Zeldzame 1954 Pegaso Z-102 te koop bij Broad Arrow veiling

Het Spaanse automerk Pegaso is misschien niet het eerste waar autoliefhebbers aan denken wanneer ze iconische auto's uit het midden van de 20e eeuw bespreken, maar dat zou het wel kunnen zijn. Het merk, gesticht door voormalig Alfa Romeo ingenieur Wilfredo Ricart, produceerde een van de meest opzienbarende sportwagens van die tijd: de Pegaso Z-102. Nu komt een bijzonder exemplaar uit 1954 onder de aandacht door een aankomende veiling bij Broad Arrow Auctions.

De Pegaso Z-102 werd in kleine aantallen geproduceerd tussen 1951 en 1958, waarbij minder dan 100 exemplaren de fabriek verlieten. Deze wagens werden gekenmerkt door hun geavanceerde engineering, waaronder een V8-motor met dubbele bovenliggende nokkenassen, een handgeschakelde vijfversnellingsbak, en een chassis dat zo ontworpen was dat het stevigheid bood en toch lichtgewicht bleef.

Het exemplaar dat bij Broad Arrow Auctions wordt aangeboden, is gerestaureerd in de originele blauwe kleur met lichtgrijze bekleding. Deze Pegaso komt uit een periode dat het bedrijf zich op het hoogtepunt van zijn technologische innovatie bevond. Het toont een prachtige combinatie van prestaties en stijl, met zijn slanke carrosserie en strakke lijnen, die destijds toonaangevend waren.

De geschiedenis van dit specifieke model is fascinerend. Het werd oorspronkelijk tentoongesteld op de Salon de l'Automobile de Paris in 1954 en later verkocht in Zwitserland. Door de jaren heen heeft de auto verschillende eigenaren gehad en meerdere restauraties ondergaan. Ondanks deze restauraties, zijn veel van de originele onderdelen behouden gebleven, wat zeldzaam is voor auto's van deze leeftijd.

Experts verwachten dat de prijs waarmee de Z-102 zal worden afgehamerd, een weerspiegeling zal zijn van de zeldzaamheid en het unieke karakter van dit specifieke model. De veiling van de Pegaso bij Broad Arrow is een kans voor verzamelaars om een stukje automotive geschiedenis in handen te krijgen die niet alleen een opmerkelijk verhaal heeft, maar ook een staaltje van technisch vernuft representeert.

Dit bijzondere model is uitgerust met een 2,8-liter V8 motor, die indrukwekkende prestaties levert, zelfs naar hedendaagse maatstaven. In de jaren vijftig was dit soort auto's een voorteken van de moderne supercar: snel, stijlvol en uiterst exclusief.

Naast de technische specificaties is wat de Pegaso Z-102 zo interessant maakt voor verzamelaars, de combinatie van Spaanse flair en Italiaanse stijl. Hoewel gebouwd in Spanje, werd het carrosseriewerk vaak uitbesteed aan gerenommeerde Italiaanse carrosseriebouwers zoals Touring en Saoutchik, die elk hun eigen unieke stempel op de Z-102 drukten.

De komende veiling van deze speciale Pegaso Z-102 is een event waar veel autoliefhebbers met spanning naar uitkijken. Het biedt een unieke kans om eigenaar te worden van een iconisch stukje auto-erfgoed dat een symbool is van de technische kennis en artistieke visie van het midden van de vorige eeuw.

De verwachtingen zijn hooggespannen voor de veiling, en het is waarschijnlijk dat de auto de aandacht zal trekken van verzamelaars over de hele wereld. Met zijn rijke historie, uitzonderlijke ontwerp, en zeldzaamheid is de Pegaso Z-102 een auto die zowel op de weg als in een collectie een onuitwisbare indruk nalaat.

Als voortzetting van het verhaal van de Pegaso Z-102 is het interessant om dieper in te gaan op hoe deze Spaanse auto zo'n geliefd verzamelobject is geworden. Vanaf de oprichting van het merk Pegaso had Ricart een duidelijke visie voor ogen: het creëren van een auto die technologisch geavanceerd was en de beste Europese sportwagens zou uitdagen. Dit resulteerde in de Z-102, een voertuig dat zijn tijd ver vooruit was qua design en prestaties.

