Liefde op het eerste gezicht: de charmante Louis Moinet Memoris
In het begin van de 19e eeuw, in een periode waarin het Franse rijk zijn grootste omvang heeft bereikt onder Napoleon Bonaparte, heeft Louis Moinet naam gemaakt in de horlogewereld en enkele van de meest buitengewone klokken gemaakt die we ooit hebben gezien, gewijd aan vooraanstaande figuren uit zijn tijd, van de grote Napoleon aan Thomas Jefferson of James Monroe.
Moinet offerde alles op voor de kunst van het horlogemaken en bracht het grootste deel van zijn leven door met het bedenken van unieke creaties die voor altijd zullen worden herinnerd. En waarschijnlijk kwam zijn grootste prestatie in 1816, toen de briljante meester-horlogemaker heeft ontworpen wat hij toen de "compteur de tierces" noemde,'s werelds allereerste chronograaf. Het was niet echt een uurwerk dat de heersende tijd weergaf, maar in plaats daarvan werd deze verbazingwekkende uitvinding uitsluitend gemaakt om de verstreken perioden tussen astronomische waarnemingen te volgen.
De chronograaf, zoals we die kennen, was toen een game-wisselaar en in de daaropvolgende eeuwen is deze functie prachtig geïntegreerd in allerlei uurwerken als een voortreffelijke complicatie. Maar bijna 200 jaar na de oprichting werd het tijd om deze fascinerende uitvinding vanuit een andere hoek te bekijken, en opnieuw komt de naam Louis Moinet in me op.
Het DNA van de gerenommeerde horlogemaker leeft nog steeds door het onafhankelijke Zwitserse horlogemerk dat zijn naam draagt: Ateliers Louis Moinet. Het horlogebedrijf uit Saint-Blaise, Zwitserland, heeft zojuist zijn tiende verjaardag gevierd en besloten om op BaselWorld 2015 een charmant uurwerk te onthullen, genaamd Memoris, ter ere van de nagedachtenis van de grote Louis Moinet. Bij het maken van dit prachtige uurwerk wilde Louis Moinet helemaal opnieuw beginnen en de chronograaf niet langer als een complicatie zien, maar eigenlijk als een centraal onderdeel van het horloge, waarbij de tijd een complicatie was in hun project, niet andersom.
Op het eerste gezicht was dit idee misschien een beetje vreemd, maar dat is precies wat de uitvinder van de chronograaf in 1815 ook deed: een heel andere benadering van uurwerken nemen zoals iedereen het toen kende en het voor altijd veranderen. En het duurde ook niet lang om dit innovatieve project tot leven te brengen. Na slechts drie jaar werken met uurwerkfabrikant Concepto, heeft het Zwitserse horlogemerk de buitengewone Louis Moinet Memoris onthuld,'s werelds eerste chronograafhorloge, met een unieke wijzerplaat en mechanisme dat onmiddellijk ieders aandacht zal trekken.
Voor Memoris is de volledige chronograaffunctie verschoven naar de wijzerplaat, waardoor we elk mooi aspect van dit geweldige mechanisme kunnen zien, direct nadat de pusher is ingedrukt.
Het zien van deze chronograaf met kolomwiel en zijn staal en tandwielen in beweging zou hetzelfde zijn als naar een sierlijke balletshow kijken en dat is precies waarom Louis Moinet dit betoverende spektakel midden in het horloge heeft geplaatst. En om deze prachtige chronograaf centraal te stellen, moest de Zwitserse horlogemaker een nieuwe kast, een nieuwe wijzerplaat, een nieuw oscillerend gewicht, een nieuwe vouwsluiting en zelfs nieuwe functies bedenken, zoals het "Energie Plus" -systeem dat we later zullen uitleggen. De kast is een schoonheid van 46 mm, die verkrijgbaar zal zijn in roze of witgoud, aangeboden in drie limited editions van slechts 60 stuks elk.
Onder de motorkap verbergt Memoris een nieuw LMP4-kaliber, met 28.800 vph, 302 kleine componenten en een reserve van 48 uur en de chronograaf zelf zal 60 verschillende componenten bevatten, bovenop een speciale bewegingsplaat die hem scheidt van het uurwerk eronder. Ateliers Louis Moinet heeft ook de toekomst van automatische horloge-wikkeling geïntroduceerd met Memoris, een ingenieus systeem genaamd Energie Plus, dat beschikt over een elegante veer met een 'clab claw'-ontwerp waarmee het uurwerk in beide richtingen kan worden opgerold, met een minimum aan overmatige verplaatsing.
En met zo'n innovatief ontwerp en buitengewone functies, is het geen wonder dat dit adembenemende chronograaf-horloge is genomineerd voor de beroemde Grand Prix d'Horlogerie van Genève. Memoris is een hoogtepunt van het zeer succesvolle eerste decennium van het horlogemerk en ook een fascinerend eerbetoon aan de maker van de chronograaf zelf, de briljante Louis Moinet. Voor meer informatie over de charmante Louis Moinet Memoris kunt u terecht op de officiële website van het bedrijf.
Technische specificaties van de Louis Moinet Memoris:
- Kast: 18-karaats witgoud, diameter 46 mm, dikte 15,75 mm
- Wijzerplaat: skelet wijzerplaat met uren- en minutenwijzers in het midden, chronograaf sub-wijzerplaten op 3 en 9 uur, gangreserve-indicator op 6 uur
- Uurwerk: LM54 handopwindbaar chronograaf uurwerk, 302 onderdelen, 28.800 vibraties per uur, gangreserve van 48 uur
- Functies: chronograaf met centrale uren- en minutenwijzers, kleine secondewijzer, gangreserve-indicator
- Armband: handgemaakte zwarte krokodillenleren band met vouwsluiting
- Waterbestendigheid: 50 meter (5 bar)
De Louis Moinet Memoris horlogekast is gemaakt van 18-karaats witgoud en heeft een diameter van 46 mm. De kast heeft een gepolijste afwerking en een saffierkristallen display achterkant. De horlogeband is gemaakt van alligatorleer en heeft een vouwsluiting van 18-karaats witgoud.
De Memoris is verkrijgbaar in twee kleuren: witgoud met blauwe wijzers en indexen, en roodgoud met gouden wijzers en indexen.