Patek Philippe nieuwe chronograaf kan 10e van een seconde meten

Patek Philippe nieuwe chronograaf kan 10e van een seconde meten

De grootste vakbeurs voor uurwerken, Watches and Wonders, is net afgelopen toen Patek Philippe, die tijdens het evenement 12 nieuwe uurwerken lanceerde, nog even als verrassing uitpakt met een nieuw uurwerk. Woensdag lanceerde de Zwitserse horlogemaker een sportieve nieuwe high-performance, de 1/10e tweede monopusher chronograaf. Het horloge, ref. 5470P-001, markeert de eerste keer dat het bedrijf een chronograaf heeft gemaakt die tienden van een seconde in een polshorloge kan meten en weergeven en wordt geleverd met maar liefst 31 patenten, waarvan zeven exclusief voor deze referentie.

Het handmatig opgewonden chronograaf uurwerk heeft een kolomwielbediening, een horizontale dubbele koppeling met wielen en een onmiddellijke 30-minutenteller, een 10ths-of-a-second module voor het meten van de chronograaf veegwijzer en een kleine secondewijzer. Verbeteringen waren er in overvloed. Het split-second mechanisme werd vervangen door de indicatiemaat 10e van een seconde. De frequentie werd verhoogd van 4 Hz naar 5 Hz, een vereiste om de ultranauwkeurige nieuwe meting weer te geven. De Oscillomax bestaat uit het Pulsomax-echappement, de Gyromax-balans en de Spiromax-balansveer, allemaal gemaakt van Silinvar en van Silinvar en goud voor de Gyromax.

De Oscillomax, ontwikkeld in 2011, is een hightech regelmechanisme met 17 patenten, dat een hoge nauwkeurigheid mogelijk maakt met een maximale afwijking van -3/+2 seconden per dag ondanks het verhoogde energieverbruik van het uurwerk. Dit is de eerste keer sinds dat de Oscillomax zal worden gebruikt voor een uurwerk in de huidige collectie. De Oscillomax werkt met een balansveer met een gepatenteerde eindcurve genaamd de Spiromx en een echappement met een hefboom en ontsnappingswiel, bekend als de Pulsomax, en een verstelbaar massabalanswiel, ook wel de Gyromax genoemd.

Ze zijn allemaal gemaakt van een derivaat van silicium, Silinvar genaamd, dat bekend staat als lichtgewicht, robuust en antimagnetisch. De lijst met ingewikkelde prestaties is bijna eindeloos. Het uurwerk bestaat uit twee boven elkaar geplaatste chronograafmechanismen - een chronograaf van deze aard kan trouwens net zo uitdagend zijn om te bedenken als de meest geprezen complicatie van de uurwerken, de minuutrepeater - waarvoor alleen al de ontwikkeling van 54 componenten nodig was voor het 10e van een tweede mechanisme alleen. In het geval van een schok houdt dit systeem de koppelingstuimelaar van het werkende chronograafmechanisme stevig vast om verstoringen van de lopende kortetijdmeting te voorkomen.