De Apple 1 computer van Steve Jobs wordt nu geveild via RR Auction

Een origineel Apple-1-computerprototype dat eigendom is van de mede-oprichter van het bedrijf Steve Jobs zelf, wordt nu geveild. Momenteel geprijsd op meer dan €407.000, werd de computer in 1976 gemaakt door Jobs en Apple's andere mede-oprichter Steve Wozniak, die de printplaat en elektronica zelf daadwerkelijk met de hand soldeerde.

De computer werd vervolgens door Jobs gebruikt als demonstratie-eenheid toen hij Paul Terrell overtuigde om hem op te slaan in Mountain View, The Byte Shop in Californië, een van's werelds eerste personal computerwinkels. Terrell kocht vervolgens 50 Apple-1-computers, en Wozniak noemde de verkoop de grootste enkele aflevering in de hele geschiedenis van het bedrijf.
Hij voegde eraan toe dat Niets in de daaropvolgende jaren zo geweldig en zo onverwacht was.

Helaas werd het computerbord in latere jaren beschadigd, wat resulteerde in een scheur die langs de rechterkant ervan loopt, maar het blijft niettemin een immens belangrijk stuk technologische geschiedenis vertegenwoordigen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn om te bieden op het Apple-1-prototype van Jobs, kun je naar de lijst van RR Auction gaan.

Op de veilingsite zelf van RR auction lezen we het volgende:

Historisch vroeg prototype van de computer waarmee het allemaal begon: Steve Jobs' eigen Apple-1 Computer-prototype, met de hand gesoldeerd door Steve Wozniak op een unieke "Apple Computer A" printplaat. In 1976 gebruikte Jobs dit prototype om de Apple-1 te demonstreren aan Paul Terrell, eigenaar van The Byte Shop in Mountain View, Californië, een van de eerste personal computerwinkels ter wereld. De demo resulteerde in de eerste grote order van Apple Computer en veranderde de koers van het bedrijf - wat Jobs en Woz hadden bedacht als onderdeel van een doe-het-zelf-pakket van €40 voor hobbyisten werd, op verzoek van Terrell, een volledig geassembleerde personal computer om te worden verkocht voor €666,66. Wozniak plaatste later Terrells inkooporder voor vijftig Apple-1's in perspectief: 'Dat was de grootste afzonderlijke aflevering in de hele geschiedenis van het bedrijf. Niets in de jaren daarna was zo groots en zo onverwachts.'
Het bord is gekoppeld aan polaroidfoto's gemaakt door Paul Terrell in 1976, waarop het prototype in gebruik is te zien, voor het eerst gepubliceerd door Time Magazine in 2012 en ook gedekt door Achim Baqué van de Apple-1 Registry. Dit Apple-1-prototype, vermeld als #2 in het Apple-1-register en tot voor kort als 'verloren' beschouwd, werd in 2022 onderzocht en geauthenticeerd door Apple-1-expert Corey Cohen. Het gaat vergezeld van Cohen's notariële dertien pagina's tellende rapport.

Dit prototype heeft vele jaren op het terrein van de 'Apple Garage' gestaan ​​voordat het ongeveer 30 jaar geleden door Steve Jobs aan de huidige eigenaar werd gegeven. Op dat moment was Jobs bij Apple weggestuurd en verheugde hij zich op de belofte van NeXT en Pixar. De huidige toestand van het bord geeft enig inzicht in Jobs' oordeel erover: hij zag het prototype niet als iets dat moet worden vastgelegd, maar als iets dat een nieuwe bestemming krijgt. Verschillende van de IC's zijn uit hun sockets geplukt, evenals de microprocessor en andere componenten, vermoedelijk voor gebruik op Apple-1-computers uit de vroege productie.

Het bord lijkt te zijn beschadigd door druk rechtsboven, waardoor er een scheur is ontstaan ​​die van naast het stroomvoorzieningsgebied boven D12 naar beneden loopt door de onderkant van het bord rechts van A15. Het ontbrekende stuk wordt verondersteld te zijn weggegooid, maar kan opnieuw worden bedacht dankzij de foto's van Paul Terrell van het volledige bord. Een van de onderscheidende kenmerken van het "Apple Computer A"-prototype was het gebruik van drie oranje Sprague Atom-condensatoren, in plaats van de bekende 'Big Blue'-condensatoren die werden gebruikt op de productie Apple Computer 1.

De verschillen tussen dit prototype en de productie-Apple-1's zijn onder meer de tekst aan de linkerkant van het bord (het prototype luidt: "Apple Computer A, © 76", waar het productiemodel luidt: "Apple Computer 1, Palo Alto, Ca ., Copyright 1976"), en de populatie van een klokcircuit linksboven, waardoor de computer op Motorola 6800- of MOS 6501-processors had kunnen draaien. Hoewel de productierun van Apple-1 Computer PCB's dit gebied behield (in een rechthoek met de markering "Alleen 6800"), was het niet bevolkt. De productieversie van de Apple-1 werd geleverd met een 6502-processor, die een klokoscillator op de chip had die het externe timingcircuit overbodig maakte. Dit Apple-1-prototype mist ook de groene beschermende coating en witte zeefdruk-onderdelenlabels die te vinden zijn op productie-Apple-1's.

Een ander belangrijk kenmerk van dit prototype is dat het met de hand lijkt te zijn gesoldeerd door Steve Wozniak, wiens ongebruikelijke 'driehandige' techniek - draad in de ene hand, soldeerbout in de andere en soldeer in zijn mond - duidelijk zichtbaar is in de strakke 'bubbels' gevormd bij de gesoldeerde verbindingen. Op de achterkant van het prototype werden verschillende 'point-to-point'-circuitcorrecties aangebracht om het systeem functioneel te maken, en de eerste productierun van Apple-1-printplaten werden de nodige revisies doorgevoerd. De lay-out van de circuitsporen op het prototypebord wijkt daarom af van die op de productieprint.

Er zijn maar weinig Apple-artefacten die als zeldzaam, vroeg of historisch kunnen worden beschouwd als dit Apple-1-prototype, dat vele jaren op het landgoed 'Apple Garage' heeft gestaan ​​- een site die nu verweven is met de folklore van het Amerikaanse bedrijfsleven, waar twee onwaarschijnlijke helden een imperium stichtten . Bovendien is het de perfecte belichaming van de symbiose tussen Steve Jobs, Steve Wozniak en Silicon Valley: de briljante zakenman, de elektronica Einstein en de infrastructuur waarin ze gedijen. Zonder Wozniak had Jobs geen product - hij sloot zich bijna aan bij een bedrijf dat balansweegschalen van karton op de markt bracht.

Zonder Jobs had Woz geen markt - hij had het Apple-1-ontwerp al weggegeven aan leden van de Homebrew Computer Club en had er weinig belang bij om het voor winst te exploiteren. Zonder dit prototype, en zonder Paul Terrell, was de Apple-1 misschien 'slechts een computerkit' geweest. Het was de zomer van '76 en een revolutie stond op het punt te beginnen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...