Matthew Goode schittert in Downton Abbey en The Crown

In een uitgebreid interview met Luxury London spreekt Matthew Goode over zijn ervaringen met het werken aan twee van de meest geliefde Britse drama's van de afgelopen jaren: 'Downton Abbey' en 'The Crown'. Bekend om zijn charismatische vertolkingen en diepe vertolkingen van complexe personages, geeft Goode inzicht in zijn aanpak van acteren en hoe hij zich voorbereidt op zijn diverse rollen.

Geboren in Exeter, Devon, in het Verenigd Koninkrijk, wist Goode al vroeg in zijn leven dat acteren zijn roeping was. Hij studeerde drama aan de Universiteit van Birmingham en vervolgens aan de London Academy of Music and Dramatic Art, een pad dat hem zou leiden naar een succesvolle carrière in zowel film als televisie. Zijn doorbraak kwam met zijn rol in de romantische komedie 'Chasing Liberty' (2004), maar het was zijn vertolking van Charles Ryder in de verfilming van Evelyn Waugh's 'Brideshead Revisited' die hem kritische erkenning bracht.

Goode's vermogen om zowel charme als complexiteit te brengen naar de personages die hij speelt, heeft hem talloze rollen opgeleverd. In 'Downton Abbey' speelde hij Henry Talbot, de knappe weduwnaar die uiteindelijk het hart van Lady Mary Crawley verovert. Zijn optreden in de geliefde serie toonde zijn vermogen om zich een weg te banen in een reeds gevestigde cast en een blijvende indruk achter te laten.

Wanneer gevraagd wordt naar de aantrekkingskracht van de serie, benadrukt Goode dat 'Downton Abbey' meer is dan enkel entertainment; het biedt een blik op een bygone era en de veranderende sociale hiërarchieën van het begin van de 20e eeuw. Deze historische context, gecombineerd met de persoonlijke drama's van de personages, maakt de show volgens hem boeiend voor een breed publiek. Goode's bijdrage aan dit rijke weefsel was zowel een eer als een uitdaging, waarbij hij zich moest onderdompelen in de periode en de omgangsvormen die zo kenmerkend zijn voor die tijd.

Zijn rol in 'The Crown', waar hij de fotograaf Antony Armstrong-Jones speelde, vereiste een andere vorm van voorbereiding. Armstrong-Jones, die met Prinses Margaret trouwde, was een complex figuur en Goode moest diepgaand onderzoek doen om diens karaktereigenschappen en relaties met andere personages goed weer te geven. Ondanks de druk voelde Goode zich thuis in de rol en slaagde hij erin een multifaceted portrayal van de beruchte Armstrong-Jones te geven.

Goode reflecteert ook op de culturele impact van 'The Crown', gezien het biedt een uniek kijkje achter de schermen van de Britse koninklijke familie. De show heeft niet alleen successen geboekt in termen van kijkcijfers, maar heeft ook discussies aangezwengeld over de rol van de monarchie in de moderne tijd. Het is deze relevantie en de gedetailleerde karakterisering die volgens Goode ten grondslag ligt aan het succes van de serie.

Naast televisiewerk is Goode blijven schitteren op het grote scherm. Zijn veelzijdige acteerwerk omvat rollen in films zoals 'The Imitation Game' waar hij een codebreaker speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, en 'Stoker', een duistere thriller. Goode's selectie van projecten toont zijn bereidheid om uiteenlopende en uitdagende rollen aan te nemen, en deze naar nieuwe hoogtes te tillen met zijn doordachte vertolkingen.

Goode spreekt ook openhartig over de uitdagingen van het acteurschap, zoals de constante balans tussen werk en privéleven. Als vader van drie erkent hij de druk om aanwezig te zijn voor zijn gezin terwijl hij tegelijkertijd toegewijd blijft aan zijn vak. Desondanks vindt hij voldoening in zijn werk, en voelt hij zich dankbaar voor de gelegenheden die hem zijn geboden om te groeien als acteur en verhalen te vertellen die resoneerden bij miljoenen mensen over de hele wereld.

Naast acteren is Goode een fervent wijnliefhebber, wat heeft geleid tot zijn mede-presentatie van de tv-serie 'The Wine Show' samen met collega-acteur Matthew Rhys. Hier verkent hij de wijnculturen van verschillende landen, een interesse die lijkt te passen bij zijn voorliefde voor diepte en nuance, zowel in zijn acteerrollen als in het leven.

