Jaguar XKSS gaat meer dan €10 miljoen opbrengen

De automarkt is gevuld met zowel hedendaagse vindingen als historische meesterwerken die menig hart sneller doen kloppen. Onder deze juweeltjes uit het verleden, bevindt zich de Jaguar XKSS, een voertuig zo zeldzaam en gewild dat experts stellen dat hij bij verkoop de tien miljoen euro ruimschoots zou kunnen overstijgen. Maar hoe komt het dat dit iconische model van Jaguar dergelijke astronomische sommen opbrengt?

Geschiedenis van de Jaguar XKSS

Geboren uit de racerij, representeert de Jaguar XKSS het toppunt van technologische vooruitgang in de late jaren 50. Oorspronkelijk ontwikkeld om de overwinningen op het circuit te verzilveren in commercieel succes, was dit model bedoeld om de grenzen van snelheid en prestaties te doorbreken voor straatgebruik. Het model werd gebaseerd op de legendarische Jaguar D-Type, die tussen 1955 en 1957 drie keer op rij de 24 uur van Le Mans won. De XKSS was in essentie een omgebouwde D-Type, klaargemaakt voor op de openbare weg.

Het plan was initieel om 25 exemplaren te creëren, maar door een catastrofale brand in de fabriek werden slechts 16 van de geplande 25 XKSS-modellen voltooid voor de productie abrupt moest worden gestaakt. Dit droevige voorval heeft er onbedoeld voor gezorgd dat de XKSS in de annalen van de autogeschiedenis als een ware zeldzaamheid geregistreerd staat.

Waarde van de Jaguar XKSS

De waarde van klassieke auto's wordt bepaald door verschillende factoren: zeldzaamheid, historische significantie, originaliteit en natuurlijk de staat van bewaring. De Jaguar XKSS scoort hoog op al deze aspecten. Als een direct nageslacht van de D-Type, draagt hij een race-erfenis met zich mee die door geen enkele andere straatauto geëvenaard wordt. De combinatie van zijn beperkte productieaantal, wenkbrauwverhogende prestaties en opvallende schoonheid maken de XKSS extreem begerenswaardig voor verzamelaars.

In 2016 werd een XKSS verkocht voor een recordbedrag van 21,7 miljoen dollar (ruim €20 miljoen op dat moment). Het is evident dat wanneer een XKSS de open markt bereikt, de biedingen al snel de stratosfeer ingaan.

Eigenschappen van de Jaguar XKSS

Technisch gezien was de XKSS vooruitstrevend. Met een 3,4-liter motor met dubbele bovenliggende nokkenassen en dubbele carburateurs sprintte hij naar een topsnelheid van circa 229 km/u. Aan design ontbrak het ook niet; de auto was een adembenemende verschijning met zijn gestroomlijnde aluminium body, de indrukwekkende neus en de kenmerkende vin achter de bestuurdersstoel.

Het interieur was luxueus voor de tijd, met fijn lederen bekleding, een elegant houten stuurwiel en een dashboard dat de bestuurder voorzag van alle nodige informatie. Het was duidelijk dat Jaguar geen enkel detail had overgeslagen om zowel esthetisch als prestatief, een parel op wielen te creëren.

De ROI van de Jaguar XKSS

Gezien de historische waarde en de onwaarschijnlijke kans om ooit nog een ander exemplaar te vinden, zijn verzamelaars bereid flink in de buidel te tasten voor een XKSS. De exclusiviteit van het bezitten van zo n voertuig, samen met de potentie van waardestijging, maken het tot een weloverwogen investering, zij het voor de zeer welgestelden onder ons.

Slotbeschouwing

Wanneer wijlen acteur en race-icoon Steve McQueen, zichzelf een liefhebber van de XKSS noemde en een eigenaar was, weet je dat de auto het stempel van coolheid al heeft ontvangen. De Jaguar XKSS blijft dan ook een van de meest begeerde klassieke auto's ter wereld. Met de zeldzame kans dat er weer een op de markt verschijnt, zullen de ogen van de autowereld ongetwijfeld gericht zijn op de hamerslag die hem voor meer dan €10 miljoen zal wegzetten. Hoewel slechts weinigen het privilege hebben om echt te bieden op zo n stuk geschiedenis, kan ieder van ons blijven dromen over het bezit van een van de grootste automobiele erfstukken de wereld ooit gekend heeft.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...