Michael Jordan s klassieke 1991 BMW 850i gaat onder de hamer

Toen Michael Jordan in de jaren '90 over het basketbalveld zweefde, was hij onstuitbaar. De NBA-legende, bekend om zijn indrukwekkende sprongen en scores, had ook buiten het veld een passie voor snelheid en stijl. Dit komt tot uiting in zijn keuze voor auto's, zoals de klassieke 1991 BMW 850i die hij ooit bezat. Deze bijzondere auto, die binnenkort onder de hamer gaat, biedt een uniek stukje geschiedenis voor zowel autoliefhebbers als fans van Michael Jordan.

Het voertuig, dat niet alleen indrukwekkend is vanwege zijn beroemde eigenaar maar ook vanwege zijn opvallende ontwerp en geavanceerde technologie voor die tijd, wordt nu aangeboden in een veiling door Beverly Hills Car Club. Deze club staat bekend om zijn expertise in het aanbieden van zeldzame en exotische auto's.

De BMW 850i, met zijn krachtige 5.0-liter V12-motor en gestroomlijnde lijnen, was zijn tijd ver vooruit. Deze specifieke auto kwam uit de fabriek met een glanzende zwarte lak en een grijze lederen interieur—een kleurencombinatie die elegantie en kracht uitstraalt. Bovendien verkeert de auto nog in een opmerkelijk goede staat gezien zijn leeftijd.

Met minder dan 9.000 mijlen (ongeveer 14.484 kilometer) op de teller is de BMW 850i een zeldzaam exemplaar, aangezien veel van deze auto's door hun eigenaren intensief zijn gebruikt. Het lage kilometeraantal getuigt van de zorgvuldige behandeling die het voertuig heeft gekregen. De auto beschikt over alle moderne gemakken van die tijd, inclusief een zonnedak, elektrisch verstelbare stoelen en een hoogwaardig geluidssysteem van het merk Nakamichi, wat destijds een toonaangevende naam was op audiogebied.

Een bijkomend interessant feit is dat de auto uitgerust was met een autotelefoon, wat een luxe en exclusieve feature was in de vroege jaren '90. Het versterkt het beeld van de BMW 850i als een voorbeeld van luxe en hoogstaande technologie in die periode.

Beverly Hills Car Club heeft de auto aangekondigd met een reeks foto'sdie een gedetailleerd beeld geven van de staat van het voertuig. Hoewel de club geen exacte prijsverwachting heeft vrijgegeven, geven zij wel aan dat de link met Michael Jordan de waarde aanzienlijk kan verhogen. Voor verzamelaars en liefhebbers biedt dit een unieke kans om een auto te bezitten die toebehoorde aan een van de grootste sporticonen aller tijden.

Dit exemplaar van de BMW 850i is een verbluffend voorbeeld van de autogeschiedenis en celebrity-eigendom die samenkomen. Het biedt een directe verbinding met het erfgoed van een auto die een cultstatus heeft verworven onder enthousiastelingen en een persoonlijke link naar Michael Jordan, wiens roem en invloed wereldwijd gevoeld wordt.

Nu de veiling nadert, wordt verwacht dat de belangstelling voor dit stukje automobiele en sportgeschiedenis zal toenemen. De veiling biedt een kans om niet alleen een prachtig ontworpen auto aan te schaffen, maar ook een die een verhaal vertelt van succes, stijl en snelheid - kenmerken die zowel op Michael Jordan als op de BMW 850i van toepassing zijn.

Naast de opwinding rond de veiling van Michael Jordan'sBMW 850i, brengt de herinnering aan dit iconische model een diepere waardering voor de evolutie van BMW's8-Serie, en in het bijzonder het belang van de 850i als een belangrijk model in de geschiedenis van de Duitse autofabrikant.

Gelanceerd in 1989, was de BMW 850i onderdeel van de originele 8-Serie lijn, die tot stand kwam als BMW'svlaggenschip coupé. De 8-Serie was een directe opvolger van de 6-Serie en werd ontworpen om te concurreren met andere high-end luxe coupés van die tijd. Met een focus op krachtige prestaties, luxe voorzieningen en baanbrekende technologieën, vertegenwoordigde de 850i het toppunt van wat BMW destijds te bieden had.

De 850i kwam in de markt met een aantal bijzondere eigenschappen die hem onderscheidden van zijn concurrenten. Allereerst was daar de V12-motor, die met tweeëntwintig elektronische geregelde kleppen, een motorvermogen bood van 296 pk (220 kW). Deze machine maakte gebruik van BMW'sM70 motor, welke de basis vormde voor verdere innovatieve ontwikkelingen in V12-technologie. Dit was BMW'seerste productie-V12 sinds de BMW 750iL in 1987.

Een andere kenmerkende eigenschap van de 850i was de adaptieve ophanging, bekend als Electronic Damper Control (EDC), die automatisch de demping afstemde op de rijomstandigheden. Dit systeem was een van de eerste in zijn soort en bood bestuurders een dynamische rijervaring, die tot dan toe ongeëvenaard was in de productieauto's.

De 850i introduceerde ook het gebruik van drive-by-wire technologie, waardoor fysieke verbindingen tussen het gaspedaal en de motor werden vervangen door elektronische signalen. Dit was een verregaande stap in de richting van hedendaagse volledig elektronisch bestuurde systemen die momenteel gebruikelijk zijn in moderne voertuigen.

