Alles over de volledig gerestaureerde Manhart BMW 2002 Tii Alpina

Manhart heeft de automobielwereld wederom versteld doen staan door een indrukwekkend restauratieproject te voltooien, dit keer van een icoon uit het verleden: de BMW 2002 Tii Alpina. Dit model is niet zomaar een auto; het is een stukje rijdende geschiedenis dat door de vakkundige handen van Manhart nieuw leven ingeblazen is.

Het fascinerende eraan is dat de BMW 2002 serie, die geproduceerd werd tussen 1966 en 1977, destijds al als een vernieuwing gold in de wereld van compacte, krachtige en sportieve auto's. De onthulling van de 2002 Tii betekende een grote stap vooruit; deze variant was nog krachtiger en sportiever. Voeg daar de exclusiviteit en de prestaties van de Alpina-uitvoeringen aan toe, en je hebt een model dat tot op de dag van vandaag een zeer speciale plaats inneemt in de harten van vele autoliefhebbers.

Deze bijzondere 2002 Tii Alpina uit 1973 arriveerde echter bij Manhart in een staat die vele bewonderaars zou doen huiveren. Maar voor de experts van Manhart was dit een uitdaging die zij met beide handen aangrepen. Het restaureren van een dergelijke klassieker is een kunstvorm, waarbij geduld, precisie en respect voor de originele ontwerpkenmerken essentieel zijn.

In dit project nam Manhart elk onderdeel van de auto onder handen. De oorspronkelijke 2.0-liter motor werd vervangen door de krachtigere 2.3-liter versie, wat resulteerde in een enorme verbetering van de prestaties en het rijgenot. Traditionele carburateurs maakten plaats voor modernere Weber-dubbele exemplaren, en zelfs het uitlaatsysteem is aangepast om een authentiek en bevredigend geluid te leveren.

Maar Manhart'saanpak bleef niet beperkt tot de technische aspecten. De esthetiek van de auto moest ook perfect zijn. Het koetswerk kreeg een nieuwe laag Havana Gold lak, deskundig aangebracht zodat de glinstering van weleer weer helemaal terug is. De velgen werden vervangen door stijlvolle Alpina-modellen en de ophanging werd geüpgraded met een modern Bilstein-systeem om de BMW net zo goed, of zelfs beter te laten presteren dan toen hij oorspronkelijk van de band rolde.

Het interieur van de auto werd met geen minder enthousiasme en aandacht behandeld. Het dashboard kreeg een luxe notenhouten afwerking en de stoelen werden opnieuw bekleed met kalfsleer van de hoogste kwaliteit, wat de inzittenden trakteert op een buitengewone combinatie van comfort en luxe. Bovendien zijn de instrumenten en bedieningselementen bijgewerkt naar moderne standaarden, maar altijd met behoud van de authentieke klassieke look en feel.

De restauratie gerealiseerd door Manhart is dus een meesterwerk waarbij de ziel van de originele BMW 2002 Tii Alpina behouden blijft, terwijl de auto tegelijk is uitgerust met de technologieën en gemakken van de huidige tijd. Dit maakt de gerestaureerde Manhart BMW 2002 Tii Alpina niet alleen een pronkstuk voor verzamelaars, maar ook een functioneel voertuig dat klaar is om de wegen van de 21ste eeuw te veroveren.

Het uiteindelijke resultaat staat symbool voor de verbinding tussen verleden en heden. Een auto die het erfgoed van BMW eer aandoet en getuigt van het vakmanschap van Manhart. Deze auto is meer dan alleen een prachtig gerestaureerde klassieker; het is een belichaming van passie voor auto's en een viering van automotive excellence. Zoals Manhart laat zien, is de liefde voor oldtimers tijdloos, en met de juiste zorg en expertise kunnen deze schatten uit het verleden een nieuwe lease on life krijgen, klaar om nog vele jaren in stijl de weg op te gaan.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...