Wie zal er racen in de Formule 1 in 2023?

Het gekke seizoen van de Formule 1 is in volle gang... Maar wie racet er volgend jaar eigenlijk? Wiens stoel is veilig en wie kijkt naar het hakblok? Het Wereldkampioenschap Formule 1 2022 wordt een van de meest dramatische en opwindende in de recente geschiedenis veel lof na de achtbaan die het seizoen 2021 was.

Het seizoen van 2023 is nog niet eens begonnen en er zijn al soapseries van drama rond de line-up van de coureurs van volgend jaar, met schokkende pensioneringen, overlopers en aanwinsten die de krantenkoppen domineren vooral rond regerend Formule 2-wereldkampioen Oscar Piastri en zijn ondertekening bij McLaren.

We hebben een lijst samengesteld met alle huidige coureurs en hun teams om te beantwoorden wie er in 2023 in de Formule 1 racet.

Lando Norris: contract tot 2025, stoel veilig

Daniel Ricciardo: stoel verliezen, vervangen door Oscar Piastri.

Oscar Piastri : “meerjarige” deal

Laten we beginnen met het team waar het meeste drama zich op heeft gericht: McLaren.

Als je het nu nog niet hebt gehoord, heeft de Australische coureur Daniel Ricciardo zijn driejarige McLaren-contract vroegtijdig beëindigd, waarbij de achtvoudig Grand Prix-winnaar is vervangen door mede-Australiër en F1-newbie, Oscar Piastri.

In 2023 zal McLaren Ricciardo meer dan AU € 35 miljoen uitbetalen om hem van zijn contract te ontslaan, en mogelijk moet hij ook Alpine betalen, van wie ze Piastri controversieel hebben gestroopt - veel ten gunste van Alpine verdriet.

Het schrijven hangt al een tijdje aan de muur voor Danny Ric. Ondanks dat hij in 2021 tijdens zijn eerste seizoen bij McLaren terugkeerde naar zijn racewinnende manieren met een spectaculaire overwinning in de Italiaanse Grand Prix, heeft 'The Honey Badger' moeite gehad om zijn hoofd rond de auto's van McLaren te wikkelen, waarbij hij zeer inconsistente, nogal gemiddelde resultaten optekende - en veel beter gepresteerd door zijn jongere teamgenoot, de Britse Lando Norris. Het is nog niet duidelijk waar Ricciardo in 2023 terecht zal komen. Hij wordt in verband gebracht met een overstap naar Alpine, maar ook naar Haas of Mercedes (waarvan de laatste als reservecoureur).

Er wordt ook gespeculeerd dat hij in 2023 een pauze zou nemen en in 2024 terugkeert naar de grid, met een opmerking die werd opgevangen door de hete microfoon die onlangs geloof hechtte aan die theorie. Daarentegen is de stoel van Lando Norris bij McLaren veilig, aangezien de jonge kanon eerder dit jaar in februari een contractverlenging heeft ondertekend, waardoor hij tot ten minste 2025 bij het team zal blijven.

McLaren heeft duidelijk gemaakt dat ze Norris zien, die heeft alleen ooit met McLaren in de F1 geracet, als de toekomst van het team. Het zal interessant zijn om te zien hoe de samenwerking tussen Norris en Piastri volgend jaar verloopt. Zal Norris de gelegenheid aangrijpen als de senior coureur? Of zal Piastri Norris op dezelfde manier laten zien als Norris Ricciardo liet zien?
Lewis Hamilton: contract tot eind 2023

George Russell: ondertekende "langdurige deal" in 2022, stoel veilig

Bij Mercedes zijn de zaken veel minder moeilijk. Beide Britse coureurs zullen volgend jaar in de F1 racen, met George Russell - die dit seizoen na drie seizoenen bij backmarker Williams bij het topteam kwam - opgesloten voor de komende jaren, en Lewis Hamilton opgesloten voor volgend jaar.

Russell heeft duidelijk zijn aanwezigheid gevoeld bij Mercedes, met de jonge Brit die zijn eerste pole position veilig stelde en beter presteerde dan zijn zevenvoudig wereldkampioen teamgenoot, die dit seizoen enigszins ingetogen was nadat hij het Wereldkampioenschap 2021 verloor van Red Bull's Max Verstappen onder controversiële omstandigheden.

