Het dagelijkse leven van lichtontwerper Niamh Barry - haar inspiratie en proces

Een unieke inkijk in het dagelijkse leven van de bekende Ierse lichtkunstenaar Niamh Barry. Barry, geboren en getogen in Dublin, heeft in de loop der jaren een indrukwekkend portfolio opgebouwd waarin ze de kunstvormen van licht en sculptuur samenvoegt. Ontdek haar creatief proces, de inspiratiebronnen voor haar kunst en hoe een typische dag er voor haar uitziet.

Niamh’s dagen beginnen meestal vroeg. Ze woont met haar gezin in Dublin, een stad die volgens haar veel te bieden heeft op het gebied van cultuur en kunst. Elke dag begint met het opstaan van haar gezin, het bereiden van ontbijt en haar kinderen naar school sturen.

Na deze ochtendroutine wijdt Niamh zich aan haar passie - het ontwerpen van verlichtingsstructuren. Ze trekt zich terug in haar thuisstudio, die gevuld is met handgetekende schetsen, prototypes en allerlei gereedschappen. Dit is haar domein, waar ze zich buigt over nieuwe ontwerpen, experimenteert met materialen en werkt aan de creatie van haar volgende meesterwerk.

Barry's werk varieert van kleine privé-opdrachten tot grotere openbare installaties, en ze heeft zelfs opdrachten voor luxe jachten vervuld. Hoewel haar werken enorm divers zijn, hebben ze allemaal een gemeenschappelijk kenmerk: het gebruik van licht als een intrinsiek element. Voor Barry is licht niet alleen een visueel aspect, het is een essentiële component die emotie en perceptie kan veranderen.

Creatieve inspiratie haalt Niamh uit verschillende bronnen. Vaak komt deze vanuit de natuur, zoals de vormen en structuren die ze in haar dagelijks leven tegenkomt, of in de oude grafische patronen van de Keltische cultuur van Ierland. Maar ze trekt ook inspiratie uit de muziek en films die ze consumeert, de boeken die ze leest en uit haar talrijke reizen naar exposities en musea over de hele wereld.

Wat betreft het creatieve proces, begint Barry meestal met het maken van handgetekende schetsen. Van daaruit maakt ze prototypes op ware grootte van de voorgestelde structuren om te experimenteren met vorm, ruimtelijkheid en, uiteraard, licht. Dit rigoureuze proces zorgt ervoor dat elke creatie uniek is en nauwgezet aan haar visie voldoet.

Zelfs na een lange dag in de studio, stopt Niamh's werk nooit echt. Haar avonden worden vaak doorgebracht met het doornemen van e-mails, het maken van plannen voor komende projecten en het bijwerken van haar website en sociale media-accounts. Daarnaast probeert ze ook tijd te maken voor ontspanning, zoals het kijken van films of series, het lezen van een goed boek of het maken van een uitgebreide wandeling met haar hond.

Barry heeft een duidelijk passie voor wat ze doet. Elke lichtinstallatie die ze creëert is een ode aan haar vakmanschap, creativiteit en haar continue zoektocht naar manieren om licht als artistiek medium te gebruiken. Haar werk heeft zowel nationaal als internationaal aandacht gekregen en wordt tentoongesteld in galerijen en musea over de hele wereld.

Haar succes komt volgens Barry neer op hard werken, toewijding en het vermogen om haar visie op kunst en design in haar werken weer te geven. Ondanks het feit dat elke dag gevuld is met uitdagingen en drukke schema's, gelooft Niamh dat de voldoening van het creëren en delen van haar kunstwerken dit ruimschoots goedmaakt.

Deze extra informatie biedt een meer diepgaande blik op de artistieke filosofie van Niamh Barry. De Ierse lichtkunstenaar gelooft in de kracht van licht als een transformerende kracht, die elke ruimte dynamisch kan maken, stemmingen kan veranderen en het onzichtbare zichtbaar kan maken.

Daarom experimenteert ze voortdurend met verschillende lichtbronnen en materialen - van LED-lampen en neon tot koper, brons en glas - om vluchtige momenten van licht en schaduw vast te leggen in haar sculpturale vormen. Ze is bijzonder geboeid door de interacties tussen licht en het menselijk lichaam, het vermogen van licht om ruimte te definiëren en de manier waarop het onze perceptie van realiteit kan beïnvloeden.

Barry hecht ook veel belang aan continu leren en groeien als kunstenaar. Hoewel ze al bijna twee decennia in de industrie werkt, benadrukt ze het belang van het voortdurend uitbreiden van haar kennis en vaardigheden, het verkennen van nieuwe ideeën en technieken, en het blijven streven naar uitmuntendheid in haar werk.

 

- Waar haalt Niamh Barry haar inspiratie vandaan? Niamh Barry haalt haar inspiratie uit verschillende bronnen zoals natuur, Keltische cultuur, muziek, films, boeken en haar reizen naar exposities en musea.
- Wat is een gemeenschappelijk kenmerk in al haar werken? Een gemeenschappelijk kenmerk in al haar werken is het gebruik van licht als een intrinsiek element.
- Hoe ziet haar creatieve proces eruit? Niamh Barry's creatieve proces begint doorgaans met het maken van handgetekende schetsen, gevolgd door het maken van prototypes op ware grootte om te experimenteren met vorm, ruimtelijkheid en licht.
- Welke materialen gebruikt Niamh Barry in haar werken? Niamh Barry experimenteert met verschillende lichtbronnen en materialen zoals LED-lampen, neon, koper, brons en glas.
- Wat zijn enkele van de activiteiten die Niamh Barry doet buiten haar werk? Buiten haar werk besteedt Niamh Barry tijd aan het doornemen van e-mails, het maken van plannen voor komende projecten en het bijwerken van haar website en sociale media accounts. Ze houdt ook van ontspannen door films of series te kijken, een goed boek te lezen of een lange wandeling met haar hond te maken.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Vanessa Kirby is de nieuwe Cartier Panthère In de kijker

Het prestigieuze Huis van Cartier heeft al decennialang een onmiskenbaar symbool in zijn collectie: de panter. Al sinds 1948, toen Louis Cartier zi...