Goud in al zijn glans - de veelzijdige tinten en hun betekenis

Niet alles dat blinkt is goud, maar u zult verrast zijn door de vele vormen die goud kan aannemen. Van stralend wit goud tot rijke gele tinten en romantisch roze, elke goudtint heeft zijn eigen unieke schittering.

De keuze voor een goudkleur hangt af van persoonlijke voorkeur, en het mixen en matchen van verschillende metalen is tegenwoordig een populaire trend. Het is niet ongebruikelijk om sieraden in verschillende goudtinten te dragen, variërend van wit, geel tot roze. Goudjuwelen worden vervaardigd door vooraanstaande juwelenmerken, die de subtiele verschillen tussen elke goudtint waarderen en deze niet uitsluiten van hun tijdloze collecties.

Wat zorgt ervoor dat sommige gouden sieraden van kleur verschillen? Alle puur goud is geel, maar omdat puur goud te zacht is voor dagelijks gebruik, is de meeste gouden sieraden een goudlegering of karaatgoud. Karaatgoud wordt gemaakt door puur 24K goud te combineren met verschillende andere metalen. Deze metalen versterken niet alleen het goud en maken het geschikter voor dagelijks gebruik, maar ze kunnen ook de tint van het edelmetaal veranderen.

Ondanks dat karaatgoud niet 100% puur goud is, wordt het nog steeds als 'echt goud' beschouwd als het 9 karaats of meer is. Dit betekent dat er vele verschillende goudkleuren bestaan, waarbij de meest populaire geel goud, wit goud en roze goud zijn.

Geel goud in zijn puurste vorm is geel, maar dat betekent niet dat alle geelgouden sieraden puur zijn. In feite is de meeste niet. Puur goud is eigenlijk zacht, waardoor het niet geschikt is voor dagelijks gebruik. Daarom wordt de meeste kwaliteitsvolle gouden sieraden gemaakt van een goudlegering; een samenstelling van puur goud en andere versterkende metalen.

Deze metalen zullen de tint van geel lichtjes veranderen, maar het doel ervan is om de legering te versterken, terwijl de tint zo dicht mogelijk bij puur goud blijft. Uiteindelijk geldt: hoe meer puur goud het edelmetaal bevat, hoe rijker en feller de tint van geel. En hoe minder puur goud het bevat, hoe bleker en gedempter het zal zijn.

Wit goud wordt gemaakt door puur goud te mengen met witte metalen zoals nikkel, palladium, zilver en platina, waardoor de kleur van het metaal van geel naar wit verandert. Eenmaal gemengd, wordt de legering meestal bedekt met een laagje rhodium voor extra bescherming en extra schittering.

Roze goud, net als de meeste gele goudsoorten en alle wit goud, is een type goudlegering, die puur goud en andere metalen bevat. Dit betekent dat een 18K roze gouden ring evenveel puur goud zal bevatten als een 18K gele gouden ring of een 18K wit gouden ring. Het enige verschil tussen de samenstelling van de drie verschillende gekleurde ringen zal zijn welke andere metalen in het metaal zijn gemengd.

Roze goud wordt gemaakt door puur goud te combineren met roze metalen zoals koper, zilver en zink. Deze metalen veranderen de tint van het edelmetaal van fel geel naar een delicaat roze, waardoor roze goud een gewilde legering is voor romantische geschenken en sentimentele stukken.

Naast geel, wit en roze goud bestaan er nog andere kleuren van goud, zoals groen, paars, blauw en zwart goud. Deze worden gecreëerd door puur goud te combineren met andere metalen in verschillende verhoudingen. Hoewel minder gebruikelijk, kunnen deze tinten bijdragen aan de unieke uitstraling van een sieraad.

Het belangrijkste onderscheid tussen deze goudlegeringen is natuurlijk hun kleurverschil, bepaald door de toevoeging van verschillende andere metalen. Maar deze metalen bepalen niet alleen de kleur van het goud, ze beïnvloeden ook andere eigenschappen en kenmerken van het edelmetaal.

Hoewel kwaliteitsvol gouden sieraden in veel verschillende tinten komen, is geen enkele waardevoller dan de andere. De waarde van massief gouden sieraden wordt bepaald door de zuiverheid van het goud, niet door de kleur ervan.

Dit betekent dat het aantal karaat van het goud de waarde ervan bepaalt. Ondanks hun verschillen in uiterlijk, bevatten geel goud, wit goud en roze goud van gelijke karaat allemaal hetzelfde percentage aan puur goud. En daarom zullen ze allemaal dezelfde waarde hebben. Bijvoorbeeld, 14K wit goud heeft exact dezelfde waarde als 14K geel goud of 14K roze goud.

Het is dus duidelijk dat de keuze voor de kleur van gouden sieraden afhangt van persoonlijke voorkeur en niet van de marktwaarde. Of het nu wit, geel of roze is, elk stuk gouden sieraad heeft zijn eigen unieke charme en waarde.

Het is moeilijk te zeggen welke kleur goud 'beter' is - wit goud, geel goud of roze goud. Sommigen vinden dat wit goud het beste past bij mensen met een lichtere huidskleur, geel het beste past bij mensen met een donkerdere huidskleur, en dat roze goud iedereen flatteert. Echter, deze zijn geen strikte regels als het gaat om kwalitatief gouden sieraden.

Hoewel de waarde van alle echte gouden sieraden wordt bepaald door de zuiverheid van het goud, niet door de kleur, zijn er factoren die de prijs van verschillende soorten goud kunnen beïnvloeden. Het proces dat gebruikt wordt om de verschillende soorten goud te vervaardigen kan bijvoorbeeld de prijs van het edelmetaal beïnvloeden. Het proces dat gebruikt wordt om wit goud te coaten is het duurste, waardoor wit goud iets duurder kan zijn dan roze of geel goud.

Hoe dan ook, de keuze voor een specifieke kleur goud hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur en stijl. Het is belangrijk om te onthouden dat ongeacht de kleur, gouden sieraden altijd een symbool zijn van elegantie en verfijning. Het kiezen van de juiste kleur goud kan helpen om je persoonlijke stijl te benadrukken en je look te verrijken, of het nu voor een speciale gelegenheid is of voor dagelijks gebruik.

Er zijn dus veel verschillende kleuren goud, maar de meest populaire zijn zonder twijfel geel goud, roze goud en wit goud. Deze drie soorten goud bevatten allemaal een combinatie van puur goud en andere metalen. En al deze soorten goud worden beschouwd als 'echt goud', ondanks hun verschillende kleuren. Maar welke je ook kiest, het is altijd belangrijk om te weten dat je investeert in een waardevol en tijdloos stuk.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.