Sparki Charge & Go mikt op 1200 snellaadstations in België tegen 2025

De Vlaamse start-up Sparki, opgericht door Laurent De Meester, Filip Vautmans en Gorik Vandersanden, heeft als doel om het aantal snellaadpalen voor elektrische auto's in België binnen drie jaar te verdubbelen. Het bedrijf opende recentelijk zijn eerste ultrasnelle laadstation in Deinze. Tegen het einde van het jaar streeft Sparki ernaar om 200 van dergelijke stations te hebben geïnstalleerd in het land. Bij deze stations kunnen automobilisten in slechts 5 minuten tot 100 kilometer rijbereik bijladen.

Het Belgische Sparki richt  zich op invalswegen naar steden, populaire tankstations en parkeerplaatsen van winkelketens. Sparki is hiervoor een samenwerking aangegaan met tankstationketen Maes en andere partners zoals Shell, Esso en dierenwinkel Tom&Co.

De federale investeringsmaatschappij SFPIM investeerde vorig jaar in Sparki. In ruil voor een kapitaalinjectie van 4 miljoen euro en een converteerbare lening van 11 miljoen euro, kreeg de federale overheid iets minder dan de helft van de aandelen van Sparki in handen.

Snelladen bij Sparki begint bij een vermogen van 50 kilowatt, maar het bedrijf belooft minstens zes keer meer vermogen. Afhankelijk van de laadcapaciteit van de auto, kan tot 80% van de batterij worden opgeladen in 15 tot 20 minuten. Sparki bouwt een netwerk van ultrafast chargers met een vermogen van minimaal 300 kW. Hun snelste lader gaat zelfs tot een indrukwekkende 720 kW.

Sparki heeft als doel om tegen 2025 maar liefst 1.200 laadpunten te installeren, waarbij de focus ligt op snellaadpalen met meer dan 300 kW (van Siemens) en "alternatieve locaties". Bovendien wil het bedrijf voorop lopen met transacties via bankkaart, kredietkaart of betaalapps. Dit jaar moeten er al 200 oplaadpunten van Sparki verschijnen in België.

Sparki, met zijn Antwerpse roots, spitst zich specifiek toe op de Belgische markt. Met de strategische keuze om zich te focussen op invalswegen naar steden, populaire tankstations en parkeerplaatsen van winkelketens, wil het bedrijf elektrisch rijden zo toegankelijk mogelijk maken voor de Belgische consument. Het bedrijf gelooft dat de toekomst van mobiliteit elektrisch is en wil een cruciale rol spelen in deze transitie door het bouwen van het grootste en snelste netwerk van ultrasnelle laadstations in België.

De laadstations van Sparki zijn uitgerust met de nieuwste technologie van betrouwbare partners zoals Siemens en Willbert. De laadstations leveren een vermogen van maar liefst 300 kW en worden gevoed door hoogspanning, wat ze ultrakrachtig en ultrasnel maakt. In het najaar van 2023 zullen de eerste superkrachtige laadstations van Willbert, die tot 720 kW leveren, in het straatbeeld verschijnen.

Een veelgehoorde mythe is dat snelladen niet goed zou zijn voor de batterij van je elektrische wagen. Sparki weerlegt deze mythe en benadrukt dat de levensduur van de batterij juist bevorderd wordt door een combinatie van traag- en snelladen. Het is de wagen zelf, niet de lader, die bepaalt hoeveel en hoe snel er wordt geladen. De exacte laadsnelheid hangt af van de laadcapaciteit van de wagen, de laadcurve van de wagen en de temperatuur van de batterij.

Bovendien gaat Sparki een stap verder door het implementeren van innovatieve betaalmethoden bij zijn laadstations. Klanten kunnen binnenkort betalen via verschillende kanalen, zoals een app, Apple Pay, bankkaart, Visa, Mastercard en tokens. Hierdoor maakt Sparki het opladen van elektrische auto's nog gemakkelijker en toegankelijker voor de consument.

Door het aanbieden van ultrasnelle laadstations op strategisch gekozen locaties en het integreren van geavanceerde betaalmethoden, streeft Sparki ernaar om een belangrijke bijdrage te leveren aan de transitie naar duurzame mobiliteit in België. Het bedrijf is vastberaden om het pad naar de mobiliteit van de toekomst te effenen, en stelt zichzelf ten doel om de duurzame mobiliteit van toekomstige generaties vorm te geven. Met hun slagzin "Charge & Go" belooft Sparki een vlotte en snelle oplaadervaring voor elke elektrische autobestuurder in België.
 

  • Ultrasnelle laadstations: Sparki's laadstations bieden ultrasnelle laadmogelijkheden, waarbij automobilisten tot 100 kilometer rijbereik kunnen bijladen in slechts 5 minuten. Dit is op vandaag een significante vooruitgang ten opzichte van conventionele laadstations, wat het opladen van elektrische voertuigen aanzienlijk versnelt.

  • Hoog vermogen: De laadstations van Sparki leveren een vermogen van minimaal 300 kW, wat zes keer hoger is dan de standaard voor snelladen (50 kW). Bovendien bieden sommige laadstations zelfs een vermogen tot 720 kW, wat momenteel de hoogste laadsnelheid is in de sector.

  • Hoogspanning: De laadstations worden gevoed door hoogspanning, wat bijdraagt aan hun vermogen om elektrische voertuigen snel op te laden.

  • Geavanceerde technologie: Sparki maakt gebruik van de nieuwste laadtechnologieën, ontwikkeld door gerenommeerde bedrijven zoals Siemens en Willbert. Deze technologieën stellen Sparki in staat om de laadtijden van elektrische voertuigen aanzienlijk te verminderen.

  • Duurzaam opladen: In tegenstelling tot de algemeen aanvaarde opvatting dat snelladen nadelig kan zijn voor de levensduur van een batterij, benadrukt Sparki dat het afwisselen van traag- en snelladen juist bevorderlijk is voor de levensduur van de batterij.

  • Meerdere betaalmogelijkheden: Sparki's laadstations bieden een breed scala aan betaalmogelijkheden, waaronder betalingen via app, Apple Pay, bankkaart, Visa, Mastercard en tokens.

  • Strategische locaties: In tegenstelling tot andere bedrijven die laadstations plaatsen langs snelwegen, plaatst Sparki zijn laadstations langs invalswegen naar steden, bij populaire tankstations en op parkeerplaatsen van winkelketens. Dit maakt het opladen van elektrische voertuigen gemakkelijker en toegankelijker voor consumenten.

  • Toekomstbestendig: Sparki kiest resoluut voor toekomstbestendige laadstations die meer kracht kunnen leveren dan de snelste elektrische auto's momenteel aankunnen. Dit betekent dat Sparki's laadstations in staat zullen zijn om toekomstige generaties elektrische voertuigen efficiënt op te laden.

  • Gescheiden energievoorziening: De laadstations van Sparki hebben een gescheiden energievoorziening via een eigen hoogspanningscabine, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid van de laadstations verhoogt.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...