De prestaties van de Z-102 waren indrukwekkend. De auto kon een topsnelheid bereiken die concurrerend was met de beste sportwagens van die tijd. In feite werd de Pegaso Z-102 beschouwd als een van de snelste productieauto's ter wereld halverwege de jaren vijftig. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de krachtige V8-motoren die Pegaso ontwikkelde, met vermogens variërend van zo'n 175 pk tot meer dan 300 pk in de meest geavanceerde modellen.

Naast snelheid, besteedde Pegaso ook veel aandacht aan het rijgedrag en de wegligging van de Z-102. De wagen had een uniek chassis en een geavanceerd ophangingssysteem, waardoor hij niet alleen snel was op rechte stukken, maar ook opvallend goed hanteerbaar in bochten. Dit maakte het een begeerlijke auto voor zowel de openbare weg als het circuit.

Het interieur van de Z-102 was net zo luxe als de buitenkant suggestief. Klanten konden kiezen uit een scala aan kleuren en materialen, waardoor elke Z-102 in zekere zin op maat gemaakt werd. De aandacht voor detail en de kwaliteit van de gebruikte materialen droegen bij aan het gevoel van exclusiviteit dat rondom de auto hing.

Ondanks deze prachtige eigenschappen, was de Pegaso Z-102 geen commercieel succes. Deels kwam dit doordat de auto's erg duur waren om te produceren, wat ze in de markt plaatste tegenover gevestigde luxe automerken. Echter, de exclusiviteit en het feit dat er zo weinig van zijn gemaakt, hebben de Z-102 tot een fel begeerd object voor verzamelaars gemaakt.

Interessant is dat de Pegaso Z-102 niet alleen in de automobielwereld een erfenis heeft achtergelaten, maar ook een rol speelde in de experimentele ruimte. Sommige van de motortechnologieën die in de Z-102 werden gebruikt, vonden later hun weg naar andere industrieën, waaronder de luchtvaart. Het is duidelijk dat de innovaties die door Pegaso werden geïntroduceerd, hun sporen hebben nagelaten ver buiten de wegen waar deze auto's oorspronkelijk voor waren ontworpen.

Vandaag de dag worden Pegaso Z-102 modellen onder de loep genomen en hersteld door experts over de hele wereld. Een professioneel gerestaureerde Z-102 kan een fortuin waard zijn op de veilingmarkt, zoals blijkt uit de verkoop die plaatsvindt bij Broad Arrow. Dit soort restauratieprojecten vereist een diepgaande kennis van de autogeschiedenis, toegang tot originele of nauwkeurig gereproduceerde onderdelen, en een ervaren team van vakmensen.

Laten we nu eens kijken naar de toekomst van autoverzamelingen en hoe de Pegaso Z-102 hierin past. Als de trend van het waarderen van klassieke auto's als cultureel erfgoed aanhoudt, zal de belangstelling voor zeldzame en historisch belangrijke voertuigen zoals de Z-102 waarschijnlijk alleen maar toenemen. Dit suggereert dat de toekomstige marktwaarde van een auto als de Pegaso Z-102 robuust kan blijven, waardoor het niet alleen een genot is om te bezitten en te rijden, maar ook een potentiële investering.

Verzamelaars die geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van een stukje automobielgeschiedenis zullen geënthousiasmeerd zijn door de kans om een Pegaso Z-102 toe te voegen aan hun collectie. Of het nu gaat om de pure esthetische schoonheid, de verbazingwekkende technische prestaties, of de rijke historische context, een auto als deze vertegenwoordigt het gouden tijdperk van auto-ontwerp en -innovatie. Met elke passing van de hamer bij veilingen zoals die van Broad Arrow, wordt een nieuwe pagina toegevoegd aan het legacy-verhaal van deze legendarische auto's.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...