Het fabelachtige smaragdgroen - symboliek, oorsprong en verzorging van smaragden

Smaragd, de geboortesteen van mei, wordt sinds mensenheugenis geassocieerd met wedergeboorte en vernieuwing. De naam is afkomstig van het woord 'smaragdus', wat letterlijk 'groen' betekent in het Grieks. Deze rijke groene kleur is het ultieme symbool van lente en roept beelden op van weelderige, rustgevende tuinen. Bovendien wordt aangenomen dat de smaragd de drager wijsheid, vooruitziendheid en jeugd schenkt. In oude tijden werd zelfs gedacht dat het ziekten zoals cholera en malaria kon genezen.

Smaragden zijn van oudsher een favoriet bij vorsten en koninklijken. Cleopatra, de Koningin van Egypte, was zo dol op deze edelsteen dat ze haar koninklijke versieringen liet inzetten met smaragden. Ook vandaag de dag wordt de smaragd gewaardeerd in de juwelierswereld, samen met diamanten, saffieren en robijnen. Ze schitteren in hoogwaardige juwelen met meesterlijke snitten en ingenieuze instellingen.

Bij Boucheron is een opmerkelijk stuk genaamd 'Histoire de Style, Like a Queen'. Dit sieraad is geïnspireerd op een broche die Prinses Elizabeth ontving voor haar achttiende verjaardag in 1944, die bestond uit een aquamarijn en een dubbele diamanten clip. De huidige collectie, geïnspireerd op dit sentimentele ontwerp, is een hoogwaardige juwelencollectie die het beroemde Art Deco-design opnieuw interpreteert.

Ook andere juweliers zoals Moussaieff, Graff, Van Cleef & Arpels, en Chopard hebben prachtige stukken waarin smaragden worden gecombineerd met andere edelstenen zoals diamanten en saffieren.

Smaragden hebben niet alleen een rijke historische betekenis, maar ook een boeiende geologische oorsprong. Ze worden voornamelijk gevonden in Colombia, dat al meer dan 500 jaar bekend staat als de bron van de fijnste smaragden. Er zijn ook belangrijke mijnen in Brazilië, Zambia, Pakistan en Afghanistan.

Ondanks de hardheid van 7,5 tot 8 op de Mohs schaal, is de smaragd gevoelig voor krassen en moet daarom zorgvuldig worden behandeld. Het wordt vaak behandeld om de kleur of helderheid te verbeteren. De twee meest voorkomende behandelingen zijn kleuring en het vullen van scheuren. Vermijd blootstelling aan hitte, veranderingen in luchtdruk en agressieve chemicaliën. Ook is het belangrijk om nooit een smaragd in een ultrasoon reiniger te plaatsen, omdat de trillingen en hitte de vuller uit de scheuren kunnen laten zweten. De veiligste manier om smaragden te reinigen met warm zeepsop en een zachte tandenborstel. Hierbij moet ervoor gezorgd worden dat er na het reinigen geen zeepresten op de steen achterblijven.

Het is ook aan te raden om smaragden sieraden op te bergen in een apart vakje of doosje om te voorkomen dat ze andere juwelen krassen of zelf gekrast worden. Het is ook belangrijk om smaragden niet aan extreme temperatuurverschillen bloot te stellen, omdat dit kan leiden tot interne breuken.

Smaragden, met hun levendige groene kleur en rijke historie, blijven een van de meest fascinerende edelstenen die er zijn. Of ze nu worden gedragen als een statement-halsketting, oorbellen, ringen of broches, ze voegen een vleugje koninklijke verfijning toe aan elke outfit. Ongeacht hun vorm of grootte, smaragden dragen de belofte van vernieuwing, groei en jeugdigheid, waardoor ze het perfecte geschenk zijn voor een geliefde of als een traktatie voor jezelf.

In de wereld van edelstenen blijven smaragden hun intrinsieke waarde behouden door de tijd heen. Dit maakt ze tot een uitstekende investering en een erfstuk dat door de generaties heen kan worden doorgegeven. Ze zijn het symbool van schoonheid, elegantie en tijdloosheid. Maar vergeet niet, ondanks hun schoonheid, dat ze een zachte aanraking en speciale zorg nodig hebben. Als je ze met liefde behandelt, zullen ze je belonen met een levenslange schittering.

Over Moussaieff

Moussaieff Juweliers is een prestigieus sieradenhuis dat bekend staat om zijn uitzonderlijke en zeldzame edelstenen en sieraden. Opgericht door Shlomo Moussaieff aan het begin van de 20e eeuw, heeft Moussaieff Juweliers zich gevestigd als een belangrijke speler in de wereld van luxe sieraden.

Een van de meest opvallende stukken van Moussaieff is de "Moussaieff Red Diamond", de grootste Fancy Red-diamant die ooit gecertificeerd is door het Gemological Institute of America (GIA). Maar naast diamanten, heeft Moussaieff ook een indrukwekkende collectie smaragden en andere edelstenen.

Moussaieff staat bekend om zijn aandacht voor detail en de kwaliteit van zijn edelstenen. Ze hebben een reputatie opgebouwd voor het samenstellen van smaragden die opvallen door hun uitzonderlijke kleur, helderheid en grootte. Hun collectie smaragden sieraden varieert van oogverblindende halskettingen tot prachtige ringen en oorbellen.

Een van de meest opvallende smaragdstukken van Moussaieff is een smaragdhalsketting die meer dan 200 karaat aan smaragden en diamanten bevat. Deze indrukwekkende halsketting weerspiegelt de kunstzinnigheid en het vakmanschap van Moussaieff's juweliers, evenals hun vermogen om buitengewoon mooie en zeldzame edelstenen te bemachtigen.