Er wordt volop gespeculeerd over de vraag of Sir Lewis na 2023 in de F1 zal blijven en nog een poging zal wagen om het record van zeven titels van Michael Schumacher te verbeteren, of dat hij de sport zal verlaten als de GOAT en een van zijn talloze andere interesses zal nastreven.

Max Verstappen: contract tot 2028, stoel veilig

Sergio Pérez: contract tot 2024

Het is nog gelukkiger bij Red Bull, met regerend wereldkampioen Max Verstappen en Sergio Pérez genieten van een verrassend vruchtbare samenwerking en beide coureurs hebben zich verzekerd van na 2023. Verstappen is het gouden kind van Red Bull en heeft een gigantisch contract tot 2028 – de getalenteerde Nederlander zal niet snel ergens heen gaan. Ook Pérez tekende net voor zijn overwinning in de Grand Prix van Monaco een verlenging van twee jaar bij het team, waardoor de Mexicaan grapte dat hij "te vroeg te vroeg getekend had". Red Bull had eerder moeite om een ​​teamgenoot voor Verstappen te vinden nadat Ricciardo het team in 2018 verliet, snel achter elkaar door Pierre Gasly en Alex Albon, voordat hij genoegen nam met de meer ervaren Pérez.
Met zowel de coureurs- als de constructeurstitel van 2022 comfortabel in het vizier, een gelukkig coureurspaar en een Porsche-deal in het verschiet voor 2026, kon het niet beter gaan voor Red Bull.

Charles Leclerc: contract tot 2024

Carlos Sainz: contract tot 2024

Het legendarische Italiaanse team begon het seizoen 2022 sterk, maar is sindsdien stevig overschaduwd door Red Bull dankzij een bedwelmende combinatie van onbetrouwbaarheid van de auto, fouten van de bestuurder en gênante strategiefouten. Toch hebben ze in ieder geval een goede driver-koppeling die veilig is na 2023 ...

In theorie tenminste. Er gaan geruchten dat Charles Leclerc, die in 2019 een 5-jarig contract bij Scuderia tekende, een exit-clausule in zijn contract zou kunnen toepassen waardoor hij aan het einde van het seizoen 2022 zou kunnen vertrekken.

De normaal gesproken redelijk kalme Monégask, die dit seizoen de belangrijkste titelrivaal van Verstappen is, is ongelooflijk gefrustreerd door de strategische blunders van zijn team, dus het is niet helemaal onecht. De exit-clausule van Leclerc zou echter alleen actief worden als Ferrari onder de derde plaats eindigde in het constructeursklassement, wat ongelooflijk onwaarschijnlijk lijkt. Ferrari staat momenteel 2e in het klassement en hoewel Mercedes lijkt te herrijzen, zou de als 4e geplaatste Alpine wonderen moeten verrichten om Mercedes of Ferrari te overschaduwen.
De plaats van Sainz in het team lijkt minder hoog in het vaandel te staan. De Spaanse coureur boekte dit jaar zijn eerste pole position en F1-overwinning bij de Britse Grand Prix, lijkt een warm partnerschap te hebben met Leclerc en tekende in april een contractverlenging om hem naar het einde van 2024 te brengen.
Esteban Ocon: contract tot 2024
Fernando Alonso: vertrek naar Aston Martin
Het andere team dat dit jaar in een drama belandde, was Alpine. Fernando Alonso's schokkende overloop naar Aston Martin verraste het team, die de pass volledig verknoeide met hun volgende keuze, Oscar Piastri, die het team heeft gemeden om naar McLaren te gaan. Er is al veel gezegd over dit drama, dus we zullen er hier niet op ingaan.

De echte vraag is wie Alpine zal proberen de leegte te vullen die is achtergelaten door Alonso en Piastri. Er is gesuggereerd dat ze zullen proberen Pierre Gasly te pakken te krijgen, en we kunnen zien waarom dat zou kunnen werken: twee Franse coureurs bij een Frans team lijken een aantrekkelijk vooruitzicht en Gasly zou naar verluidt graag AlphaTauri verlaten.

Dat gezegd hebbende, Ocon en Gasly kunnen het niet goed met elkaar vinden. Een andere suggestie is dat Ricciardo mogelijk terugkomt bij het team, dat hij eind 2020 dumpte voor McLaren. Het zou niet de meest comfortabele regeling zijn, Ricciardo keert terug naar Alpine met zijn staart tussen zijn benen, maar het is misschien wel de beste uitkomst voor Ricciardo.

