Morgan Stanley - Digitale vraag naar mode - en luxemerken zal tegen 2030 €50 miljard bereiken

Volgens een recent rapport van Morgan Stanley zal de digitale vraag naar mode- en luxemerken naar verwachting de komende jaren toenemen en tegen 2030 een verkoop van €50 miljard bereiken. De strategen van de Amerikaanse investeringsbank stellen dat digitale media-inkomsten voor luxemerken momenteel nog verwaarloosbaar zijn, maar dat dit zal veranderen. Zij wijzen op de opkomst van de Metaverse en twee kortetermijnkansen voor luxemerken: NFT's en social gaming.

De bank voorspelt dat NFT's en social gaming de totale adresseerbare markt van de luxegroep binnen acht jaar met meer dan 10 procent kunnen vergroten en de inkomsten van de sector vóór rente en belastingen met ongeveer 25 procent kunnen verhogen. Morgan Stanley merkt op dat veel luxemerken samenwerkingen onderzoeken met gaming- en Metaverse-platforms. Zij benadrukken het enorme potentieel van virtuele en hybride luxegoederen voor de komende jaren, met name na de recente verkoop van negen NFT's voor €5,7 miljoen door het Italiaanse merk Dolce & Gabbana.

Volgens Morgan Stanley zullen vooral zachte luxemerken, zoals confectiekleding, lederwaren en schoenen, goed gepositioneerd zijn ten opzichte van harde luxe, zoals sieraden en horloges. Het rapport voorspelt dat de hele sector zal profiteren van de komst van de Metaverse, aangezien 1 op de 5 Roblox-gamers hun avatars dagelijks bijwerkt.

Morgan Stanley merkte op dat een van de grootste uitdagingen voor luxemerken bij het betreden van de digitale ruimte de kwaliteit van de klantervaring is. Het is daarom van cruciaal belang voor deze merken om na te denken over hoe ze hun merk op een authentieke en effectieve manier kunnen overbrengen in de digitale wereld. Daarnaast is er ook een uitdaging op het gebied van duurzaamheid. De toenemende populariteit van digitale mode en luxegoederen kan leiden tot meer productie en dus meer afval. Het is belangrijk dat merken zich bewust zijn van deze impact en werken aan duurzamere productiemethoden.

In termen van prijsverwachtingen voor deze digitale initiatieven is er geen specifieke informatie verstrekt in het artikel van Bloomberg. De focus ligt voornamelijk op de groeimogelijkheden en kansen die de digitale wereld biedt voor de luxesector.

Over Morgan Stanley

Morgan Stanley is een Amerikaanse financiële dienstverlener die in 1935 is opgericht. Het bedrijf is actief in 41 landen en heeft meer dan 60.000 werknemers. Morgan Stanley biedt een breed scala aan financiële diensten, waaronder investeringsbankieren, handel, vermogensbeheer en vermogensplanning. Het is een van de grootste investeringsbanken ter wereld en staat bekend om zijn expertise op het gebied van fusies en overnames, aandelenuitgiften en obligaties. Morgan Stanley is genoteerd aan de New York Stock Exchange en heeft een marktkapitalisatie van meer dan $ 180 miljard.

Naast de voorspellingen over de digitale vraag naar mode en luxe merken, heeft Morgan Stanley ook voorgesteld dat luxe merken samenwerkingen kunnen aangaan met bedrijven zoals Roblox en Fortnite, om virtuele producten en ervaringen te creëren voor hun klanten in de Metaverse. Het idee is om consumenten een geheel nieuwe manier te bieden om te interageren met en deel te nemen aan het merk. Een voorbeeld hiervan is Gucci, die in 2019 een samenwerking aanging met Tennis Clash om digitale Gucci-tennisoutfits te creëren die spelers konden kopen voor hun avatars. Dit type samenwerking kan luxe merken in staat stellen hun merkbereik te vergroten en hun klantenbestand uit te breiden naar een jongere en meer technologiebewuste doelgroep.

De opkomst van NFT's biedt ook kansen voor luxe merken om unieke digitale kunstwerken en andere virtuele items te creëren en te verkopen. Het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana verkocht onlangs negen NFT's voor een totaalbedrag van €5,7 miljoen. Dit bewijst dat er vraag is naar virtuele en hybride luxeartikelen en dat er mogelijkheden zijn voor luxe merken om deze markt te betreden.

Het rapport van Morgan Stanley geeft ook aan dat zachte luxe merken, zoals confectiekleding, lederwaren en schoenen, beter gepositioneerd zijn om te profiteren van de opkomst van de Metaverse dan harde luxe merken, zoals sieraden en horloges. Dit komt omdat zachte luxe merken meer mogelijkheden hebben om deel te nemen aan virtuele ervaringen en hun merk op nieuwe manieren te presenteren, terwijl harde luxe merken meer vertrouwen op de tastbare en fysieke aard van hun producten.

Al met al geeft het rapport van Morgan Stanley aan dat luxe merken de kansen die de digitale wereld biedt serieus moeten nemen en zich moeten voorbereiden op een toekomst waarin digitale ervaringen en producten een belangrijke rol spelen in de industrie.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...