Gucci presenteert nostalgische herfst en wintercollectie voor 2023

Dit seizoen presenteerde Gucci een nostalgische herfst / wintercollectie 2023 in Milaan die doet denken aan de Gucci by Tom Ford-periode uit de jaren negentig. De collectie diende als interregnum-collectie ontworpen door het bestaande ontwerpteam van het merk na het vertrek van de vorige creatief directeur Alessandro Michele, in afwachting van de nieuwe creatief directeur Sabato De Sarnos, wiens eerste collectie in september zal worden getoond.

Op de website vernemen we van Gucci:

"Voor velen achter de collecties van het Huis gedurende de laatste twee decennia of meer, was het een moment van reflectie dat de dames Herfst Winter 2023 modeshow ontstak. Met de geschiedenis die ze uit eerste hand hebben meegemaakt in zicht, nu met eigentijdse ogen, hebben ze verfijnde silhouetten bedacht in elektrische tinten en verrijkt met weelderige accenten.

Alsof ze de verschillende afdelingen van het Huis hebben bezocht, van het archief naar de studio en vervolgens het atelier, kwamen nieuwe en vertrouwde gezichten uit liftdeuren tevoorschijn om over een catwalk te lopen die rondom conversation pits kruiste - die de samenwerkende circulariteit vertegenwoordigen die aan de basis ligt van Gucci's creatieve proces.

In de ruimte die een kantoor oproept, ontmoetten looks die verschillende tijdperken en attitudes opriepen elkaar op de kruispunten, en echootten ze de uitwisseling van ideeën die plaatsvindt op een werkplek zoals de Gucci Hub.

Van herinneringen aan de jaren negentig werden sensuele maar verfijnde silhouetten getint met de weelderige tonen geïnspireerd op de herinneringen aan de jaren 2000. Sartoriale jasjes werden vergroot en shirting verkleind voor een spel met proporties. Onderkleding kwam naar voren toen laaghangende rokken, geaccentueerd met smalle Horsebit riemen, plaats maakten voor G-versierde kousenbanden die eronder uit piepten, terwijl doorzichtige pailletten en transparante stoffen de lingerie eronder onthulden.

Door aan jasjes stola's in verzadigde kleuren of kristallen borduursels toe te voegen, werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan erfgoedtailoring. Een trapeziumvormige en met Horsebit versierde handtas uit 2003 keerde terug op de catwalk, dit keer geïnterpreteerd in een krachtig kleurenpalet en gewatteerde, shearling of kristalversierde materialen. De Jackie 1961 verscheen ook in zijn meest originele silhouet, gemaakt in twee tinten zacht leer.

Rubberen zool loafers werden afgewisseld met kittenhakken en bontski-laarzen, terwijl overdreven cocktailjuwelen, vingertop-handschoenen, GG-riemen en gekleurde vizieren werden voorgesteld om de looks compleet te maken.

Op een herkenbare maar toch onbekende soundtrack en omringd door stoelen gestoffeerd met Gucci's milieubewuste en innovatieve materiaal Demetra, dat voor 70% uit plantaardige materialen bestaat, weefde de show de talloze verhaallijnen die door Gucci pulseren samen. Het was een uitbundige dialoog tussen creatieve visies, onderbroken door een buiging van het volledige ontwerpteam."

Wanneer de verbeelding van afzonderlijke geesten zich over tijdperken heen snijdt, krijgt het concept van erfgoed vorm. Deze collectie verbindt de creatieve culturen die de geschiedenis van het modehuis hebben gekruist in een evocatief maar eigentijds voorstel. In een uitbundig gesprek tussen verleden en toekomst reflecteert de collectie op Gucci als een culturele constante en versterkt het de invloed van de visionairs die het hebben aangestuurd, waardoor een nieuwe dimensie aan zijn erfgoed wordt toegevoegd.

De show ontvouwt zich in het hoofdkantoor van Gucci, waar sferische podia de samenwerkende circulariteit vertegenwoordigen die aan de basis ligt van de creatieve gemeenschap van Gucci. Modellen die verschillende tijdperken van het huis omvatten, betreden de catwalk in silhouetten die herinneren aan de erotische en glamoureuze vormtaal van Gucci uit de jaren negentig en begin 2000, maar deze zijn vervolgens vertaald in de elektrisch weelderige kleurenpalet van de jaren 2010.

Door te spelen met het vertrouwde gevoel van terugkeren naar een dimensie die je ooit kende, alleen om deze groter of kleiner te ervaren, wordt het maatwerk vergroot terwijl hemden en tweedelige tops en rokken worden verkleind. Pakken van wol of leer hebben een oversized frame met volumineuze schouders, een lage halslijn en laaghangende broeken.

Rokken verschijnen in lange of knielange uitdrukkingen in transparante stoffen en versierd kant dat suggestief is voor lingerie. Het idee echoot in een statement kristal-geëmailleerde GG metalen beha die de toon zet voor overdreven cocktailjuwelen die rond halslijnen en bustes draperen en dramatisch tot op de grond vallen.

Tactiele oversized breisels in geborsteld mohair en geluste garens en nepbontjassen hebben een sterke aanwezigheid met een versterkte sensorische benadering, terwijl avondkleding de vormen van harten oproept - een symbool van de kern van het modehuis - in een bustierjurk en een empire-japon.

Als eerbetoon aan het iconische archiefstuk verschijnt de Jackie-tas in zijn oorspronkelijke vorm, maar is hij zachter van constructie en aangepast in tweekleurige kleuren en GG-geëmbossed leer. De klassieke Gucci-loafer is verhoogd.

Foto's Persbericht Gucci

Christiaan Van Bignoot, juwelenservice op maat aan huis In de kijker

Christiaan Van Bignoot, juwelenservice op maat aan huis Christiaan Van Bignoot, een gepassioneerde en ervaren juwelier u...