Als zowel Danny Ric als Alpine het verleden voorbij kunnen laten gaan, zou het best goed kunnen werken. Het zou inderdaad zowel de coureur als het team nieuwe kracht kunnen geven: uit zijn op wraak tegen McLaren. Als alternatief kan Alpine een andere junior promoten. Ze hebben nog een getalenteerde Aussie in hun boeken met Jack Doohan, of ze proberen misschien een andere veelbelovende jonge coureur te pakken te krijgen, zoals de Franse Sauber Academy-coureur Théo Pourchaire, die 2e is in het F2-kampioenschap. Het contract van Esteban Ocon was gelukkig een veel minder controversiële kwestie.

De Fransman heeft veelbelovende prestaties laten zien sinds hij bij het team kwam en vorig jaar zijn eerste F1-overwinning behaalde tijdens de Hongaarse Grand Prix. Vorig jaar tekende hij ook een verlenging van drie jaar, dus hij is goed tot 2024. Sebastian Vettel: met pensioen aan het einde van het seizoen 2022 Fernando Alonso: ondertekende een "meerjarig" contract om Vettel Lance Stroll te vervangen: bevestigd als Alonso's teamgenoot, stoel veilig De schokkende aankondiging van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel dat hij aan het einde van het seizoen met pensioen zou gaan na 16 jaar in de sport, was de katalysator voor het grootste deel van het gekke seizoendrama van de F1 dit jaar.

Dat is echter niet zijn schuld. Sebastian Vettel zegt dat McLaren 'mislukt' Daniel Ricciardo Wat verrassend was, was het nieuws enkele dagen later dat tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso zijn ruimte zou innemen.

Alonso's contract met Alpine zou altijd eindigen aan het einde van 2022, maar de meeste fans dachten dat Alpine zou proberen hem te behouden (en later bleek dat Alpine ook dacht dat dat zou gebeuren...)

Het is een vreemde zet voor Alonso, vooral als je ziet hoeveel momentum Alpine's de laatste tijd hadden en relatief hoe weinig momentum Aston Martin heeft gehad. Gewoon Alonso die Alonso is, raden we aan. De stoel van Lance Stroll is daarentegen de veiligste stoel in de F1, aangezien zijn vader eigenaar is van het team. Hij is bevestigd als Alonso's teamgenoot, wat een mooie manier is om te zeggen dat hij een contract voor onbepaalde tijd heeft bij Aston. Moet leuk zijn. Valtteri Bottas: contract getekend "voor 2022 en daarna", gespeculeerd dat het loopt tot 2024

Zhou Guanyu: TBC

2022 van Alfa Romeo gaat redelijk goed, vooral in vergelijking met 2021. Met name voormalig Mercedes-coureur Valtteri Bottas heeft absoluut de broek van zijn Alfa gereden Romeo C42-auto, duidelijk genietend van de kans om de leidende coureur van een team te zijn na zo lang de tweede viool te hebben gespeeld voor Lewis Hamilton.

Valtteri Bottas deelt het 'Viking'-geheim achter het slagen in het leven F1-rookie Zhou Guanyu heeft een gemengd seizoen achter de rug. Hij behaalde een puntenfinish in zijn allereerste F1-race, maar overleefde ook een schokkende crashsh bij de Britse Grand Prix, waarbij hij zijn auto ondersteboven draaide, over de hele baan en grindbak slipte en over de veiligheidsbarrière stuiterde. De stoel van Botta is veilig, maar het valt nog te bezien of Zhou volgend jaar in de F1 zal racen, vooral gezien het aantal andere coureurs dat in de coulissen staat te wachten.

Het zou zonde zijn om Zhou te zien vertrekken: de eerste Chinese coureur in de F1, hij heeft bewezen een charmante en attente aanwezigheid op de grid te zijn - een verre schreeuw van de capriolen van Nikita Mazepin ...

