Hermès at Work - vakmanschap en creativiteit in de schijnwerpers

Beroemd om zijn erfgoed van luxueuze handgemaakte producten, heeft Hermès zich door de jaren heen gecommitteerd aan het in stand houden van traditioneel vakmanschap. Dit gerenommeerde Franse modehuis, dat al meer dan een eeuw en een half bestaat, heeft zich altijd gericht op een combinatie van uitmuntendheid en innovatie in al zijn creaties. Een essentieel onderdeel van de identiteit van Hermès is een diepe waardering voor het handwerk en de ambachtslieden die deze luxegoederen maken. Het unieke initiatief, "Hermès at Work" - of "Hermès Hors les Murs" in het Frans - illustreert dit respect door het publiek een blik te gunnen op de vaardigheden en expertise van zijn ambachtslieden.

"Hermès at Work" is een fascinerende tentoonstelling die bezoekers uitnodigt om de magie achter de producten van Hermès te ontdekken. Het biedt een ongeëvenaarde kijk op de artistieke processen die worden gebruikt door de ambachtslieden van Hermès, waarbij de dialoog tussen hen en het publiek wordt bevorderd.

Tijdens dit evenement demonstreren de vakmensen van Hermès het proces achter de creatie van enkele van de meest gewilde producten van het merk. Of het nu gaat om het ontwerpen van een zijden sjaal, het vervaardigen van een lederen handtas, het assembleren van juwelen, of het vervaardigen van horloges, elk proces wordt uitgevoerd terwijl het publiek kijkt. Het publiek krijgt hierdoor niet alleen een inzicht in de nauwkeurigheid en zorg die aan elk detail wordt besteed, maar ook in het creatieve talent en de vaardigheden van de ambachtsman.

Hermès at Work is meer dan een eenvoudige tentoonstelling. Het is een viering van de toewijding van Hermès aan vakmanschap en een ode aan de ambachtslieden die deze luxeproducten creëren. In een tijdperk waarin massaproductie de norm is, is deze tentoonstelling een krachtige herinnering aan het belang van handwerk. Het toont de essentiële rol van tijd, geduld en vakmanschap in het creëren van producten van uitzonderlijke kwaliteit.

Tegelijkertijd staat Hermès at Work voor openheid. Het geeft het publiek de kans om achter de schermen te kijken en te begrijpen hoe elk Hermès-item tot stand komt. Het toont aan hoeveel waarde het merk hecht aan menselijke inzet en het talent en de vaardigheden van zijn ambachtslieden.

Sinds het begin heeft Hermès at Work talloze steden over de hele wereld aangedaan, van Brussel tot Melbourne en van Genève tot Londen en Seattle. Elke locatie biedt een unieke ervaring, specifiek aangepast aan de lokale context en het publiek. Het is ook een gelegenheid voor Hermès om een diepere connectie te vormen met zijn klanten en liefhebbers.

In een wereld waar snelheid en schaal van productie steeds meer de boventoon voeren, staat Hermès at Work als een sterke herinnering aan de waarde van vakmanschap en de vervaardiging van handgemaakte goederen. Het is een verpersoonlijking van de ethos van Hermès en onderstreept de blijvende aantrekkingskracht van luxegoederen die met zorg en aandacht voor detail zijn gemaakt. Door de vaardigheden van haar ambachtslieden te etaleren, viert Hermès niet alleen haar eigen tradities, maar inspireert het ook een diepere waardering voor de kunst van het maken.

Handwerk van Hermès at Work :

Zijden Sjaals: Hermès staat bekend om zijn luxueuze zijden sjaals, ook wel bekend als 'carrés'. Deze sjaals zijn gedecoreerd met complexe en kleurrijke ontwerpen. De creatie ervan is een kunst op zich, waarbij elke sjaal wordt bedrukt met de handroltechniek. De patronen worden met de hand op de zijde getekend en vervolgens met de hand geverfd. Elke kleur wordt apart aangebracht en moet volledig drogen voordat de volgende kleur kan worden toegevoegd, een proces dat weken kan duren. Dit zorgt voor een rijkdom aan kleuren en details die bijna niet te evenaren is. De randen van de sjaals worden ook met de hand gerold en genaaid, een taak die aanzienlijke vaardigheid en precisie vereist.

Lederwaren: Hermès begon als zadelmakerij en lederwaren blijven tot op de dag van vandaag een integraal onderdeel van het merk. Het vakmanschap achter de lederwaren van Hermès is ongeëvenaard. Het selectieproces van het leer alleen al is nauwgezet: alleen de beste huiden worden gebruikt, en elke huid wordt zorgvuldig geïnspecteerd op onvolkomenheden. Het snijden, vormen en naaien van het leer is een arbeidsintensief proces dat volledig met de hand wordt gedaan. Elke steek wordt met de hand genaaid met behulp van een techniek genaamd 'zadelsteek', die extra sterkte en duurzaamheid biedt.

Horloges: Hermès produceert enkele van de meest verfijnde horloges ter wereld. Tijdens de tentoonstellingen van Hermès at Work kunnen bezoekers zien hoe de ambachtslieden van Hermès elk onderdeel van het uurwerk met precisie in elkaar zetten. Dit proces omvat alles, van het in elkaar zetten van de minuscule tandwielen van het uurwerk tot het plaatsen van de wijzers op de wijzerplaat. Het montageproces vereist een ongelooflijk niveau van vaardigheid en precisie, waarbij elke beweging zorgvuldig wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het horloge perfect werkt.

Sieraden: De sieraden van Hermès combineren traditioneel vakmanschap met een artistieke flair. De ambachtslieden van Hermès gebruiken verschillende technieken, zoals smeden, zetten, polijsten en graveren, om hun sieraden te creëren. Edelstenen worden zorgvuldig geselecteerd en gezet, terwijl metalen worden gesmeed en gevormd tot prachtige ontwerpen. Het resultaat is een stuk dat zowel artistiek als technisch perfect is.

Klaar-om-te-dragen kleding: De kleding van Hermès staat bekend om haar verfijning en aandacht voor detail. Van het kiezen van de stof tot het snijden en naaien van elk kledingstuk, niets wordt aan het toeval overgelaten. Patronen worden zorgvuldig ontworpen en vervolgens met precisie gesneden, waarbij elke steek en plooi zorgvuldig wordt overwogen. Het naaiproces wordt uitgevoerd met extreme zorg om ervoor te zorgen dat elk kledingstuk perfect past en prachtig valt. Het resultaat is kleding die de essentie van luxe en verfijning belichaamt.

Elk van deze ambachten belichaamt de toewijding van Hermès aan kwaliteit en vakmanschap. Deze vaardigheden worden gekoesterd en doorgegeven van generatie op generatie, waardoor de traditie en het erfgoed van Hermès levend blijven.