkste familie ter wereld' dragen. In 2023 is deze eer voorbehouden aan de Walton-familie, die vooral bekend is als de eigenaren van Walmart, de grootste retailer ter wereld. Hun geschatte vermogen beloopt een adembenemende 215 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

De Walton-familie dankt hun fortuin aan het retailimperium dat is opgebouwd door de oprichter, Sam Walton, die in 1962 de eerste Walmart-winkel opende. De expansie en het succes van het bedrijf hebben niet alleen geleid tot de dominantie in de retailsector, maar ook tot ongekende persoonlijke rijkdom voor zijn nakomelingen.

De familie bestaat uit broers en zussen Rob, Jim en Alice Walton, samen met enkele leden van de volgende generatie, waaronder Lukas en Christy Walton, die na de dood van John Walton in 2005 erfgenamen werden van zijn vermogen. De familie bezit ongeveer de helft van de aandelen van Walmart, wat een bron van hun immense rijkdom is. Walmart rapporteerde meer dan 500 miljard dollar aan omzet in het fiscale jaar dat eindigde op 31 januari 2021, onderstrepend het gigantische bereik van de onderneming.

Los van de retailactiviteiten, is de familie ook betrokken bij filantropische activiteiten via de Walton Family Foundation. Deze stichting richt zich op initiatieven die betrekking hebben op onderwijs, het milieu en sociale kwesties. In 2020 doneerde de stichting meer dan 525 miljoen dollar aan verschillende goede doelen, waarmee de Waltons hun betrokkenheid bij maatschappelijke verbetering tonen.

Toch is er ook controverse rondom de enorme rijkdom van de familie, vooral in het licht van de werkomstandigheden binnen Walmart. Vakbonden en werknemers hebben kritiek geuit op de lonen en voordelen die Walmart biedt, met het argument dat ze niet genoeg doen voor hun medewerkers, gezien de enorme winsten van het bedrijf.

Ondanks de kritiek blijft het vermogen van de Walton-familie groeien. Dit komt deels door Walmart'saanpassingsvermogen tijdens de COVID-19 pandemie, waar ze snel schakelden naar het aanbieden van online winkelen en thuisbezorging. Hierdoor konden ze profiteren van de toename in online verkoop terwijl veel fysieke winkels gesloten bleven.

Naast de Waltons behoren er andere vermogende dynastieën tot de rijksten der rijksten, zoals de familie Koch, bekend van Koch Industries, en de Mars-familie, die hun fortuin dankt aan de gelijknamige snoepfabrikant. Deze families bezitten elk een fortuin van meer dan 100 miljard dollar en vertegenwoordigen een significant deel van de economische macht in de Verenigde Staten.

Wereldwijd zijn er nog meer prominente familiedynastieën die aanzienlijke vermogens hebben weten te vergaren. Zo hebben we in Europa bijvoorbeeld de familie Arnault, de spil achter LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, en in Azië de Ambani-familie in India en de Saud-familie in Saoedi-Arabië, die beide domineren in hun respectievelijke regio s.

De rijkdom van dergelijke families gaat vaak gepaard met grote invloed, zowel economisch als politiek. Met hun geld kunnen zij bedrijven financieren, investeren in technologie en innovatie, en een rol spelen in mondiale besluitvorming. Dit wordt vaak gezien als positief voor het stimuleren van economische groei en ontwikkeling, maar er zijn ook zorgen over de macht en invloed die deze concentratie van rijkdom met zich meebrengt.

In het geval van de Walton-familie is hun vermogen zo uitgebreid dat het moeilijk voor te stellen is. Hun bezittingen variëren van onroerend goed tot kostbare kunstcollecties, en ze zijn invloedrijk in vele industrieën. Hoewel ze uit de publieke belangstelling blijven, kunnen hun beslissingen en investeringen verstrekkende gevolgen hebben voor de globale economie.