Pierre Gasly: ​​contract tot eind 2023

Yuki Tsunoda : Het juniorteam van TBC

Red Bull wordt lange tijd beschouwd als een soort tussenstation voor de juniorcoureurs van Red Bull, en terecht blijven er grote vragen over de toekomst van beide coureurs met het team.
Pierre Gasly heeft officieel een contract tot eind 2023, maar zoals eerder vermeld, zijn er gesprekken geweest dat Alpine zou willen proberen hem weg te lokken bij de Red Bull-familie. Red Bull is naar buiten gekomen en heeft gezegd dat Gasly bij hen blijft, maar dat valt nog te bezien. De toekomst van Yuki Tsunoda lijkt minder zeker. Zijn contract loopt eind dit jaar af en zijn prestaties zijn op zijn best gemiddeld. Zonder dat Honda officieel bij het team betrokken is, heeft hij die Japanse steun ook niet meer.

Hij krijgt waarschijnlijk nog minstens een jaar bij AlphaTauri, maar hij krijgt ook te maken met Red Bull-junior Liam Lawson, Alex Albon en misschien zelfs Daniel Ricciardo voor zijn stoel in 2023.
Alex Albon: "meerjarig" contract vanaf 2023

Nicholas Latifi: TBC

Voormalig Red Bull-coureur Alex Albon vond dit jaar eindelijk zijn weg terug naar de F1-grid met Williams en heeft tot nu toe bewezen een goede artiest te zijn, waarbij hij meerdere punten heeft behaald voor het omstreden team. Zijn stoel is veilig. Nicholas Latifi heeft dit seizoen echter geen enkel punt weten te scoren. Er wordt algemeen aangenomen dat de korte en weinig indrukwekkende F1-carrière van de Canadese betaalde chauffeur aan het einde van het jaar voorbij zal zijn, met nieuwe teameigenaren Dorilton Capital die graag een meer bekwame coureur in zijn plaats willen krijgen.

Er zijn drie junior-coureurs die waarschijnlijk de stoel van Latifi zullen innemen:

Nyck de Vries, die momenteel de reservecoureur van Mercedes en regerend Formule E-kampioen is (Williams heeft een sterke relatie met Mercedes);

Logan Sargeant, een Williams junior die momenteel 3e is in het F2-kampioenschap; of Felipe Drugovich, die het F2-kampioenschap leidt en niet is afgestemd op een juniorprogramma. Elk van deze opties heeft zijn eigen allure.

De Vries is een bewezen winnaar die heeft geprofiteerd van de bekendheid van Mercedes. Drugovich is ook enorm getalenteerd. Sargeant is Amerikaans, wat kan helpen om het broodnodige sponsorgeld binnen te halen.

Als alternatief zou Daniel Ricciardo ook in de mix kunnen zitten - dit is minder waarschijnlijk omdat het een grote degradatie voor hem zou betekenen. Kevin Magnussen: "meerjarige deal", stoel veilig

Mick Schumacher: TBC

Ten slotte hebben we Haas, dat in 2021 van een lachertje veranderde met de rampzalige dubbele rookie-combinatie van Mick Schumacher en Nikita Mazepin tot een terugkeer naar punten scoren in 2022 met de terugkeer van Kevin Magnussen. De rijke Russische jongen Mazepin, met gemak de zwakste coureur op de grid in 2021, werd eerder dit jaar uit het team gegooid tijdens tests in Bahrein na de Russische invasie van Oekraïne, waarbij het bedrijf van zijn vader, Uralkali, ook hun titelsponsorrechten verloor. Magnussen, die tussen 2017 en 2020 voor Haas racete, drukte onmiddellijk zijn stempel op het Amerikaanse team bij zijn terugkeer, met de Deen als 5e bij de seizoensopening van de Grand Prix van Bahrein – het beëindigen van een puntendroogte van 18 maanden voor Haas. K-Mag bleef solide prestaties neerzetten voor het team en stond boven racewinnaars zoals Ricciardo en Vettel in het kampioenschap.

Zijn plek bij Haas is veilig, omdat hij een "meerjarige deal" met het team heeft getekend. Schumacher daarentegen heeft het niet zo goed gedaan. Het Duitse wonderkind en zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael scoorde zijn eerste F1-punten met een 8e plaats tijdens de Britse Grand Prix, maar hij heeft ook een paar zware crashes gehad en werd nogal overtroffen door zijn oudere teamgenoot. Schumacher's Haas-deal loopt dit seizoen af ​​en hij is ook ontslagen uit zijn Ferrari-juniorencontract, wat betekent dat zijn toekomst nogal onzeker is. Haas-teambaas Guenther Steiner heeft interesse getoond om Schumacher te behouden, maar we weten ook dat hij niet blij is met de crashes van Mick in de afgelopen twee seizoenen.