De nieuwe iPhone 15 - Gematteerd glas, nieuwe kleuren en innovatieve actieknop

Met slechts enkele maanden te gaan tot Apple de volgende generatie iPhone onthult, draait de geruchtenmolen op volle toeren om lekken en nieuwtjes te produceren. Dit keer gaat het vooral over de hoogwaardige 'Pro'-modellen, maar er zijn ook enkele interessante nieuwe ontwerpdetails over de standaard iPhone 15 bekend geworden.

Volgens nieuwe rapporten zal de iPhone 15 eindelijk dezelfde matte glazen achterkant aannemen als de huidige Pro-modellen. Sinds de iPhone 11 hebben de Pro-modellen een matte textuur in tegenstelling tot het gladde glas van het standaardmodel, maar het vroegere ontwerp zou dit jaar op elk model kunnen verschijnen.

Het gerucht gaat dat de matte glazen achterkant zowel op de 'vanilla' iPhone 15 als op het Pro-model zal verschijnen. De matte glazen achterkant biedt niet alleen een luxueuzere uitstraling, maar heeft ook een praktisch voordeel: het is veel minder vatbaar voor vingerafdrukken, een probleem dat al jaren de glanzende modellen teistert.

Het lijkt erop dat de standaard iPhone 15 ook een nieuwe kleur krijgt, met dezelfde bron die beweert dat er een nieuwe cyaan-groene kleur op komst is (goed nieuws voor groene fans, die teleurgesteld waren met de iPhone 14 line-up). Met de iPhone 15 Pro die naar verluidt een nieuwe dieprode kleur krijgt, belooft dit een kleurrijker jaar te worden.

Toch zijn veel van de spannendste ontwerpgeruchten nog steeds gereserveerd voor de iPhone 15 Pro, zoals een titanium frame en een Actieknop die naar het topmodel zouden komen. Dat gezegd hebbende, als de camerabult zo groot is als geruchten suggereren, is Apple misschien een beetje te ver gegaan.

Het verhaal van de nieuwe iPhone 15 Pro Actieknop heeft een verrassende wending genomen. Volgens een leaker, analist941, zal de Actieknop een breed scala aan nieuwe functionaliteiten hebben, waaronder het overnemen van de functies voor het uitschakelen en geforceerd opnieuw opstarten die momenteel door de volumeknoppen worden geregeld.

Hoewel dit jarenlange gewoontes zou verstoren, is het eigenlijk logisch in combinatie met een lek van vorige maand dat beweert dat Apple een speciale chip ontwikkelt waarmee de Actieknop kan werken, zelfs als de telefoon uit staat of de batterij leeg is.

Daarnaast beweert analist941 dat de Actieknop de functionaliteit van de volumeknop zal vervangen bij het maken van een foto, en nieuwe snelkoppelingsopties zal toevoegen: Lichte druk: stelt de camera automatisch scherp Harde druk: maakt een foto Harde druk + lang vasthouden: maakt/neemt een video op. Deze extra bedieningselementen worden mogelijk gemaakt door drukgevoeligheid in de Actieknop. Dit lijkt op 3D Touch (Force Touch op een MacBook-trackpad), waarbij de nieuwe solid-state Actieknop lichte, harde en langdurige druk herkent.

Apple heeft het soort invloed dat elke aankondiging van het bedrijf uit Cupertino de moeite waard maakt. Daarom is het nieuws nu, bijna een half jaar voor de daadwerkelijke lancering, al vol met lekken over de iPhone 15 en met name de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

Voor de consistentie zal ik de 6,7-inch high-end iPhone de iPhone 15 Pro Max noemen, omdat recente geruchten aangeven dat de Ultra-rebranding later zal plaatsvinden.

Het punt is dat ik niet anders kan dan het gevoel hebben dat de volgende iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zullen worden gepresenteerd als baanbrekend, zoals gebruikelijk bij nieuwe Apple-producten, maar om de verkeerde redenen. Sterker nog, de belangrijkste vernieuwing van de iPhone 15 is waarschijnlijk de functie die Apple het minst graag wil implementeren.

In de volgende alinea's zal ik uitleggen waarom al die flitsende nieuwe toevoegingen aan de high-end iPhones van dit jaar niet het échte nieuws is waar Apple-gebruikers enthousiast over zouden moeten zijn. Ik zal me richten op de Pro-versies, omdat de standaard iPhones meestal jaar na jaar slechts incrementele updates krijgen.

Hoe zullen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max anders zijn?

