Werelds grootste juwelenveiling: Heidi Horten unieke collectie

Van 3 tot 15 mei 2023 presenteert Christie's met trots De Wereld van Heidi Horten, de ongeëvenaarde juwelencollectie van de overleden mevrouw Heidi Horten. Deze schitterende verzameling omvat meer dan 700 juwelen die de tijdloze elegantie, glamour en verzamelkunst van mevrouw Horten belichamen. De collectie is van onberispelijke kwaliteit en breedte en toont de kunst van het juweel in al zijn pracht.

De collectie wordt aangeboden als een reeks veilingen, beginnend met De Wereld van Heidi Horten: Magnifieke Juwelen Deel I op 10 mei, gevolgd door een Deel II veiling op 12 mei en een online veiling, open voor biedingen van 3 tot 15 mei. Van adembenemende diamanten, robijnen en jade tot uitzonderlijke stukken van meesters zoals Bulgari, Cartier, Tiffany, Harry Winston en Van Cleef & Arpels, beloven de veilingen de grootste en meest waardevolle juwelenveilingen tot nu toe te worden. Later dit jaar vindt een tweede online veiling plaats met de overige juwelen uit de collectie. Conform de wensen van mevrouw Horten, zullen alle opbrengsten van de nalatenschap ten goede komen aan de Heidi Horten Foundation, opgericht in 2021 ter ondersteuning van de Heidi Horten Collectie en medisch onderzoek, evenals andere filantropische activiteiten die zij gedurende vele decennia steunde.

Heidi Horten was een Oostenrijkse filantroop bekend om haar elegantie, glamour en verfijnde smaak. Van jongs af aan werd mevrouw Horten blootgesteld aan prachtige objecten door haar vader, een graveur, en later tijdens haar eerste huwelijk op 19-jarige leeftijd in 1966 met de Duitse zakenman Helmut Horten, toen ze haar oog voor juwelen en kunst begon te verfijnen.

Gedurende haar leven raakte mevrouw Horten hartstochtelijk betrokken bij uiteenlopende gebieden zoals sociale welvaart, sport en medisch onderzoek, die ze decennialang steunde. Ze verzamelde een van 's werelds meest schitterende juwelencollecties, evenals een indrukwekkende verzameling decoratieve kunst en moderne en hedendaagse kunst, waarvan de laatste is ondergebracht in het Heidi Horten Collectie museum in Wenen.

Meneer Horten, haar eerste echtgenoot, overleed in 1987 en liet mevrouw Horten een aanzienlijk vermogen na, waarvan de herkomst openbaar is. De zakelijke praktijken van meneer Horten tijdens het nazi-tijdperk, toen hij onder dwang verkochte Joodse bedrijven kocht, zijn goed gedocumenteerd.

Alle opbrengsten van de nalatenschap komen ten goede aan de Heidi Horten Foundation, opgericht in 2021 om de Heidi Horten Collectie, medisch onderzoek, kinderwelzijn en andere filantropische activiteiten te ondersteunen die zij gedurende vele decennia steunde. Christie's zal van zijn kant een aanzienlijke bijdrage leveren uit de uiteindelijke opbrengsten van de veiling aan een organisatie die verder Holocaust-onderzoek en -educatie bevordert.

Heidi Horten, wiens vermogen in mei 2020 door Forbes werd geschat op 3 miljard dollar, was in de kunstwereld zeer gerespecteerd om haar goede smaak. Ze kocht onder andere werken van Picasso, Warhol en Basquiat en voor haar plezier ook een enorm jacht, de Carinthia VII. In 2008 verkocht ze de 35,56-karaat Wittelsbach-diamant voor 24 miljoen dollar. Deze steen behoorde ooit tot de kroonjuwelen van Beieren.

De veiling van Heidi's juwelen wordt de grootste en meest waardevolle van een privécollectie tot nu toe. Alleen al de voorverkoop wordt geschat op 150 miljoen dollar, meer dan de collecties van Elizabeth Taylor (geveild in 2011) en de Maharajas & Mughal Magnificence veiling van 2019.

De Heidi Horten Collectie wordt verkocht tijdens twee live veilingen in het Four Seasons in Genève en twee online veilingen in mei en november 2023. De opbrengst gaat naar goede doelen, zoals Heidi dat wilde.

Het grootste deel gaat naar de Horten Foundation, waarmee ze het museum voor moderne kunst steunt dat ze in Wenen heeft opgericht. Met deze uitzonderlijke veiling zet de nalatenschap van Heidi Horten haar filantropische missie voort en zorgt ervoor dat haar ongelooflijke juwelencollectie en passie voor kunst een blijvende erfenis achterlaten.

Praktisch

Op woensdag 10 mei 2023 om 14.00 uur (kavels 1-96) en vrijdag 12 mei 2023 om 16.00 uur (kavels 101-254) naar onze veiling onder leiding van Maître Jean Christin, Huissier Judiciaire. De veiling vindt plaats in het Four Seasons Hotel des Bergues, gelegen aan 33 Quai des Bergues, 1201 Genève.

Bezichtiging is mogelijk op:

  • Zondag 7 mei 2023 van 12.00 tot 18.00 uur
  • Maandag 8 mei 2023 van 10.00 tot 18.00 uur
  • Dinsdag 9 mei 2023 van 10.00 tot 18.00 uur
  • Woensdag 10 mei 2023 van 10.00 tot 13.00 uur
  • Donderdag 11 mei 2023 van 10.00 tot 18.00 uur


De veilingmeesters zijn François Curiel, Maximillian Fawcett, Rahul Kadakia en Julien-Vincent Brunie.

Bij het sturen van schriftelijke biedingen of het stellen van vragen, kunt u verwijzen naar de veilingcodes en -nummers:

  • FIPSI-22535 (kavels 1-96)
  • VIENNA-22536 (kavels 101-254)


Voor afwezige of telefonische biedingen kunt u contact opnemen via +41 (0)22 319 1766.

Christiaan Van Bignoot, juwelenservice op maat aan huis In de kijker

Christiaan Van Bignoot, juwelenservice op maat aan huis Christiaan Van Bignoot, een gepassioneerde en ervaren juwelier u...