BMW R80/7 motorfiets een uniek Upcycle project

In de wereld van motorfietsen is er een speciale plaats voor klassiekers die nieuw leven worden ingeblazen door middel van deskundige restauratie en modificatie. Een fascinerend voorbeeld hiervan is het project uitgevoerd door Upcycle Motor Garage, die een 1978 BMW R80/7 motorfiets heeft omgevormd tot een eigentijds kunstwerk op wielen.

Deze specifieke BMW R80/7 was oorspronkelijk een betrouwbare en robuuste machine, geliefd bij velen vanwege zijn degelijkheid en duurzame prestaties. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1978, had deze tweewieler echter zichtbaar de tekenen van de tijd ervaren. Het was aan Upcycle Motor Garage om dit stukje motorgeschiedenis opnieuw vorm te geven en het een nieuw tijdperk in te leiden.

Het doel van Upcycle Motor Garage was niet alleen om de motorfiets te herstellen, maar ook om de esthetiek en functie naar een volledig nieuw niveau te tillen. Om dit te bereiken, startte het team met een volledige demontage, waarbij elk onderdeel zorgvuldig werd geëvalueerd op zijn potentieel binnen het nieuwe ontwerp. Elementen die niet meer geschikt waren of niet pasten binnen de visie voor de herboren motorfiets werden vervangen of aangepast.

Wat deze restauratie bijzonder maakt, is de harmonieuze mix van vintage charme met moderne innovaties. Upcycle Motor Garage streefde naar behoud van de kenmerkende elementen die de BMW R80/7 uniek maken, terwijl ze tegelijkertijd moderniteit introduceerden door middel van zorgvuldig geselecteerde upgrades.

Een belangrijk aspect van de metamorfose betrof het motorblok zelf, wat natuurlijk het hart vormt van elke motorfiets. Dit cruciale onderdeel werd volledig gereviseerd, waarbij de interne componenten werden vernieuwd om de prestaties en betrouwbaarheid voor hedendaags gebruik te verzekeren. De motor kreeg daarbij een meer verfijnde en agressieve uitstraling, aansluitend bij de algemene esthetische upgrade.

De vering en remmen ondergingen ook significante verbeteringen. Moderne vervangingen werden geïnstalleerd om de rijeigenschappen te verbeteren en de veiligheid te vergroten. Zo werd de originele voorvering vervangen door een geüpdatet systeem dat betere respons en controle biedt, terwijl tegelijkertijd het comfort voor de rijder werd verhoogd.

Het zitgedeelte werd omgevormd tot een slank en minimalistisch zadel, dat perfect aansluit bij de gestroomlijnde look van de gemoderniseerde motorfiets. Dit nieuwe zadel onderstreept de aandacht voor zowel stijl als ergonomie, wat resulteert in een zitervaring die zowel comfortabel als esthetisch aantrekkelijk is.

Zowel de lak als de afwerking kregen speciale aandacht. De kleurstelling en de details werden gekozen om zowel respect te tonen voor het erfgoed van de motorfiets als om haar een frisse en aantrekkelijke uitstraling te geven. Het eindresultaat is een motorfiets die zijn klassieke roots eer aandoet, maar toch helemaal thuis zou zijn in de huidige tijd.

Het verlichtingssysteem werd niet over het hoofd gezien. Modern LED-licht werd geïntegreerd om de zichtbaarheid en veiligheid te verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de klassieke uitstraling van de motorfiets. Dit toont de vaardigheid aan van Upcycle Motor Garage in het balanceren tussen traditie en technologie.

Na vele uren van meticuleuze arbeid en vakmanschap, werd de BMW R80/7 motorfiets van Upcycle Motor Garage onthuld als een waar kunstwerk, klaar om zowel de harten van nostalgische liefhebbers als de bewonderaars van moderne vormgeving te veroveren. Elk aspect van de motorfiets straalt een perfect samenspel uit van het respecteren van het verleden en het omarmen van de toekomst.

Deze BMW R80/7 is een getuigenis van wat mogelijk is wanneer passie voor motoren en technische expertise samenkomen. Het is een viering van de tijdloze schoonheid van BMW-motoren die met de juiste zorg en innovatie kunnen blijven rijden en inspireren voor generaties lang.

Het upcyclen van motorfietsen is een ambachtelijke kunst die oude en soms vergeten machines transformeert in functionele kunst. De benadering die Upcycle Motor Garage heeft genomen met de BMW R80/7 is een voorbeeld van deze bloeiende subcultuur binnen de motorwereld, die zowel aandacht heeft voor duurzaamheid als voor individualisme.

Upcyclen gaat verder dan simpelweg repareren wat defect is; het gaat om het herinterpreteren en heruitvinden van een voertuig op zo'n manier dat het nieuwe waarden en esthetiek verkrijgt. De focus ligt hierbij niet alleen op het behoud van de originele ziel van de motorfiets, maar ook op het injecteren van hedendaagse persoonlijkheden en technologieën.

Het proces begint gewoonlijk met een grondige inspectie van de bestaande motorfiets. Elk component wordt beoordeeld op basis van zijn conditie en potentieel voor de nieuwe versie van de motor. Sommige onderdelen kunnen worden gereconditioneerd en hergebruikt, terwijl andere moeten worden vervangen. Vaak worden eigentijdse materialen en technieken gebruikt om de prestaties, duurzaamheid en esthetiek te verbeteren.

Het opnieuw ontwerpen van een motor kan variëren van subtiele veranderingen tot radicale transformaties. Upcycle-projecten zoals die van Upcycle Motor Garage omvatten vaak het opnieuw vormgeven van het frame, het aanpassen van de tank, het installeren van een nieuw zadel, het upgraden van de motor en zelfs het herschikken van de elektronica voor een modernere rijervaring.

Afgezien van de functionele aspecten, speelt de visuele presentatie een cruciale rol. De keuze van de kleur, de afwerking van het metaal, de keuze van de banden, en de minutieuze details zoals bouten en schakelaars, alles draagt bij aan de algehele uitstraling en de uitstraling van de eindproductie. Het doel is om een motorfiets te creëren die opvalt, zowel stilistisch als in termen van presentatie, een motorfiets die verhalen vertelt en karakter uitstraalt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...