Porsche onthult 2019 935 Track Car voor racefanaten

In 2019 verraste Porsche de autosportwereld met de onthulling van een bijzondere raceauto, de Porsche 935. Dit model is een moderne interpretatie van de legendarische Porsche 935/78, die vanwege zijn kenmerkende vorm liefkozend 'Moby Dick' werd genoemd. De nieuwe 935 is geen straatlegale auto, maar een track-only machine die speciaal is ontworpen voor de enthousiaste autosporter.

De wederopstanding van deze iconische racer kwam met heel wat indrukwekkende specificaties. Onder de motorkap huist een krachtige 3,8-liter twin-turbo zescilinderboxermotor, die een overweldigende 700 pk levert, vergelijkbaar met de motor in de Porsche 911 GT2 RS. Deze aandrijving is gekoppeld aan een zeventraps PDK-transmissie die de kracht naar de achterwielen stuurt. Met deze set-up is de Porsche 935 klaar om iedere racetrack te domineren.

Het exterieur van de Porsche 935 is ook opvallend. De auto heeft een lange staart en aerodynamische elementen die geïnspireerd zijn op zijn voorganger uit de late jaren '70. De carrosserie is grotendeels gemaakt van koolstofvezel-versterkte kunststof, wat bijdraagt aan een lichte en toch sterke constructie. Een modern aspect van het design zijn LED-achterlichten op de achtervleugel, die zijn overgenomen van de Porsche 919 Hybrid LMP1-raceauto.

Het interieur is puur gericht op functionaliteit en snelheid, met een racestoel, een veiligheidskooi en een sportstuur voorzien van de nodige besturingselementen. Er is ook een passagiersstoel beschikbaar als optie, waardoor eigenaren de mogelijkheid hebben om hun ervaringen te delen met een passagier.

Met een oplage van slechts 77 exemplaren is de Porsche 935 een exclusief item voor verzamelaars en raceliefhebbers. De auto is niet alleen een knipoog naar het verleden, maar is ook voorzien van de nieuwste technologieën die Porsche te bieden heeft. De Porsche 935 is een ultiem symbool van de race-erfenis van het merk en een belichaming van pure prestaties op het circuit.

De Porsche 935 van 2019 is niet alleen een ode aan het verleden, maar ook een testament aan de voortdurende innovatie binnen Porsche. De ontwikkeling van deze auto gaat hand in hand met een lange geschiedenis van autosport die het merk heeft. Porsche heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van raceauto's en de nieuwe 935 is hier een perfect voorbeeld van.

Oorspronkelijke Porsche 935/78 'Moby Dick'

De eerste Porsche 935 was een raceauto die gebouwd werd voor de Groep 5-reglementen van de FIA. Deze categorie stond bekend om haar minimale restricties wat betreft aerodynamische modificaties en andere prestatieverbeteringen, wat leidde tot de creatie van enkele van de meest extreme raceauto's ooit. De beroemdste versie van de 935, de 'Moby Dick', had een zeer langgerekte body en een breed scala aan aerodynamische hulpmiddelen. Het was een dominant voertuig in endurance races, waaronder de 24 uur van Le Mans.

Technische Evolutie

In vergelijking met zijn historische voorganger heeft de nieuwe 935 genoten van decennia van technologische vooruitgang. Het hart van de auto, de 3,8-liter twin-turbo boxermotor, is een meesterstuk van engineering dat maximale kracht met relatieve efficiëntie combineert. De zeventraps PDK-transmissie zorgt voor razendsnelle schakelacties, essentieel voor de beste rondetijden op het circuit.

Aerodynamica en Ontwerp

De focus op aerodynamica is onverminderd gebleven in de ontwikkeling van de nieuwe 935. Hoewel esthetiek zeker een rol speelt, is elke curve en hoek van de auto ontworpen met het oog op luchtstroom en downforce. De grote achtervleugel, samen met de ondersteunende splitters en diffusers, houden de auto'stabiel terwijl deze door bochten scheert op hoge snelheden.

Interieur en Veiligheid

De binnenkant van de 935 weerspiegelt ook Porsche'stoewijding aan zowel prestaties als veiligheid. De auto wordt standaard geleverd met een full-size racestoel van Recaro, die zowel comfort als bescherming biedt. De veiligheidkooi is ontworpen volgens de laatste FIA-normen, waardoor bestuurders zich kunnen concentreren op het rijden, wetende dat ze goed beschermd zijn.

Verzamelbaarheid en Exclusiviteit

De beslissing om slechts 77 exemplaren van de nieuwe 935 te produceren, was een bewuste zet om de exclusiviteit en collectiewaarde te vergroten. De eigenaren van deze auto's bezitten een stukje motorsportgeschiedenis gemengd met moderne techniek. Net zoals de oorspronkelijke 935'sgewild zijn bij verzamelaars, zal de nieuwe generatie naar verwachting ook in waarde stijgen als een gewild verzamelobject.

Erfenis en Nalatenschap

De hedendaagse Porsche 935 voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke racehistorie van Porsche. Het toont aan dat het bedrijf niet alleen zijn verleden respecteert, maar dit ook gebruikt als inspiratie voor toekomstige innovaties. Het is een levende nalatenschap van de competitieve geest die het merk al bijna een eeuw definieert.

Porsche in de Motorsport

Porsche'sbetrokkenheid in de autosport gaat veel verder dan alleen de productie van voertuigen zoals de 935. Het bedrijf is actief in verschillende racetypes, zoals het World Endurance Championship, IMSA, en de beroemde 24 uur van Le Mans. Hun succes in de autosport is ongeëvenaard, met meer algemene overwinningen in Le Mans dan welk ander automerk dan ook. Het bedrijf ziet racen als een cruciale testomgeving voor nieuwe technologieën die uiteindelijk hun weg vinden naar productievoertuigen.

Toegankelijkheid en Ondersteuning

Voor de gelukkige eigenaren van de nieuwe 935 biedt Porsche een uitgebreid ondersteuningsprogramma. Dit omvat technische assistentie bij race-evenementen, driver training programma s, en onderhoudsdiensten. Het doel is om ervoor te zorgen dat eigenaren het meeste uit hun investering kunnen halen en daadwerkelijk kunnen genieten van de race-ervaring waarvoor de auto gemaakt is.

De Porsche 935 van 2019 is een viering van het automobiel erfgoed, een showcase van moderne technologie en een belofte van de opwindende toekomst die voor ons ligt in de wereld van high-performance autosport. Voor degenen die het geluk hebben er een te bezitten, vertegenwoordigt het de zuiverste essentie van het merk Porsche: snelheid, precisie en pure rijbeleving.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...