Barack Obama s favoriete films van 2023 onthuld

Voormalig president Barack Obama heeft een traditie in stand gehouden door zijn jaarlijkse lijst van favoriete films te delen met het publiek. Deze lijst, die hij via sociale media publiceert, bevat een verzameling titels die hij het meest indrukwekkend vond in het afgelopen jaar. Voor 2023 heeft Obama wederom een gevarieerde selectie films uitgelicht die uiteenlopen in genre, thematiek en productiewaarde. Zijn selectie weerspiegelt vaak zijn eigen interesse in culturele diversiteit, historische onderwerpen en maatschappelijke kwesties, en bevat zowel onafhankelijke films als grotere Hollywood-producties.

Op de lijst van 2023 staan onder andere de film 'Rustin', een project gefinancierd door Higher Ground Productions, het productiebedrijf opgericht door Barack en Michelle Obama, in samenwerking met Netflix. 'Rustin' vertelt het verhaal van de civiele rechtenactivist Bayard Rustin, een invloedrijk figuur die achter de schermen werkte tijdens de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. De film wordt geprezen om zijn historische nauwkeurigheid en relevante thematiek.

Naast 'Rustin', noemde Obama ook de film 'Leave the World Behind', een drama dat zich afspeelt tegen een achtergrond van een mysterieuze mondiale crisis, met sterke acteerprestaties en een spannend verhaal. Deze film benadrukt thema'szoals menselijkheid en onzekerheid bij rampspoed, wat aansluit bij Obama'svoorkeur voor films met diepere lagen en maatschappelijk relevante discussiepunten.

Een ander genoemd project is 'American Symphony', een hartverwarmende en inspirerende film die een eerbetoon brengt aan de Amerikaanse cultuur en diversiteit door middel van muziek. Het verkent de rijke muzikale erfenis van de Verenigde Staten en toont hoe muziek mensen kan samenbrengen, ongeacht hun achtergrond.

De persoonlijke betrokkenheid van Obama bij de filmindustrie is opvallend sinds zijn ambtsperiode als president eindigde. Met Higher Ground Productions streeft hij ernaar om verhalen te ondersteunen die anders misschien geen platform krijgen. Dit reflecteert zijn engagement om een breed scala aan perspectieven en ervaringen te belichten in de entertainmentindustrie.

Het delen van Obama'sfavoriete films heeft door de jaren heen veel aandacht gekregen. Fans en filmliefhebbers kijken uit naar zijn aanbevelingen en beschouwen zijn lijst als een gids voor cinematografische parels die wellicht over het hoofd zijn gezien of extra aandacht verdienen. De lijst helpt zo niet alleen om deze films onder de aandacht te brengen, maar stimuleert tevens gesprekken over de verhalen en boodschappen achter de producties.

Barack Obama staat bekend om zijn verfijnde smaak in literatuur, muziek en film. Zijn jaarlijkse lijsten met aanbevelingen zijn tot een ware traditie geworden en bieden een inkijk in de persoonlijke interesses en voorkeuren van de voormalige president. Zijn filmkeuzes van 2023 zijn niet alleen interessant vanwege de kwaliteit van de films zelf, maar ook omdat ze vaak parallel lopen met bredere culturele en maatschappelijke discussies die relevant zijn in de huidige tijd.

De film 'Rustin' bijvoorbeeld, is niet alleen een belangrijk verhaal over een sleutelfiguur in de burgerrechtenbeweging, maar het belicht ook de rol die LGBTQ+ personen hebben gehad in deze geschiedenis. Bayard Rustin, die openlijk homoseksueel was, wordt vaak over het hoofd gezien in de geschiedschrijving, en deze film biedt dus een belangrijke bijdrage aan de erkenning van zijn werk en de complexiteit van zijn identiteit.

'Leave the World Behind' spreekt dan weer tot de collectieve angst en onzekerheid die mensen wereldwijd ervaren in tijden van snelle verandering en potentiële crises. In een tijdperk waarin klimaatverandering, pandemieën en politieke instabiliteit de krantenkoppen domineren, roept deze film vragen op over vertrouwen, familie en de veerkracht van de mensheid.

'American Symphony' daarentegen, biedt een meer hoopvolle en verbindende blik op de samenleving. Door middel van muziek, iets dat universeel menselijk is, kunnen kijkers de verschillende culturele invloeden binnen Amerika beter waarderen en begrijpen. Het idee dat muziek barrières kan doorbreken en mensen kan samenbrengen, is een boodschap die altijd centraal heeft gestaan in Obama'seigen politieke en persoonlijke filosofie.

Higher Ground Productions, het productiebedrijf van Barack en Michelle Obama, heeft zich sinds de oprichting gericht op het vertellen van diverse en impactvolle verhalen. Hun samenwerking met Netflix heeft hen de mogelijkheid gegeven om een breder publiek te bereiken en projecten te ondersteunen die anders misschien niet de aandacht zouden krijgen die ze verdienen. Dit komt niet alleen tot uiting in de productie van 'Rustin' maar ook in andere succesvolle projecten zoals de documentaire 'American Factory', die de Academy Award voor Beste Documentaire won in 2020.

De keuze voor films met een sterke narratieve kracht en maatschappelijke relevantie past in het bredere verhaal van Obama'snaoorlogse loopbaan. Na zijn presidentschap heeft hij consistent gekozen voor initiatieven die de maatschappelijke dialoog bevorderen en onderwerpen aankaarten die variëren van raciale gelijkheid en klimaatverandering tot immigratie en democratie.

Als trendsetter blijft Obama invloed uitoefenen op het publieke discours door zijn platform te gebruiken om belangrijke thema'ste promoten en bewustzijn te creëren. Zijn jaarlijkse lijsten worden gezien als een barometer voor cultureel bewustzijn en zijn aanbevelingen worden niet alleen gewaardeerd door het grote publiek, maar ook door filmmakers en de filmindustrie zelf.

Naast zijn filmkeuzes deelt Obama ook regelmatig zijn andere culturele favorieten, zoals boeken en muziek. Zijn boekenlijst van 2023 zal naar verwachting net zo veelzijdig zijn als zijn filmselectie, met romans, non-fictie en poëzie die de rijkdom en complexiteit van de menselijke ervaring illustreren. Zijn muziekkeuzes zijn even gevarieerd en weerspiegelen een brede waardering voor verschillende genres en artiesten. Het is een herinnering aan de kracht van kunst om mensen samen te brengen en om als spiegel te dienen voor de samenleving.

In een wereld waarin informatie en amusement in overvloed aanwezig zijn, biedt de selectie van Obama een curatie die niet alleen gebaseerd is op entertainmentwaarde, maar ook op inhoudelijke diepgang en maatschappelijke relevantie. Terwijl hij zich blijft inzetten voor verschillende sociale en politieke initiatieven, blijft zijn invloed op het culturele landschap onverminderd groot. De films, boeken en muziek die hij jaarlijks uitlicht, herinneren ons eraan dat cultuur een dialoog is die nooit ophoudt en altijd evolueert, aangejaagd door stemmen die het waard zijn om gehoord te worden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Vanessa Kirby is de nieuwe Cartier Panthère In de kijker

Het prestigieuze Huis van Cartier heeft al decennialang een onmiskenbaar symbool in zijn collectie: de panter. Al sinds 1948, toen Louis Cartier zi...