Stromae - van wereldberoemde muzikant tot succesvol modeontwerper

Paul Van Haver, beter bekend onder zijn artiestennaam Stromae, is een Belgische singer-songwriter en componist die in 1985 in Brussel werd geboren uit een Belgische moeder en een Rwandese vader. Stromae, een woordspeling op 'Maestro', heeft zichzelf gevestigd als een van de meest invloedrijke muzikanten van zijn generatie, met hits als 'Alors on danse' en 'Papaoutai'. Maar naast zijn muzikale carrière heeft Stromae ook een passie voor mode, wat leidde tot de oprichting van zijn eigen kledingmerk, Mosaert.

Mosaert is een Belgisch creatief label dat zich richt op muziekproductie, textielontwerp en videoproductie. Het label werd opgericht in 2009 door Stromae en zijn team, en heeft sindsdien een reeks succesvolle 'capsules' of collecties uitgebracht. Mosaert is een anagram van Stromae, en de spelling is een knipoog naar de Engelse uitspraak van het woord 'maestro'.

De kledingstukken van Mosaert zijn unisex en worden gekenmerkt door levendige kleuren en complexe patronen. De ontwerpen zijn sterk beïnvloed door de Engelse schooluniformen en Afrikaanse waxprints, wat resulteert in een unieke mix van traditionele en moderne stijlen. De kleding wordt uitsluitend in Europa geproduceerd, met een sterke nadruk op duurzaamheid en ethische productie.

Mosaert heeft tot nu toe acht collecties uitgebracht, elk met een uniek thema en ontwerp. De eerste collectie, Capsule 1, werd gelanceerd in 2014 en bestond uit polo'sen sokken met geometrische patronen. Capsule 2, uitgebracht later dat jaar, breidde het assortiment uit met cardigans en sweatshirts. Capsule 3, gelanceerd in 2016, introduceerde nieuwe stoffen zoals fluweel en werd geïnspireerd door het wiskundige kunstwerk van de Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher.

In 2018 lanceerde Mosaert Capsule 5, een collectie geïnspireerd door de Art Deco en Art Nouveau, twee artistieke bewegingen die een grote invloed hadden op de esthetiek van de vroege 20e eeuw. Deze collectie omvatte ook een reeks huishoudelijke artikelen, waaronder tapijten en kussens, die de grenzen van het merk verder verlegden.

Capsule 8, de meest recente collectie, werd gelanceerd in 2021 en omvatte een reeks kledingstukken en accessoires met een opvallend floraal en faunaal thema. De collectie was een viering van de natuur, met levendige kleuren en patronen die de schoonheid van de natuurlijke wereld weerspiegelden.

Naast kleding heeft Mosaert ook samengewerkt met verschillende artiesten en merken om unieke projecten te creëren. Een van de meest opvallende samenwerkingen was met het automerk Mini, waarbij Mosaert een speciale editie van de Mini Countryman ontwierp. Het voertuig werd gekenmerkt door de kenmerkende patronen van Mosaert en werd tentoongesteld tijdens de lancering van Capsule 5.

Mosaert heeft ook samengewerkt met verschillende muzikanten om muziekvideo'ste produceren. Een van de meest opvallende projecten was de muziekvideo voor 'Carmen' van Stromae, die volledig werd getekend en geanimeerd door Sylvain Chomet, de maker van 'Les triplettes de Belleville'. De video, die het cultus van zelfaanbidding dat wordt aangemoedigd door moderne communicatiemiddelen bekritiseert, won verschillende prijzen, waaronder de Best Visual Effects award op de Berlin Music Video Awards 2016.

Ondanks zijn succes in de mode-industrie, blijft Stromae actief in de muziekwereld. Zijn meest recente album, 'Racine Carrée', werd uitgebracht in 2013 en was een wereldwijd succes, met meer dan 2 miljoen mensen die de bijbehorende tour bijwoonden. Het album bevatte hits zoals 'Formidable' en 'Tous Les Mêmes', en won verschillende prijzen, waaronder de Victoires de la Musique voor Concert van het Jaar in 2015.

Stromae'sinvloed strekt zich uit over de muziek- en mode-industrie, en zijn unieke stijl en creatieve visie hebben hem tot een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie gemaakt. Of hij nu muziek maakt of mode ontwerpt, Stromae blijft innoveren en inspireren, en zijn werk blijft een viering van individualiteit en creatieve expressie.

Hier is een lijst van enkele van de meest opvallende projecten van Mosaert, met een gedetailleerde beschrijving van elk:

  • Capsule 1: Gelanceerd in 2014, was dit de eerste kledingcollectie van Mosaert. Het bestond uit polo'sen sokken met geometrische patronen, geïnspireerd door de Afrikaanse waxprints en Engelse schooluniformen.

  • Capsule 2: Uitgebracht later in 2014, breidde deze collectie het assortiment uit met cardigans en sweatshirts. Het bleef de unisex en geometrische stijl van de eerste collectie volgen.

  • Capsule 3: Gelanceerd in 2016, introduceerde deze collectie nieuwe stoffen zoals fluweel en werd geïnspireerd door het wiskundige kunstwerk van de Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher.