Dat gezegd hebbende, moet ik vermelden dat de standaard iPhones de "inkeping" zullen laten vallen ten gunste van het Dynamic Island. Toch verbleekt deze overgang in vergelijking met alle updates die Apple naar verluidt in petto heeft voor zijn Pro iPhones. Nu is het tijd om te vermelden dat dit artikel grotendeels is gebaseerd op voorlopige informatie die, ondanks betrouwbaar te zijn, nog steeds kan veranderen. Hetzelfde geldt voor de renders die ik heb gebruikt voor illustratieve doeleinden.

Het eerste dat ik wil noemen, is dat de high-end iPhone 15-modellen een nieuw ontwerp zullen aannemen dat zwaar is geïnspireerd door Apple's nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro's. De afgeronde randen in combinatie met de nieuwe geborstelde afwerking zullen de volgende iteratie onderscheiden van zijn voorgangers.

Een nieuwe esthetiek is een van de dingen die de aandacht trekt, niet alleen van de tech-gemeenschap, maar ook van de alledaagse consument. Daarom hebben de iPhone 15 Pro en Pro Max al een goede start: ze zullen zeker worden besproken, puur vanwege het feit dat ze er anders uitzien. Dit zal de apparaten als grote upgrades laten lijken, ongeacht of dit daadwerkelijk het geval is.

Toegegeven, het nieuwe ontwerp heeft een aantal voordelen die het des te betekenisvoller maken. Het titanium frame zal waarschijnlijk steviger zijn dan het roestvrijstalen frame van de huidige Pro iPhones, en de afgeronde hoeken zullen bijdragen aan de ergonomie. De smallere randen zullen daadwerkelijk bijdragen aan een compacter formaat. Tenslotte, op een meer oppervlakkige noot, ziet de nieuwe exclusieve rode kleur die Deep Purple vervangt er verbluffend uit.

De meeste geruchten wezen op de mogelijke implementatie van solid-state knoppen op de iPhone 15 Pro en Pro Max.

Bovendien maakt het ontbreken van een mechanische schakelaar de weg vrij voor een aantal zelfgemaakte problemen, zoals het inschakelen van de iPhone en het harde resetten als iOS vastloopt. Toegegeven, Apple zal deze problemen kunnen aanpakken, maar zou het dat moeten doen?

De iPhone 15 Pro gaat naar verluidt een aanzienlijke upgrade zijn, waarbij de grootste verandering een geheel nieuwe titanium behuizing is met een ronder randontwerp. Hoewel subtiel, zouden de afgeronde randen een merkbare upgrade moeten zijn in de hand, omdat veel gebruikers hebben geklaagd over de scherpe randen van de huidige iPhone.

Naast het nieuwe titanium frame, vergroot Apple opnieuw de grootte van de camera's op de iPhone 15 Pro. De camerabult is dikker, maar de opvallendere verandering komt met de uitstekende lenzen. CAD-bestanden laten zien dat de individuele lensuitstulping meer dan verdubbeld is ten opzichte van de enorme camera's van de iPhone 14 Pro.

Het is belangrijk op te merken dat in CAD-bestanden de iPhone 15 Pro Max een kleinere camera-uitstulping heeft; dit kan te wijten zijn aan een periscoopcamera, die naar verluidt dit jaar exclusief op het grotere Pro Max-model zal komen. Dit zou betekenen dat de iPhone 15 Pro een grotere camerabult zal hebben dan de iPhone 15 Pro Max.

Camera-verbeteringen van generatie op generatie zijn een zekerheid, en Apple bereidt zich voor op een aanzienlijke upgrade als de grootte van de camera's daar een indicatie voor is. Geruchten zeggen dat de iPhone 15 Pro een geheel nieuwe sensortechnologie zal hebben die "meer licht vastlegt en overbelichting of onderbelichting in bepaalde instellingen vermindert."

USB-C zal naar verluidt ook naar alle iPhone 15-modellen komen. Op basis van gelekte beelden van een prototype-apparaat heeft de USB-C-poort een unieke metalen rand met een geribbelde textuur. In typische Apple-stijl zal het snelste opladen beperkt zijn tot door Apple gecertificeerde USB-C-kabels.

Vaarwel knoppen en geluidsschakelaar - de iPhone 15 Pro krijgt solid-state haptische knoppen en een geluidsschakelaar. Volgens de laatste informatie worden de knoppen vervangen door twee nieuwe haptische motoren die specifiek zijn ontworpen om een knopdruk na te bootsen.

