Porsche Mission X - de toekomst van hypercars herschreven

Porsche heeft een rijke geschiedenis van het creëren van auto's die de normen van hun tijd overtreffen. De Mission X is de volgende stap in deze traditie, een voertuig dat de toekomst van de hypercar opnieuw definieert. Met zijn lichtgewicht ontwerp, Le Mans-stijl deuren en hoogwaardige elektrische aandrijving, is de Mission X een innovatieve visie op de toekomst van de auto-industrie.

Net als de iconische sportwagens uit het verleden - de 959, Carrera GT en 918 Spyder - zal de Mission X nieuwe normen stellen voor de ontwikkeling van futuristische voertuigconcepten en herinterpretatie van kenmerkende Porsche-elementen. De onmiskenbare motorsport-DNA van de auto, evenals zijn toewijding aan maximale e-performance, maken het een opwindende toevoeging aan de Porsche-familie.

De Mission X is ontworpen om de snelste legale wegvoertuig op de beroemde Nordschleife-lus van de Nürburgring te zijn. Dit is gebaseerd op zijn 1:1 vermogen/gewichtsverhouding, hoogwaardige elektrische aandrijving en extreme neerwaartse krachtwaarden.

Het exterieur van de Mission X is zowel innovatief als onmiskenbaar Porsche. De lichte structuur en Le Mans-stijl deuren tot de geïntegreerde, adaptieve vleugels, het ontwerp van de auto is een visie op de toekomst van de hypercar. De carrosseriekleur van de Mission X, 'Rocket Metallic', is een bruine tint die donkerder wordt afhankelijk van de kijkhoek. Dit wordt gecombineerd met koolstofoppervlakken die zijn gelakt in de Rocket Metallic (zijdeglans) kleur, wat zorgt voor een naadloze overgang van het exterieur naar het interieur en het futuristische, sportieve ontwerp benadrukt.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Mission X is de lichtgewicht glazen koepel met exoskelet, die doet denken aan een vliegtuigcockpit. Deze koepel omvat beide inzittenden en biedt een open gevoel van ruimte. De Daytona-voorruit, een ander opvallend element, verbetert de zichtbaarheid rond scherpe bochten, een functie die is geïnspireerd op historische raceauto's.

De Mission X zet de traditie van eerdere motorsportvoertuigen voort met zijn iconische lichtsignatuur. De kenmerkende vierpuntslichtsignatuur van de koplampen is opnieuw geïnterpreteerd en verticaal gerangschikt. De verticale vierpuntskoplampen zijn direct verbonden met de lichte structuur, en de transparante lichtstrip aan de achterkant is niet geïntegreerd in de carrosserie, maar is bevestigd aan een bronzen en goudkleurige steunstructuur.

Het opladen vande Mission X is een fascinerend gezicht dat niet lang duurt, dankzij de nieuwe hoogspanningsbatterij. Tijdens het opladen knipperen de verlichting op de steunstructuur en de letter 'E' in de Porsche Mission X aan de achterkant, samen met de LED-lichtstrips in de stoelschalen en de Start/Stop-knop, allemaal in het wit.

De Le Mans-stijl deuren van de Mission X, die aan de voorkant omhoog openen, zijn bevestigd aan de A-stijl en het dak, en bieden gemakkelijke toegang tot het voertuig. Dit deurconcept werd ook gebruikt in de iconische Porsche 917. De Mission X heeft ook zijruiten geïntegreerd in de Le Mans-stijl deuren.

Een ander kenmerk van de Mission X is de adaptieve vleugel, die zorgt voor maximale neerwaartse kracht. Samen met de afgestemde onderkant en gerichte luchtstroom genereert de Mission X extreme neerwaartse kracht, ruim boven het niveau van de 911 GT3 RS.

In het interieur van de Mission X draait alles om de bestuurder. Van de gepersonaliseerde stoelschalen en bestuurdersgerichte displays tot de aanpasbare chassiscontrolesystemen, alles is ontworpen met de bestuurder in gedachten. Indien gewenst kan de rijervaring ook met de wereld worden gedeeld met een druk op de knop.

De stoelschalen van CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer) zijn aangepast aan de bestuurder via scans en geïntegreerd in het monocoque. De bestuurdersstoel in Kalahari Grey onderscheidt zich duidelijk van de passagiersstoel in de contrasterende kleur Andaluz Brown. Een asymmetrisch ontwerp dat de bestuurder bewust in het middelpunt van de aandacht plaatst.

De lederen pads op de stoelen van de Mission X zijn individueel aangepast voor de bestuurder. Indien gewenst kan de bovenste pad worden verwijderd bij het rijden met een helm. De pedalen kunnen ook indien nodig worden aangepast. Een schaal in het voetenruimtegebied zorgt voor een optimale interactie.

Alle essentiële bedieningselementen zijn gericht op de bestuurder. Het middenscherm, het gebogen display en de digitale zijspiegels zijn allemaal opgezet met de bestuurder in gedachten. De Mission X bevat ook een Track Mode-weergave, die alle belangrijke prestatiegegevens duidelijk weergeeft.

Vier extra modusschakelaars op het open-top, motorsport-geïnspireerde stuurwiel met lederen handgrepen stellen de bestuurder in staat om de chassiscontrolesystemen aan te passen. Dankzij het consequente lichtgewicht ontwerp heeft de Mission X een zichtbare stuurkolom die de technische componenten zichtbaar maakt.

Met een druk op de knop op de multifunctionele controller kunnen zes camera'sde rijervaring tot leven brengen en voor iedereen zichtbaar maken. Drie buiten- en drie binnen camera'sleggen de baan, de bestuurder en de passagier vast. Er wordt automatisch een highlight-video gemaakt, die direct op sociale media kan worden gedeeld.

Ondanks de focus op de bestuurder in de Mission X, is er ook veel te genieten aan de passagierskant. In het dashboard is een bajonetsysteem geïntegreerd, waar een Porsche Design klokmodule kan worden bevestigd. De stopwatch combineert digitale reis- en voertuiginformatie met een analoge stopwatch. Dit zorgt ervoor dat de passagier ook altijd alle belangrijke informatie bij de hand heeft.

De Porsche Mission X is een baanbrekende auto die de toekomst van de hypercar opnieuw definieert. Met zijn innovatieve ontwerp, hoogwaardige elektrische aandrijving en toewijding aan maximale e-performance, is de Mission X een spannende toevoeging aan de Porsche-familie en een teken van wat er nog gaat komen in de wereld van de auto-industrie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...