Maandag - 30 Jan 2023

Aanmelden

Jaeger-LeCoultre presenteert de Atmos du Millenaire

Jaeger-LeCoultre presenteert de Atmos du Millenaire

Net zoals ze 10 jaar geleden deden, in 2002, ter gelegenheid van het Gouden Jubileum van de koningin, presenteert Jaeger-LeCoultre nu een uurwerk uit een al historische serie, de Atmos-serie. De officiële tijdwaarnemers van het evenement hebben een editie uitgebracht van de legendarische serie uurwerken die naar verluidt de Jaeger-LeCoultre Atmos du Millenaire Diamond Jubilee Edition wordt genoemd. Als teken van traditie en geschiedenis, het horloge draagt prachtig verfraaid de detailfamilie van koningin Elizabeth II, het versierde stuk is gegraveerd met een beroemd zegel genaamd Dieu et Mon Droit.

Technisch gezien geeft het uurwerk minuten, uren, maanden en vooral maanfasen weer. Het werkt door handmatig oprollen, er zijn geen elektronica of batterijen bij het proces betrokken. Om u een voorbeeld te geven: minieme temperatuurschommelingen kunnen dit prachtige uurwerk met meer dan een dag aandrijven, laat staan de handmatige wikkeling zelf. Wat het waard is om te weten, is dat de technologie waarop dit uurwerk is gebaseerd dateert uit 1928, in de vorm van een klein mechanisme ingekapseld in een verkleinwoord capsule, gepositioneerd in de achterkant van de klok, het grootste mechanisme ooit bedacht door Jaeger-LeCoultre. Het mechanisme zelf houdt zich bezig met het omzetten van kleine temperatuurvariaties in mechanische energie, waardoor de hele klok van stroom wordt voorzien. Dit motiveert eenvoudig de vermogenstoename tijdens temperatuurschommelingen.

Bovendien gaat dit hoogwaardige stuk erg lang mee, dankzij een balans die oscilleert bij lage snelheden en wordt opgehangen aan een elinvardraad. Een interessant kenmerk van de gadget is dat hij de stroom op zo'n efficiënte manier gebruikt dat er helemaal geen smeermiddelen voor nodig zijn. Als al deze uitspraken je nog niet hebben kunnen verbazen, merk dan op dat 60 miljoen Atmos-mechanismen samen hetzelfde energieniveau zouden verbruiken als een 15 watt elektrische lamp - zelfs als het niet de kleinste klok is die we hebben gezien, werkt het op slechts een deel van de energie die een gewoon polshorloge nodig zou hebben.

Een nogal achterhaalde functie is de weergavetijdspanne, die helemaal loopt van jaar 2.000 tot jaar 3.000. De maanden worden weergegeven boven de uurindicatoren, terwijl de coquette maanfase-indicator om 6 uur wordt geplaatst. Het zou zeker een mooi stuk zijn in de collectie van de koningin en liefhebbers.


Jaeger-LeCoultre presenteert de Atmos du Millenaire