Nieuwe limited-edition horloges van Jaquet Droz - kunstwerken van Paillonné-Emaillering

De nieuwste toevoeging aan de Grande Seconde Tourbillon collectie van Jaquet Droz is deze acht stuks tellende limited edition genaamd Grande Seconde Tourbillon Paillonnée (referentie J013033242). Jaquet Droz, wellicht het kleinste en uniekste high-end merk binnen de Swatch Group, besteedt veel aandacht aan de artistieke decoratietechnieken van de wijzerplaat.

In de afgelopen jaren heeft Jaquet Droz flink geïnvesteerd in het in eigen huis halen van deze decoratieve technieken en in het herontdekken van verloren gegane technieken die werden gebruikt om het prachtige emaillewerk op zakhorloges en andere voorwerpen van enkele eeuwen geleden te creëren.

Het is niet zo dat iemand alleen maar naar een antiek zakhorloge kan kijken en onmiddellijk weet hoe het gemaakt is. Veel technieken zijn verloren gegaan – zelfs wanneer de gereedschappen en technische tekeningen beschikbaar zijn. In de horloge- en luxesector in het algemeen zijn er mensen die veel van hun tijd en carrière wijden aan het leren hoe dingen in het verleden werden gemaakt.

De zoektocht naar verloren technieken en processen om kunst te creëren begon echt in de wereld van restauratie. Mensen moesten oude kunst restaureren om het er weer nieuw uit te laten zien, en vaak zijn er simpelweg niet veel aanwijzingen om op af te gaan. In de horloge-industrie, waar "oud" vaak het nieuwe "nieuw" is, is de geest van het herontdekken van het verleden een diep onderdeel van de cultuur van veel merken. Dit geldt misschien vooral voor bedrijven als Jaquet Droz, wiens naamgever enkele honderden jaren geleden overleed.

Terug naar het horloge, het gezicht dat de cijfer acht-stijl wijzerplaten omlijst, is versierd met wat ze een paillonnée emailleertechniek noemen. Hier hebben we een oppervlak dat getextureerd is, beschilderd, en dan belegd met een reeks solide gouden "paillons" die samen een aantrekkelijk geometrisch patroon creëren. Deze kleine gouden applicaties worden tegenwoordig in eigen huis geproduceerd door Jaquet Droz, omdat niemand anders blijkbaar de vaardigheden heeft om ze nog te maken. In alle waarschijnlijkheid werden traditionele exemplaren uit het verleden geproduceerd met een giettechniek. Jaquet Droz geeft zelfs toe dat sommige van hun eerste moderne paillonnée emailleerhorloges originele paillons uit het verleden gebruikten die ze op verschillende.

Natuurlijk is het niet alleen het decoratieve element dat dit horloge onderscheidt. De technische complexiteit ervan is even indrukwekkend. Het hart van de Grande Seconde Tourbillon Paillonnée is het Jaquet Droz 25JD kaliber, een zelfopwindend uurwerk dat een tourbillon en een dubbele veerton biedt. Deze laatste zorgt voor een opmerkelijke gangreserve van 7 dagen.

De tourbillon, een van de meest bewonderde complicaties in horlogerie, is ontworpen om de negatieve effecten van de zwaartekracht op de nauwkeurigheid van een horloge te compenseren. Bij Jaquet Droz is deze niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het is zichtbaar door een opening op de 6 uur positie van de Grande Seconde wijzerplaat en lijkt bijna te zweven dankzij de verborgen brugconstructie.

Het horloge heeft een kast van 43mm in 18-karaats roodgoud en toont een prachtig handgemaakt guilloché motief op de achterkant. Het beschikt over saffierglas aan zowel de voor- als achterzijde, wat de drager de kans geeft om zowel het prachtige wijzerplaatontwerp als het mechanische meesterwerk binnenin te bewonderen. De Grande Seconde Tourbillon Paillonnée wordt geleverd met een alligatorlederen band, een bijpassende 18-karaats roodgouden gesp, en is waterbestendig tot 30 meter.

Een mooi voorbeeld van de combinatie van artistieke flair en technische expertise, de Grande Seconde Tourbillon Paillonnée is een bijzonder stuk in de Jaquet Droz collectie. Met slechts acht stuks in productie, is het een horloge dat zeker opvalt, een uitdrukking van de gedetailleerde aandacht voor vakmanschap die zo kenmerkend is voor het merk. Het is tevens een ode aan de traditionele en vaak verloren gegane technieken van de horlogekunst.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...