  • Capsule 4: Deze collectie, gelanceerd in 2017, werd gekenmerkt door de samenwerking met Repetto voor de schoenen. De collectie omvatte ook een fluwelen bomberjack, een oversized sweatshirt, een gebreide wikkeltop en een joggingbroek.
  • Capsule 5: Gelanceerd in 2018, was deze collectie geïnspireerd door de Art Deco en Art Nouveau bewegingen. Het omvatte ook een reeks huishoudelijke artikelen, waaronder tapijten en kussens.

  • Capsule 8: De meest recente collectie, gelanceerd in 2021, omvatte een reeks kledingstukken en accessoires met een opvallend floraal en faunaal thema.

  • Mini x Mosaert: Een samenwerking met het automerk Mini, waarbij Mosaert een speciale editie van de Mini Countryman ontwierp.

  • 'Carmen' Muziekvideo: Een muziekvideo voor Stromae'snummer 'Carmen', volledig getekend en geanimeerd door Sylvain Chomet.

  • 'Racine Carrée' Tour: De wereldtournee van Stromae ter ondersteuning van zijn album 'Racine Carrée', geproduceerd door Mosaert.

  • 'Quand c'est' Muziekvideo: Een muziekvideo die de strijd tegen kanker symboliseert, gefilmd in het oude Jeusette-theater in Seraing.

  • 'Ave Cesaria' Muziekvideo: Een muzikale liefdesverklaring aan Cesaria Evora, een klassieke figuur in de Kaapverdische muziek. De video is gefilmd met een oude VHS-camcorder, die tijdens het feest van hand tot hand wordt doorgegeven, net als in oude familiefilms.

  • 'Hostage' Muziekvideo: Een project in samenwerking met de artiest Billie Eilish. De video, geregisseerd door Stromae en Luc Junior Tam, toont Eilish in een kamer die langzaam krimpt en vervormt.

  • 'Défiler' Muziekvideo en Modeshow: Het nummer 'Défiler' markeert het einde van de vierde capsulecollectie van Mosaert. De video is een 9 minuten durende track die de soundtrack vormt voor Mosaert'seerste modeshow.

  • 'Fils de Joie' Muziekvideo: Een project in samenwerking met de Franse zangeres Yelle. De video, geregisseerd door Stromae en Luc Junior Tam, is een kleurrijke en speelse interpretatie van het nummer.

  • 'Mon Amour' Muziekvideo: Een project in samenwerking met de Belgische zangeres Barbara Pravi. De video, geregisseerd door Stromae en Luc Junior Tam, is een emotionele interpretatie van het nummer, met Pravi die danst en zingt in een lege kamer.

  • 'L'enfer' Muziekvideo: Een project in samenwerking met de Franse zanger Léo Nocta. De video, geregisseerd door Stromae en Luc Junior Tam, is een duistere en surrealistische interpretatie van het nummer.

  • 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon' Performance: Stromae'soptreden in de populaire Amerikaanse talkshow, waar hij zijn hit 'Alors on danse' uitvoerde.

Elk van deze projecten benadrukt de creatieve veelzijdigheid van Mosaert en Stromae, en hun vermogen om unieke en boeiende werken te creëren die de grenzen van muziek en mode verleggen. 

Team Mosaert

Bij Mosaert werkt Stromae samen met een getalenteerd en divers team van professionals die elk hun unieke vaardigheden en ervaringen meebrengen. Een van de belangrijkste figuren in het team is Coralie Barbier, Stromae'sechtgenote en de creatieve directeur van Mosaert. Barbier speelt een cruciale rol in het ontwerpproces van de kledingcollecties en is verantwoordelijk voor het creëren van de kenmerkende stijl van het merk.

Luc Junior Tam, Stromae'sbroer, is ook een belangrijk lid van het Mosaert-team. Als creatief directeur heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van de visuele esthetiek van het merk. Hij heeft ook samengewerkt met Stromae aan de regie van verschillende muziekvideo s, waaronder 'Carmen' en 'Quand c'est'.

Daarnaast is er een team van getalenteerde ontwerpers, stylisten, fotografen en videografen die samenwerken om de visie van Mosaert tot leven te brengen. Dit team werkt nauw samen om ervoor te zorgen dat elk aspect van het merk, van de kledingontwerpen tot de muziekvideo s, de unieke stijl en creatieve visie van Mosaert weerspiegelt.

Samen vormen deze individuen het hart van Mosaert, en hun gecombineerde talenten en passie hebben bijgedragen aan het succes en de impact van het merk. Door samen te werken, blijven ze de grenzen van creativiteit verleggen en nieuwe en spannende manieren vinden om muziek en mode samen te brengen.

In de wereld van muziek en mode heeft Stromae, samen met zijn creatieve label Mosaert, een onuitwisbare stempel gedrukt. Door de grenzen van creativiteit te verleggen en voortdurend te innoveren, hebben ze een unieke ruimte gecreëerd waar muziek en mode samenkomen. Of het nu gaat om het ontwerpen van een kledingcollectie, het regisseren van een muziekvideo of het uitvoeren van een wereldtournee, Stromae en Mosaert blijven indruk maken met hun artistieke visie en toewijding aan uitmuntendheid. Terwijl we vooruitkijken naar wat de toekomst in petto heeft, kunnen we er zeker van zijn dat Stromae en Mosaert zullen blijven verrassen en inspireren, waarbij ze de wereld van muziek en mode blijven herdefiniëren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...