In de wereld van smaragden en andere edelstenen blijft Moussaieff een naam die synoniem is met luxe, kwaliteit en uniciteit. Ze blijven nieuwe en prachtige sieraden maken die zowel verzamelaars als liefhebbers van edelstenen aanspreken.

Over Graff

Graff Diamonds is een van de meest bekende juweliersbedrijven ter wereld, bekend om zijn indrukwekkende collectie van zeldzame en hoogwaardige diamanten en edelstenen, waaronder smaragden. Het bedrijf werd opgericht door Laurence Graff in 1960 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming met winkels in vele grote steden over de hele wereld.

Graff's passie voor smaragden komt tot uiting in een aantal van hun meest opvallende creaties. Een van hun meest gedenkwaardige stukken is de "Royal Star of Paris", een broche die een zeldzame 107.46-karaats smaragd bevat, omringd door een dubbele halo van witte en fancy roze diamanten.

Een ander buitengewoon stuk is de "Peacock Brooch", die een verbazingwekkende 120.81 karaat aan diamanten en edelstenen bevat, inclusief een 20.02-karaats diepgroene smaragd in het hart van het ontwerp.

Graff is ook bekend om het verwerven van opmerkelijke edelstenen en heeft een reputatie voor het bezit van enkele van de grootste en meest zeldzame smaragden ter wereld. Ze hebben een uitzonderlijk vermogen om smaragden te vinden en te kopen met een uitmuntende kwaliteit, intensiteit en kleur.

Graff Diamonds blijft zichzelf onderscheiden door het creëren van uitzonderlijke sieraden met enkele van de meest zeldzame en waardevolle smaragden die beschikbaar zijn. Of het nu gaat om indrukwekkende broches, prachtige halskettingen of oogverblindende ringen, de liefde van Graff voor deze diepgroene edelsteen is duidelijk zichtbaar in hun uitzonderlijke ontwerpen.

Over Van Cleef & Arpels

Van Cleef & Arpels is een gerenommeerd Frans juweliershuis dat wereldwijd bekend staat om zijn verfijnde en elegante juwelen. Het merk heeft een lange geschiedenis van vakmanschap en innovatie, en smaragden spelen regelmatig een prominente rol in hun prachtige creaties.

Van Cleef & Arpels staat bekend om het gebruik van kleurrijke edelstenen en de combinatie van verschillende soorten stenen in hun ontwerpen. Smaragden vormen vaak een essentieel onderdeel van hun collecties, waarbij ze de schoonheid van deze levendige groene edelstenen op unieke manieren weten te benutten.

Een opvallend voorbeeld van hun gebruik van smaragden is te vinden in de "Chevron Mystérieux" halsketting. Deze halsketting is vervaardigd uit witgoud en roségoud en bevat een prachtige combinatie van smaragden, saffieren en diamanten. Het ontwerp is geïnspireerd op het traditionele mysterie-settingtechniek van Van Cleef & Arpels en resulteert in een opvallend stuk dat de aandacht trekt.

Naast halskettingen heeft Van Cleef & Arpels ook oorbellen, armbanden, ringen en horloges gemaakt waarin smaragden schitteren. Ze combineren de smaragden vaak met andere edelstenen en diamanten om een harmonieus en oogverblindend effect te creëren.

De creaties van Van Cleef & Arpels zijn geliefd bij verzamelaars en liefhebbers van juwelen vanwege de verfijnde details, het vakmanschap en de tijdloze elegantie die ze uitstralen. De smaragden die in hun ontwerpen worden gebruikt, worden zorgvuldig geselecteerd op hun kleur, helderheid en snit om de hoogste kwaliteit te waarborgen.

Met een combinatie van artistieke visie en technisch meesterschap weet Van Cleef & Arpels smaragden te transformeren tot betoverende juwelen die de natuurlijke schoonheid van deze edelstenen benadrukken. Hun ontwerpen zijn een eerbetoon aan de tijdloze pracht van smaragden en laten zien waarom deze edelstenen zo begeerd zijn in de wereld van haute joaillerie.

Over Chopard

Chopard is een luxueus Zwitsers juweliershuis dat bekend staat om zijn verfijnde en elegante ontwerpen. Het merk staat ook bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid en ethische sourcing van edelstenen, waaronder smaragden.

Chopard heeft prachtige juwelen gecreëerd waarin smaragden een prominente rol spelen. Een opvallend voorbeeld is de "Red Carpet Collection", waarin een opvallend horloge met hoge juwelen te vinden is. Dit horloge is vervaardigd uit ethisch gecertificeerd 18-karaats witgoud en bevat octagonale smaragden, peervormige diamanten en briljant geslepen diamanten. Het ontwerp weerspiegelt de visionaire blik van Caroline Scheufele, medevoorzitter en creatief directeur van Chopard.

Chopard staat bekend om het creëren van juwelen die de schoonheid van smaragden benadrukken en hun levendige groene kleur tot zijn recht laten komen. Ze combineren smaragden vaak met andere edelstenen en diamanten om een harmonieus en opvallend contrast te creëren.

Naast hun prachtige juwelen heeft Chopard ook een sterke betrokkenheid bij duurzame initiatieven. Ze hebben zich gecommitteerd aan het gebruik van ethisch verantwoorde materialen en werken samen met organisaties zoals het Responsible Jewellery Council om de transparantie en duurzaamheid in de branche te bevorderen.

Chopard's toewijding aan vakmanschap, esthetiek en duurzaamheid maakt hen een gewilde keuze voor liefhebbers van smaragden en hoogwaardige juwelen. Hun ontwerpen stralen elegantie en tijdloze schoonheid uit, terwijl ze ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...