Apple zal dit jaar de randen blijven verkleinen, met randen van de iPhone 15 Pro die slechts 1,55 mm meten. We zien ook dat zowel de voor- als achterkant van het glas een subtiele kromming van de randen heeft, die naadloos overgaat in het titanium frame van het apparaat.

Misschien is de meest opwindende verandering dat 9to5Mac heeft vernomen dat de iPhone 15 Pro in een geheel nieuwe dieprode kleur zal komen; de exacte kleurcode is 410D0D. Deze kleur zal naar verluidt naast Apple's gebruikelijke Wit, Space Black en Goud staan en Deep Purple vervangen.

Vanwege de kleinere randen en hetzelfde totale schermformaat zal de iPhone 15 Pro iets kleiner zijn dan de iPhone 14 Pro. Dit, samen met de meer afgeronde randen, zou de telefoon veel comfortabeler in de hand moeten maken.

De iPhone 15 Pro heeft een afmeting van 70,46 mm bij 146,47 mm met een dikte van 8,24 mm, terwijl de iPhone 14 Pro iets groter is met 71,45 mm bij 147,46 mm en een dikte van 7,84 mm.

De iPhone 15 Pro bereidt zich voor op een aanzienlijke upgrade, en met een geheel nieuw titanium frame, USB-C en camera-upgrades zal het zeker populair zijn. Het is nog vroeg en niets is bevestigd totdat Apple het apparaat op het podium onthult; dit geeft ons echter een nauwkeurige kijk op wat we later dit jaar van Apple kunnen verwachten.

iPhone 15

 • Frosted glazen achterkant
 • Nieuwe cyan-groene kleur
 • Standaardmodel met Dynamic Island
 • Verbeterde batterijduur dankzij efficiëntere interne componenten
 • Mogelijke ondersteuning voor snelladen met de juiste Apple-gecertificeerde kabels
 • Nieuwe generatie A-serie chip voor betere prestaties en energie-efficiëntie


iPhone 15 Pro

 • Nieuw titanium frame met afgeronde randen
 • Dikkere camerabult en grotere lenzen
 • Geheel nieuwe dieprode kleur (kleurcode 410D0D)
 • Afmetingen: 70,46 mm x 146,47 mm x 8,24 mm
 • USB-C-poort met unieke metalen rand en geribbelde textuur
 • Haptische knoppen en mute-schakelaar
 • Randen van slechts 1,55 mm
 • Voor- en achterkant van glas met subtiele kromming
 • Nieuwe sensor technologie voor verbeterde cameraprestaties
 • Apple-gecertificeerde USB-C-kabels voor snel opladen
 • ProMotion-scherm met hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor vloeiendere weergave
 • Verbeterde Face ID-prestaties met bredere gezichtsherkenning
 • Ondersteuning voor Apple Pencil (nog niet bevestigd)


iPhone 15 Pro Max

 • Vergelijkbaar ontwerp met iPhone 15 Pro, maar groter schermformaat
 • Kleinere camera-uitstulping dan iPhone 15 Pro, mogelijk door periscoopcamera
 • Exclusieve functies voor grotere Pro Max-model
 • Grotere batterijcapaciteit voor langere levensduur
 • Exclusieve camerafuncties zoals de periscoopcamera voor betere zoommogelijkheden
 • Mogelijk grotere opslagopties tot 1 TB (nog niet bevestigd)


Algemene kenmerken voor de hele iPhone 15-serie

 • Nieuw ontwerp geïnspireerd op 14" en 16" MacBook Pro's
 • Titanium frame voor betere duurzaamheid en ergonomie
 • Dunnere randen voor een compacter ontwerp
 • Geavanceerde camera-upgrades voor betere foto- en videokwaliteit
 • Overgang van de "notch" naar het Dynamic Island-design voor standaardmodellen
 • Nieuwe kleuropties, waaronder dieprood en cyan-groen
 • Verbeterde water- en stofbestendigheid (IP68 of hoger)
 • iOS 17 met nieuwe functies, verbeterde beveiliging en geoptimaliseerde prestaties
 • MagSafe-compatibiliteit voor eenvoudig opladen en accessoires
 • Verbeterde connectiviteit met ondersteuning voor 5G en Wi-Fi 6E
 • Nieuwe generatie Neural Engine voor betere AI- en machine learning-prestaties
 • Verbeterde audiokwaliteit met ruimtelijke audio en Dolby Atmos-ondersteuning


Let op: Hoewel veel van deze details zijn gebaseerd op geruchten en lekken, kunnen sommige kenmerken en specificaties veranderen of onnauwkeurig zijn. De definitieve informatie wordt pas bekendgemaakt bij de officiële aankondiging van Apple.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...