Meest onderschatte horloge van IWC Schaffhausen kreeg in het geheim een mooie upgrade

IWC Schaffhausen is vooral bekend om zijn pilotenhorloges, maar het merk heeft veel meer te bieden dan dat. Een van hun beste horloges is inderdaad een duikhorloge — en het is een horloge dat gewoon een stuk beter is geworden. Ontmoet de Aquatimer 2022. De Aquatimer werd voor het eerst geïntroduceerd in 1967 en speelde in op de duikrage die de wereld in de jaren 60 had overspoeld en zich onderscheidde als een van de meest capabele horloges in zijn klasse. Waterbestendig tot 200 m en voorzien van een 'compressor'-omlijsting onder het glas, was het jarenlang een van de populairste modellen van de Zwitserse horlogemaker.

Tegenwoordig wordt de Aquatimer een beetje over het hoofd gezien. Misschien komt het omdat de pilotenhorloges van IWC zo populair zijn, misschien omdat er zoveel concurrentie is op het gebied van duikhorloges... Het is moeilijk te zeggen. Maar de moderne Aquatimer blijft een van de knapste en meest capabele luxe duikhorloges op de markt, hij heeft gewoon wat meer liefde nodig. Vreemd genoeg heeft IWC zojuist een grote update voor de Aquatimer geïntroduceerd, maar ze hebben nauwelijks moeite gedaan om te adverteren dat ze dat hebben gedaan. Nogmaals, het is gemakkelijk te speculeren waarom: misschien willen ze in 2022 de focus leggen op hun TOP GUN-horloges en willen ze het water niet vertroebelen.

Hoe dan ook, we zijn dol op de Aquatimer en we zijn vooral dol op deze update die IWC op tafel heeft gebracht. Als je de Aquatimer 2021 en 2022 naast elkaar zou zetten, zou het waarschijnlijk moeilijk zijn om het verschil te zien. De afmetingen van de behuizing zijn bijvoorbeeld helemaal niet veranderd. De wijzerplaat is iets anders met een meer uitgesproken minutenspoor en de minuutmarkeringen op de ring zijn iets dunner, en dat is het ongeveer. Dat komt omdat de grootste verandering is wat er onder de motorkap zit.

De Aquatimer wordt nu aangedreven door het semi-interne ValFleurier-kaliber 32111, dat beschikt over een gangreserve van 120 uur (5 dagen) — een gigantische upgrade ten opzichte van de gangreserve van 42 uur van het vorige kaliber 30120 van ETA/Sellita. Grote energiereserves zijn al lange tijd een veelvoorkomend kenmerk van de pilotenhorloges van IWC, dus het is leuk om zo'n praktische update van de toch al zeer praktische Aquatimer te zien. Het 2022-model behoudt de waterbestendigheidsclassificatie van 300 m van het vorige model, evenals centrale hackseconden en een datumvenster.

De andere belangrijke toevoeging die de Aquatimer 2022 op tafel brengt, is de toevoeging van een blauwe variant met een opvallende zonnestraalwijzerplaat. Voorheen was de enige manier om aan een blauwe Aquatimer te komen, te kiezen voor de Aquatimer Chronograph (ref. IW376806), een duurder horloge dat aantoonbaar de puurheid mist van het standaard Aquatimer-ontwerp.

Het blauwe model is verkrijgbaar met een bijpassende blauwe 'tropische' rubberen band, terwijl het zwarte model verkrijgbaar is met een zwarte tropische band of een stalen armband. Zowel de rubberen als de stalen bandopties zijn voorzien van het handige snelwisselsysteem van IWC, zodat het gemakkelijk van het ene naar het andere kan worden verwisseld. Al met al is de Aquatimer 2022 beter dan ooit tevoren. Het is moeilijk te overschatten hoe belangrijk een upgrade van de energiereserve voor 5 dagen is — dat is veel meer dan 'weekendproof'. Hopelijk zal deze upgrade dit robuuste duikhorloge in de schijnwerpers zetten en mensen doen denken dat IWC meer is dan alleen een horlogemerk voor piloten.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...