Het interview met Matthew Goode laat zien hoe een gepassioneerde en toegewijde acteur zijn werk benadert. Of het nu gaat om het belichamen van een aristocratische autocoureur in 'Downton Abbey' of het portretteren van een controversiële royal in 'The Crown', Goode blijft een fascinerende en gelaagde acteur wiens werk blijft bijdragen aan de rijkdom van Brits drama.

Matthew Goode's onderscheidende keuzes in zijn acteercarrière hebben hem solide filmrollen en opmerkelijke televisie-optredens opgeleverd. Zijn toewijding aan het ontwikkelen van authentieke personages heeft hem tot een gerespecteerde figuur in de entertainmentwereld gemaakt. Buiten zijn werk in 'Downton Abbey' en 'The Crown' blijft Goode zijn filmografie uitbreiden met interessante en uitdagende rollen.

Een van zijn recentere rollen was in de kritisch bejubelde film 'Official Secrets' (2019), waar hij de echtgenoot speelde van klokkenluider Katharine Gun (gespeeld door Keira Knightley). In deze film, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, portretteert Goode opnieuw een complex karakter binnen een historisch beladen context. Zijn vermogen om subtiele emotionele nuances over te brengen draagt bij aan de spanning en het realisme van de film.

Goode is ook te zien in het genre van sciencefiction en fantasy, waar zijn rol in 'The Discovery' (2017), tegenover Robert Redford en Rooney Mara, zijn bereik als acteur toont. In deze film verkent hij het concept van het hiernamaals en wat het betekent voor menselijke relaties en morele keuzes. Zijn personage in 'The Discovery' voegt een diepgaande laag toe aan een al intrigerend narratief, een getuigenis van Goode's capaciteit om zelfs in de meest ongewone scenario's een menselijk element te behouden.

Bovenop zijn acteerprestaties is Goode's persoonlijke leven net zo veelzijdig en interessant. Hij is getrouwd met Sophie Dymoke en samen hebben ze drie kinderen. Zijn gezinsleven is iets wat hij beschouwt als zijn grootste prestatie en vreugde. Tussen het filmen door probeert hij zoveel mogelijk tijd door te brengen met zijn familie, wat hij beschouwt als zijn anker en bron van stabiliteit.

In de steeds veranderende wereld van Hollywood blijft Goode selectief in zijn projectkeuze. Hij heeft een voorliefde voor het werken met regisseurs en scenarioschrijvers die hij bewondert en projecten die hem zowel persoonlijk als professioneel uitdagen. Zijn interesse in complexe personages en diepgaande verhaallijnen is niet alleen een kenmerk van zijn werk, maar ook van de manier waarop hij naar de wereld kijkt.

Een aspect van Goode's leven dat vaak over het hoofd wordt gezien is zijn liefde voor het theater. Hoewel hij het grootste deel van zijn recente successen op het scherm heeft behaald, heeft hij ook een respectabele theatercarrière. Zijn optredens op de planken geven hem de kans om zijn acteervaardigheden aan te scherpen en rechtstreeks contact te maken met het publiek, een ervaring die hij als onvervangbaar beschouwt.

Naast acteren en zijn familie, heeft Goode een aantal andere interesses die hem inspireren en motiveren. Hij is een gepassioneerd voetbalfan en steunt zijn lokale team, Exeter City. Ook houdt hij van muziek en speelt hij graag gitaar in zijn vrije tijd. Deze buiten-acteerse passies geven een meer volledig beeld van wie Goode is als persoon, waardoor fans een kijkje krijgen in zijn leven buiten de camera's en schijnwerpers.

In de toekomst blijft Goode gefocust op het vinden van betekenisvolle en uitdagende rollen die dieper ingaan op de menselijke psychologie en emotie. Hij is niet bang om de donkere of minder besproken aspecten van zijn personages aan te pakken en hoopt via zijn werk serieuze gesprekken en overpeinzingen op gang te brengen over belangrijke sociale en persoonlijke thema's.

In een industrie die voortdurend in beweging is, blijft Matthew Goode een authentieke en oprechte aanwezigheid. Of hij nu deel uitmaakt van een kostuumdrama of een actievolle thriller, zijn inzet voor zijn vak en zijn bereidheid om zichzelf te verdiepen in elke rol garanderen dat hij nog vele jaren zal blijven fascineren en inspireren als een van de fijnste acteurs van zijn generatie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...