Mercedes 300 SLR recordbreker met verkoop van €135 miljoen

In mei 2022 werd een stukje autogeschiedenis geschreven toen een 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé verkocht werd voor een recordbedrag van €135 miljoen. Deze verkoop vond plaats tijdens een privéveiling georganiseerd door RM Sotheby's in het Mercedes-Benz Museum. De 300 SLR Uhlenhaut Coupé, vernoemd naar Mercedes-Benz's hoofdingenieur Rudolf Uhlenhaut, is een icoon van de autowereld, bekend om zijn unieke combinatie van geavanceerde techniek en racegeschiedenis. Met slechts twee exemplaren ooit geproduceerd, vertegenwoordigt deze auto het toppunt van verzamelobjecten in de autowereld.

De auto, met chassisnummer 00008/55, was oorspronkelijk in het bezit van Mercedes-Benz en werd gebruikt door Uhlenhaut zelf. Het is een wegversie van de W 196 R Grand Prix auto, uitgerust met een vergrote 3.0-liter rechte acht motor, waarmee het snelheden tot 290 km/u kon bereiken. De verkoop van deze auto heeft niet alleen het record gebroken voor de duurste auto ooit verkocht, maar het is ook een van de tien duurste items ooit verkocht op een veiling.

De opbrengst van de verkoop is bestemd voor het opzetten van het 'Mercedes-Benz Fund', een fonds dat wereldwijd educatieve en onderzoeksbeurzen zal verstrekken op het gebied van milieuwetenschappen en decarbonisatie voor jongeren. Dit initiatief onderstreept de toewijding van Mercedes-Benz aan duurzaamheid en de ondersteuning van toekomstige generaties.

De koper van de auto heeft ermee ingestemd dat de 300 SLR Uhlenhaut Coupé beschikbaar zal blijven voor publieke tentoonstelling bij speciale gelegenheden. Dit zorgt ervoor dat dit meesterwerk van automobieltechniek toegankelijk blijft voor het publiek, terwijl het tweede exemplaar in het bezit van het bedrijf blijft en tentoongesteld wordt in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.

De verkoop van de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé is een moment van grote betekenis in de autowereld, een bewijs van de blijvende waarde en het prestige van historische auto's. Het benadrukt ook de kracht van passie voor auto's, de waardering voor technische uitmuntendheid en de impact van auto's op cultuur en geschiedenis.

De Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé staat symbool voor een tijdperk waarin grenzen van techniek en design werden verlegd. Ontworpen als een wegversie van de succesvolle W 196 R Grand Prix auto, vertegenwoordigt het de ambitie en het ingenieurschap van Mercedes-Benz in de jaren '50. De auto combineert een krachtige 3.0-liter rechte acht motor met een prachtig ontworpen carrosserie, wat resulteert in een voertuig dat zowel op de weg als op het circuit zijn mannetje staat.

De verkoop van deze bijzondere auto heeft niet alleen een nieuw record gezet voor de duurste auto ooit verkocht, maar heeft ook de aandacht gevestigd op het belang van historische voertuigen als onderdeel van ons cultureel erfgoed. Auto's zoals de 300 SLR Uhlenhaut Coupé vertellen het verhaal van technologische vooruitgang, designevolutie en de passie van de mens voor snelheid en competitie. Ze zijn tastbare herinneringen aan de wegen die we hebben bewandeld op weg naar de toekomst van mobiliteit.

De opbrengst van de verkoop gaat naar het 'Mercedes-Benz Fund', een initiatief dat jongeren wereldwijd zal ondersteunen met beurzen op het gebied van milieuwetenschappen en decarbonisatie. Dit fonds weerspiegelt de toewijding van Mercedes-Benz aan duurzaamheid en hun verantwoordelijkheid naar toekomstige generaties. Het is een krachtig statement over de rol van de auto-industrie in het aanpakken van klimaatverandering en het bevorderen van een groenere toekomst.

De beslissing van de koper om de 300 SLR Uhlenhaut Coupé beschikbaar te houden voor publieke tentoonstellingen benadrukt verder het belang van deze auto als een stuk levende geschiedenis. Het stelt mensen in staat om van dichtbij de schoonheid en het vakmanschap van dit legendarische voertuig te bewonderen, en dient als inspiratie voor zowel huidige als toekomstige generaties ingenieurs, ontwerpers en autoliefhebbers.

In een tijd waarin de auto-industrie zich in een snel tempo ontwikkelt richting elektrificatie en duurzame mobiliteitsoplossingen, herinnert de verkoop van de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé ons aan de rijke geschiedenis van automotive innovatie. Het benadrukt de blijvende waarde van iconische auto's en de onuitwisbare impact die ze hebben op onze cultuur, technologie en milieuambities.

De Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé is meer dan alleen een auto; het is een monument van menselijke prestatie en een baken van hoop voor de toekomst. Het verhaal van deze auto en zijn recente verkoop is een krachtige herinnering aan de passie en het doorzettingsvermogen die de kern vormen van de autowereld, en een inspiratiebron voor iedereen die droomt van een betere, duurzamere wereld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...