Dit is de AeroHT, de luxe vliegende auto van de toekomst

De AeroHT is een vliegende auto ontwikkeld door het Chinese bedrijf Xpeng. Het project, dat in 2025 op de markt zou moeten komen, belooft een revolutie in de wereld van persoonlijk vervoer en mobiliteit. Door de combinatie van automobiel- en luchtvaarttechnologieën kan de AeroHT zowel rijden op de weg als vliegen in de lucht. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van dit baanbrekende project verkennen en analyseren wat het kan betekenen voor de toekomst van vervoer.

De AeroHT is een elektrisch aangedreven vliegende auto, ontworpen om verticaal op te stijgen en te landen (VTOL). Het voertuig wordt aangedreven door acht elektrische rotors die een maximale vlieghoogte van 500 meter en een topsnelheid van 130 km/u mogelijk maken. De AeroHT heeft een bereik van ongeveer 100 kilometer in de lucht en kan tot vier passagiers vervoeren.

In oktober 2023 vond de eerste openbare vlucht van de AeroHT plaats tijdens de GITEX Global technologiebeurs in Dubai. Tijdens deze demonstratie voerde de AeroHT een succesvolle verticale opstijging en landing uit, gevolgd door een korte vlucht. Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap voor Xpeng en het AeroHT-project, aangezien het de haalbaarheid en veiligheid van het voertuig in de praktijk aantoont.

De AeroHT heeft een breed scala aan mogelijke toepassingen, zoals persoonlijk vervoer, luchttaxi's, nooddiensten en goederenvervoer. Het voertuig kan een oplossing bieden voor stedelijke mobiliteitsproblemen, zoals verkeersopstoppingen en luchtvervuiling, en tegelijkertijd een alternatieve vervoerswijze bieden voor korte tot middellange afstanden. 

Xpeng hoopt vanaf 2025 de AeroHT op de markt te brengen. Het bedrijf heeft al aangekondigd dat het voertuig beschikbaar zal zijn voor zowel particuliere als zakelijke klanten, met een geschatte prijs van ongeveer €200.000. Hoewel het prijskaartje aanzienlijk is, is de verwachting dat de kosten zullen dalen naarmate de technologie rijpt en de productie op grotere schaal plaatsvindt.

De introductie van vliegende auto's zoals de AeroHT brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee op het gebied van regelgeving, infrastructuur en luchtruimbeheer. Er zullen nieuwe wet- en regelgevingen moeten worden opgesteld om de veiligheid en privacy van gebruikers te waarborgen, en er moet worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van geschikte infrastructuur, zoals vertiports en oplaadstations. Bovendien zal het luchtruimbeheer moeten worden aangepast om een veilige integratie van vliegende auto's in het luchtverkeer mogelijk te maken.

Ondanks deze uitdagingen is er veel optimisme over het potentieel van vliegende auto's zoals de AeroHT om het landschap van persoonlijk vervoer te veranderen. De toenemende focus op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, gecombineerd met de groeiende vraag naar innovatieve vervoersoplossingen, biedt een gunstig klimaat voor de ontwikkeling en acceptatie van dergelijke technologieën.

De AeroHT vliegende auto, ontwikkeld door het Chinese bedrijf Xpeng, vertegenwoordigt een spannende en veelbelovende toekomst voor persoonlijk vervoer. Met zijn elektrische aandrijving, VTOL-capaciteiten en veelzijdige toepassingen, heeft de AeroHT het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we ons verplaatsen in stedelijke omgevingen en daarbuiten.

Hoewel er aanzienlijke uitdagingen zijn op het gebied van regelgeving, infrastructuur en luchtruimbeheer, biedt de groeiende interesse in duurzaamheid en innovatieve vervoersoplossingen kansen voor de acceptatie en implementatie van vliegende auto's zoals de AeroHT. Terwijl we uitkijken naar de geplande marktintroductie in 2025, is het belangrijk om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, samenwerking tussen industrieën en de aanpassing van wet- en regelgeving om deze opwindende technologieën te ondersteunen en te begeleiden naar een succesvolle toekomst.

XPeng X2 Vliegende Auto komt er stilletjes aan in Europa

XPeng zal binnenkort zijn vliegende auto in Europa onthullen. De Chinese naam van deze auto is 旅航者X2 (Lühanzhe X2), wat vertaald kan worden als Voyager X2 of Traveler X2. Om verwarring te voorkomen, noemen we het de X2. De eerste X2 kwam op 10 maart 2022 in Nederland aan. XPeng Heitech plaatste een korte video hierover op hun Weibo sociale media. Deze vliegende auto zal zijn officiële debuut maken en een testvlucht uitvoeren in Europa in de eerste helft van 2022.

De XPeng X2 is de vijfde generatie van het vliegende autoconcept van XPeng Heitech. Dit bedrijf werd in 2013 opgericht door Zhao Deli met financiële steun van XPeng CEO He Xiaopeng. De eerste generatie vliegende auto werd in 2016 onthuld en in 2020 lanceerde XPeng Heitech de vijfde generatie. In 2021 voltooide XPeng Heitech de Serie A-financiering van meer dan 500 miljoen USD.

De X2 is een tweezits vliegtuig met een romp van koolstofvezel. Dankzij het gebruik van koolstofvezel weegt de XPeng X2 slechts 560 kg, inclusief batterijen. Het toestel kan twee passagiers vervoeren en nog eens 200 kg extra aan boord nemen. Wat betreft vliegcapaciteiten kan de X2 tot 35 minuten vliegen met een topsnelheid van 130 km/u. De actieradius van dit vliegtuig is iets meer dan 75 km, en het heeft een maximale vlieghoogte van 1.000 meter. De oprichter van XPeng, He Xiaopeng, heeft de X2 meerdere keren bestuurd en verklaarde dat de meest comfortabele en veilige hoogte ongeveer 400 meter is.

Volgens de Europese luchtvaartveiligheidsorganisatie (EASA) zullen luchtvaartuigen zoals luchttaxi's en ambulances binnen drie tot vijf jaar boven Europese steden vliegen. EASA legt al enkele jaren de basis voor de regulering van stedelijke luchtmobiliteit (luchtvervoerssysteem voor passagiers en vracht in en rond stedelijke omgevingen) en publiceerde in juli 2019 voorgestelde normen voor verticaal opstijgende en landende vliegtuigen en levering van drones in december 2020. Er zijn nog geen certificeringsregels voor piloten van dergelijke vliegtuigen, maar de voorbereidingen voor de invoering ervan zijn aan de gang. Voorlopig, op vandaag, zijn vliegende auto's nog niet legaal in Europa.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...