Het ontwerp van de BMW 850i was eveneens baanbrekend. Het had een laag slungelig profiel met een lange motorkap en korte achterkant, wat bijdroeg aan de dynamische en sportieve uitstraling. De pop-up koplampen waren een ander opvallend designelement dat de auto een kenmerkende 'gezicht' gaf wanneer ze in gebruik waren. Zelfs de deurgrepen waren naadloos geïntegreerd in de carrosserie om de aerodynamica te verbeteren.

Interieur biedt de 850i een niveau van luxe en comfort dat verwacht mag worden van een auto in deze prijsklasse. Lederen bekleding, houtafwerkingen en een geavanceerd informatiesysteem waren slechts enkele van de features die eigenaren konden genieten. Het was duidelijk dat BMW veel aandacht besteed had aan elk detail van de rijervaring.

Door de jaren heen bleef de populariteit van de BMW 850i bestaan, zelfs nadat de productie in 1994 werd stopgezet. De auto heeft een loyale aanhang behouden onder autoliefhebbers en is een gewild object voor verzamelaars geworden, met name modellen in een goede staat of met een interessante provenance, zoals het exemplaar dat eerder toebehoorde aan Michael Jordan.

De 8-Serie maakte een comeback in 2018, waarmee BMW de geest van de originele lijn nieuw leven inblies. Met moderne interpretaties van hetzelfde luxe en prestatie-ethos, blijft de nieuwe generatie 8-Serie indruk maken op autokenners en consolideert het de status van de oorspronkelijke 850i als een klassiek stukje automobiele geschiedenis.

Terwijl de veiling van Michael Jordan's1991 BMW 850i interesse wekt en misschien zelfs een recordbedrag oplevert, is het een herinnering aan de blijvende impact die deze auto's hebben in de wereld van autoverzamelaars en sportgeschiedenis. Het is een kans om niet alleen een onberispelijk bewaard stukje automobielgeschiedenis te bemachtigen, maar ook een persoonlijke relatie met een legendarische figuur die onlosmakelijk verbonden is met excellentie, op en buiten het speelveld.

Met zo'n zeldzame en exclusieve auto ter veiling, is het interessant om na te denken over de manieren waarop eigenaarschap van een dergelijke auto invloed kan hebben op iemands imago en collectie. Het bezit van de BMW 850i van Michael Jordan is niet alleen een kwestie van het bezitten van een luxueuze en krachtige klassieke auto; het vertegenwoordigt ook een gedeelte van de persona en nalatenschap van een van de meest erkende atleten in de sportgeschiedenis.

Michael Jordan is meer dan alleen een voormalig professioneel basketbalspeler; hij is een cultureel icoon wiens invloed uitstrekt tot buiten de grenzen van de sport. Zijn naam is synoniem met superioriteit, vastberadenheid en stijl. Door de jaren heen heeft Jordan'smerk zich vertakt naar diverse gebieden, waaronder zijn eigen schoenlijn met Nike, de Air Jordans, die een industrie op zich zijn geworden.

Het bezit van een voertuig dat eens toebehoorde aan deze legende kan een gevoel van verbinding bieden met de man die op het veld alles gaf en wiens naam een universeel symbool van succes werd. Het is een tastbare herinnering aan de menselijkheid en de persoonlijke smaak van een superster die vaak groter dan het leven zelf lijkt.

De begeerde BMW 850i, gekoesterd door een sportheld, biedt potentieel een bron van inspiratie voor de eigenaar – een dagelijks aandenken aan de hoogtepunten die een mens kan bereiken met toewijding en talent. Als het voertuig wordt verkocht, zal de nieuwe eigenaar meer bezitten dan een auto; ze zullen een verhaal bezitten, een anekdote over de man die de definitie van basketbal herdefinieerde.

Voor verzamelaars, biedt de aankoop van deze BMW een ongeëvenaarde kans om hun collectie te verrijken met een uniek stukje. Het potentieel om de BMW 850i in originele staat te behouden of te restaureren alsof het net uit de fabriek is gerold, houdt de historie levend en zorgt ervoor dat de legende van Michael Jordan voortleeft in een andere vorm.

Bovendien, voor de enthousiastelingen die de charme van de BMW 850i erkennen, maar misschien niet de financiële middelen hebben om deel te nemen aan de veiling van Jordan’s voertuig, is het een herinnering aan de mogelijkheden die bestaan om een ​​soortgelijke auto te vinden en te koesteren. De BMW 850i blijft een symbolisch model binnen de auto-industrie, begeerd door velen die de kwaliteiten van Duitse engineering en tijdloze esthetiek waarderen.

De veiling van Michael Jordan'sBMW 850i is niet alleen het einde van een hoofdstuk waarin deze auto de garage van een basketballegende sierde; het is ook een viering van de blijvende allure van BMW's8-Serie en de tijdloze verbinding tussen auto's en de cultuur van roem. Het is een gelegenheid om opnieuw na te denken over onze eigen passies en de objecten die we koesteren – een moment om te reflecteren op wat waarde en betekenis geeft aan ons leven en collecties.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...