De verwachting is dat de Waltons hun positie als rijkste familie ter wereld zullen behouden, tenzij er significante veranderingen plaatsvinden in de wereldeconomie of binnen hun zakelijke imperium. Het nalatenschap van Sam Walton en de voortzetting van zijn bedrijfsfilosofie door zijn nazaten zorgen ervoor dat Walmart waarschijnlijk zal blijven groeien en bloeien.

Het pad naar rijkdom is zelden zonder uitdagingen, en de Walton-familie heeft haar deel van tegenslagen gekend. Maar door slimme investeringen, een sterke bedrijfsstrategie en een beetje geluk hebben zij een niveau van rijkdom bereikt dat voor de meeste mensen onvoorstelbaar is. Met deze financiële middelen hebben ze de mogelijkheid om een enorme impact te hebben op de wereld, en het blijft fascinerend om te zien hoe ze hun vermogen gebruiken en beheren in de komende jaren.

Hoewel de Walton-familie vooral bekend staat om hun eigendom van Walmart, hebben ze hun vleugels op diverse manieren uitgeslagen, om een nog breder scala aan bronnen van rijkdom te creëren. Het familiefonds, Walton Enterprises LLC, is een van de voertuigen waarmee zij hun belangen in verschillende bedrijven en activa beheren. Ze hebben ook investeringen in financiering, technologie, duurzame energie, en vastgoed. Bijvoorbeeld, Walton'sArvest Bank Group Inc. is een bankfranchise die actief is in verschillende Amerikaanse staten en meerdere miljarden aan activa heeft.

Een ander aspect van de Walton'sinvloed is hoe ze de kunstwereld hebben aangeraakt. Alice Walton, bijvoorbeeld, is een gepassioneerd kunstverzamelaar en de oprichter van het Crystal Bridges Museum of American Art in Arkansas, dat sinds de opening in 2011 een van de vooraanstaande kunstmusea in de Verenigde Staten is geworden. Haar persoonlijke verzameling omvat werken van beroemde Amerikaanse kunstenaars en heeft bijgedragen aan de culturele verrijking van de regio.

Buiten de sfeer van rijkdom en zakelijke prestaties, hebben leden van de Walton-familie ook politieke invloed uitgeoefend. Hun steun aan bepaalde politieke kandidaten en oorzaken, met name die verband houden met onderwijs en belastingbeleid, weerspiegelt de mate waarin hun vermogen hen een stem geeft in het politieke discours.

Het onderwijs is een ander significant gebied waar de Waltons hun invloed hebben laten gelden. Ze zijn bekend voor hun steun aan charter scholen en onderwijsvernieuwingen. Via de Walton Family Foundation hebben ze miljoenen dollars geïnvesteerd in educatieve programma'sen initiatieven over de hele Verenigde Staten, met de bedoeling de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en meer keuzemogelijkheden te bieden aan gezinnen, met name in kansarme gemeenschappen.

De focus van de Waltons op duurzaamheid en milieu is een ander interessant element van hun filantropische activiteiten. De Walton Family Foundation zet zich in voor het behoud van oceanen en rivieren, duurzame visserij en het tegengaan van klimaatverandering. Hun investeringen in deze gebieden tonen een bewustzijn van hun verantwoordelijkheid als stewards van aanzienlijke middelen om positieve veranderingen te stimuleren.

Ten slotte rijst de vraag: wat is het recept voor het handhaven van dergelijk fortuin door de generaties heen? Voor de Waltons lijkt het antwoord te liggen in zowel het behoud van het familiale en zakelijke ethos als in het diversifiëren van hun belangen. Tegelijkertijd benadrukken ze de noodzaak van een sterke bedrijfscultuur en investeren ze in hun werknemers, ondanks de controverse die hen soms omringt.

Door hun activiteiten en betrokkenheid blijven de Waltons niet alleen een symbool van uitzonderlijk rijkdom, maar ook een voorbeeld van de invloed en verantwoordelijkheid die ermee gepaard gaan. Terwijl we uitkijken naar de toekomst, is het duidelijk dat deze familie een blijvende impact zal hebben op zowel economisch als sociaal vlak.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.