Ontdekking van designer Laura Torregrossa's creatieve proces

De Italiaanse ontwerpster Laura Torregrossa staat bekend om haar innovatieve en persoonlijke aanpak van design. Ze kwam oorspronkelijk uit de modewereld waar ze werkte als patroonmaker en uiteindelijk doorgroeide tot chief designer bij een vooraanstaand bedrijf. Haar vaardigheden en ervaring in de mode-industrie gaven haar een stevige basis in vormgeving en een scherp oog voor detail, wat later zou doorschijnen in haar werk in de interieurwereld.

Laura's designtaal is sterk beïnvloed door haar ervaringen in de mode-industrie. Ze legt grote nadruk op textuur, kleur en patronen, en maakt gebruik van diverse materialen die zowel tactiel als visueel stimulerend zijn. Haar achtergrond in de mode heeft haar ook een diep begrip bijgebracht over hoe patronen en ontwerpen kunnen samenwerken om een samenhangende en esthetisch aantrekkelijke ruimte te creëren.

Na haar succesvolle carrière in de mode stapte Laura Torregrossa over naar het interieurontwerp. Ze richtte haar eigen merk Marbera op, waar ze zich richt op het creëren van unieke en op maat gemaakte interieurstukken. Haar werken variëren van verlichtingsarmaturen tot meubelstukken, elk met een opvallend karakter dat haar handelsmerk is geworden. Laura's vermogen om traditionele technieken te combineren met moderne esthetiek heeft ertoe geleid dat haar ontwerpen een frisse maar tijdloze aantrekkingskracht hebben.

In haar werk laat Laura zien dat ze niet bang is om te experimenteren. Ze speelt graag met contrasten, waardoor er dynamische en soms verrassende combinaties ontstaan. Het is deze lef en het constante zoeken naar vernieuwing die haar onderscheidt van veel andere ontwerpers. Laura's werken zijn niet alleen functioneel maar ook kunstzinnige uitingen die een verhaal vertellen en emoties oproepen.

Haar ontwerpproces begint vaak met uitgebreid onderzoek en experimenten. Zoals ze zelf zegt, gelooft ze in 'het maken met je handen', wat betekent dat ze regelmatig zelf aan de slag gaat met de materialen waarmee ze werkt. Deze hands-on benadering stelt haar in staat volledig in controle te zijn van het creatieve proces, van de eerste schets tot het eindproduct. Ze brengt veel tijd door met het onderzoeken van verschillende technieken en materialen voordat ze tot de definitieve ontwerpen komt.

Een ander essentieel onderdeel van Torregrossa's ontwerpproces is de focus op duurzaamheid. Ze selecteert materialen niet alleen op basis van esthetiek en functionaliteit, maar ook op hun milieu-impact. Dit bewustzijn wordt weerspiegeld in haar keuze voor natuurlijke materialen en productiemethoden die het milieu zo min mogelijk belasten. Door aandacht voor duurzaamheid te hebben, toont Laura een toewijding aan niet alleen schoonheid en functionaliteit, maar ook aan de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het creëren van nieuwe producten.

Laura Torregrossa's werk heeft al snel erkenning gekregen binnen de designwereld. Haar unieke stijl en de kwaliteit van haar werk hebben geleid tot lof van zowel klanten als collega's. Met ieder project streeft ze ernaar niet alleen te voldoen aan de verwachtingen van de klant maar ook deze te overtreffen. Voor Laura is het grootste compliment wanneer haar werk een speciale plaats inneemt in het leven van haar klanten en dagelijks geluk brengt.

De interieurmarkt blijft evolueren, en ontwerpers zoals Laura Torregrossa spelen een cruciale rol in deze ontwikkeling. Haar benadering van design als een samensmelting van kunst, ambacht en duurzaamheid maakt haar tot een opvallende figuur in een vaak oververzadigde industrie. Laura's werk laat zien dat design veel meer is dan alleen het vullen van een ruimte - het gaat om het creëren van omgevingen die inspireren, comfort bieden en een positieve impact hebben op onze wereld.

Het blijkt dat Laura's ervaring als patroonmaker in de mode haar een unieke kijk heeft gegeven op interieurdesign, aangezien ze constant op zoek is naar de balans tussen esthetiek en functionaliteit. Zo gebruikt ze haar kennis van texturen en stoffen om diepgang en interesse toe te voegen aan haar ontwerpen. In tegenstelling tot de snel veranderende trends in mode, kiest Laura in haar interieurprojecten voor een meer tijdloze benadering. Ze wil zorgen dat haar ontwerpen de tand des tijds doorstaan, iets wat extra belangrijk is in een wereld waarin duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt.

Naast het streven naar duurzaamheid en tijdloosheid, is het gebruik van lokale en ambachtelijke productiemethoden een belangrijk kenmerk van Laura's werk. Door samen te werken met lokale ambachtslieden kan ze de traditionele technieken in ere houden en tegelijkertijd innovatie stimuleren. Dit resulteert in producten die niet alleen authentiek en persoonlijk zijn, maar ook een verhaal vertellen over de plek waar ze zijn gemaakt.

Een kenmerkend voorbeeld van hoe Laura's visie wordt vertaald naar een fysiek ontwerp, is haar benadering van op maat gemaakte verlichting. Verlichting speelt een cruciale rol in hoe we een ruimte ervaren en Laura begrijpt dit als geen ander. Ze gebruikt licht niet alleen als een middel om een ruimte te verlichten, maar ook als een instrument voor het creëren van sfeer en diepte. Elk van haar verlichtingsontwerpen is doordacht en heeft tot doel de algehele esthetiek van een ruimte te versterken en een unieke ambiance te creëren.

Een ander opvallend aspect van Laura's oeuvre is haar meubellijn. Deze combineert vaak ongewone materialen met strakke, moderne lijnen, wat zorgt voor stukken die zowel artistiek als praktisch zijn. Ze zoekt constant naar manieren om functie te verweven met vorm, zodat elk stuk dat ze creëert zowel mooi als bruikbaar is. Ze gelooft sterk in het concept van "woon-sculpturen", waarbij meubels meer zijn dan slechts functionele objecten - ze zijn ook expressieve kunstwerken die bijdragen aan de identiteit van een ruimte.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Vanessa Kirby is de nieuwe Cartier Panthère In de kijker

Het prestigieuze Huis van Cartier heeft al decennialang een onmiskenbaar symbool in zijn collectie: de panter. Al sinds 1948, toen Louis Cartier zi...