Het geheim van een capsule garderobe?

Naarmate minimalisme populairder wordt als lifestyle-filosofie, is er een nieuw type garderobe naar voren gekomen: de capsule garderobe. In wezen een vereenvoudigde garderobe met mix-and-match-stukken, een capsule-garderobe is ontworpen om aan al uw behoeften te voldoen en tegelijkertijd het aantal kledingstukken dat u bezit te minimaliseren. Ontwikkeld door boetiekeigenaar Susie Faux in de jaren zeventig, sloegen capsulekasten aan in de jaren tachtig toen ontwerper Donna Karan het idee overnam en een complete capsulecollectie uitbracht.

Bekijk echter de capsulecollecties van vandaag, zoals de high-end samenwerking tussen Net-a-Porter en Balmain, en hoewel je zult merken dat ze allemaal enkele belangrijke stukken missen: funderingskleding. Van beha's en slipjes tot shapewear, je capsule-garderobe is niet compleet zonder die basisstukken. De volgende items helpen je collectie af te ronden en zorgen ervoor dat je precies hebt wat je nodig hebt, ongeacht welke outfit je hebt samengesteld. Een van de must-have items die Net-a-Porter benadrukt in hun gids voor capsulecollecties is een zijden onderjurk, en hoewel dergelijke kledingstukken absoluut tijdloos zijn, zijn ze niet altijd gemakkelijk uit te trekken.

Met de juiste shapewear kun je echter al die kleine knobbeltjes gladstrijken voor een onberispelijke look. De Maidenform shapewear-collectie bevat alles wat je nodig hebt, van hemdjes tot dij-slimmers, om perfecte rondingen onder die jurk te creëren. Shapewear is misschien de sleutel tot rockende nauwsluitende looks, je capsule-garderobe is duidelijk niet compleet zonder een paar basisbeha's, en ondanks hoe kleine capsulecollecties zijn, heb je er meerdere nodig. Als je bijvoorbeeld een klassiek wit overhemd wilt dragen, heb je een huidkleurige bh nodig - Savage X Fenty heeft er een voor elke vrouw, terwijl een basic t-shirt-bh je helpt om elke top met vertrouwen aan te trekken. En je kunt de waarde van een goed passende strapless bh niet over het hoofd zien. We bevinden ons allemaal in situaties, zelfs als het gewoon de bruiloft van je zus is of af en toe een feestje, waar je strapless moet gaan, en het is het beste om niet op het laatste moment op dat belangrijke stuk lingerie te jagen.

Ten slotte zouden we nalatig zijn om het belang van het juiste ondergoed als onderdeel van je capsulecollectie over het hoofd te zien, en dus kunnen we net zo goed beginnen met de minst aangename van het stel: strings. Zelfs als je voorbij de stringdragende jaren van je leven bent gegaan, is het altijd verstandig om er een in je garderobe te hebben voor kledingstukken zoals de hierboven genoemde zijden onderjurk, en om te dragen onder een nauwsluitende jurkbroek. Naast de string is het helemaal oké om hem los te laten en te kiezen voor comfortabelere dagelijkse draagopties voor je ondergoed. Mode-experts zien de string zelfs als vrijwel dezelfde weg als de push-up bh - niemand wil ze meer dragen, maar het feit is dat ze soms de outfit maken. De rest van de tijd omarmen vrouwen hun rondingen en kiezen ze ondergoed dat comfortabel zit.

Dat zal zeker prima werken onder lossere jurken, rokken en jeans, en zelfs onder moderne rompertjes, die allemaal de kern vormen van de meeste capsulekasten. Capsulecollecties hebben de neiging om ondergoed over het hoofd te zien omdat het saai en repetitief is in vergelijking met het samenstellen van een tijdloze maar modieuze garderobe, maar je kunt niet zonder. Houd bij het plannen van uw persoonlijke capsule deze items in gedachten. Ze staan misschien niet op je kernlijst, maar zonder hen ben je ondergekleed.

Meer over capsule garderobe

Een capsule garderobe is een minimalistische benadering van kleding, waarbij je een beperkt aantal kledingstukken bezit die goed bij elkaar passen en die je eindeloos kunt combineren. Het idee achter een capsule garderobe is om je kledingcollectie te stroomlijnen en te vereenvoudigen, zodat je minder tijd, geld en ruimte besteedt aan kleding.

Een typische capsule garderobe bestaat uit ongeveer 30 tot 40 kledingstukken, inclusief tops, broeken, rokken, jurken, jassen en schoenen. Dit aantal kan variëren afhankelijk van je levensstijl, persoonlijke smaak en klimaat. Het doel is om kledingstukken te kiezen die goed passen, comfortabel zijn en van hoge kwaliteit zijn, zodat ze lang meegaan en je ze jarenlang kunt dragen.

Een van de voordelen van een capsule garderobe is dat het je helpt om bewuster te zijn van je kledingkeuzes en om te investeren in tijdloze kledingstukken die je jarenlang kunt dragen. Door te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, kun je geld besparen op de lange termijn en kun je ook een duurzamere garderobe creëren.

Een ander voordeel is dat het je dagelijkse keuzes vereenvoudigt. Met een beperkte selectie van kledingstukken hoef je niet na te denken over wat je moet dragen en hoef je niet te worstelen met keuzestress. Je kunt eenvoudigweg een paar items kiezen die bij elkaar passen en er altijd goed uitzien.

Om een capsule garderobe te creëren, begin je met het opruimen van je huidige kledingkast en het doneren of verkopen van items die je niet draagt of niet passen. Kies vervolgens kledingstukken die goed bij elkaar passen en die geschikt zijn voor je levensstijl. Probeer te investeren in kleding van hoge kwaliteit die lang meegaat en die je jarenlang kunt dragen.

Een capsule garderobe is niet voor iedereen geschikt en het kan even duren voordat je de juiste kledingstukken hebt gevonden. Maar als je op zoek bent naar een minimalistische en duurzame benadering van kleding, kan het een geweldige manier zijn om je garderobe te vereenvoudigen en bewuster te worden van je kledingkeuzes.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.