Cubaanse Romeo en Julieta Línea de Oro blijkt hier en daar nu pas boven te poppen

Cubaanse Romeo en Julieta Línea de Oro blijkt hier en daar nu pas boven te poppen
Toen het merk Romeo y Julieta vorig jaar 145 jaar oud werd, kondigde Habanos S.A. een speciale lijn aan op het Habanos Festival 2020 om het enorme jubileum te vieren: de Romeo y Julieta Línea de Oro. Echter de herdenkingscigaren met Cubaanse "gouden lijn" beginnen eindelijk nu nog maar op markten over de hele wereld te verschijnen, dit goed weten dat het bijna 2 jaar later is. Of velen dit zullen beschouwen als te laat is moeilijk te zeggen, het is nooit evident om Cubaanse sigaren die recent zijn aangekondigt te bemachtigen.

Romeo y Julieta Línea de Oro is een high-end toevoeging aan het belangrijkste merk Romeo, net zoals de Montecristo Línea 1935 en Cohiba Behike BHK-serie ultra-premium versies zijn van hun respectievelijke kernlijnen. Het wordt geleverd in drie maten, allemaal gerold in zware ringmeters: Dianas, meet 5 3/4 inch bij 52 ringmeters; Hidalgos, een forse sigaar op 4 7/8 bij 57 ring en een dikke torpedo genaamd Nobles, op 5 3/8 bij 56.

Om het jubileum te benadrukken, zijn de dozen met 20 stuks zeer decoratief, gemaakt van platanenhout, gebeitst in een optimistische rode tint die verwijst naar Romeo's kenmerkende kleur. In het deksel is ook een medaillon met reliëf aangebracht. De randen van de Romeo y Julieta Línea de Oro-bandjes zijn afgezet met holografische elementen, vergelijkbaar met wat je op Cohiba-bandjes vindt. Kortom het is een prachtig verzamelstuk met submieme cigaren van hoge topkwaliteit.

De nieuwe Romeo's hebben al La Casa del Habano-winkels in Duitsland bereikt, waar de Diana's te koop zijn voor 19,80 euro (ongeveer € 22,30), de Hidalgos 18,50 (ongeveer € 21) en de Nobles voor 16 euro of € 18. Volgende week verschijnen ze in Habanos Specialist en Habanos Point-handelaren in het hele land.

Later deze week zullen de sigaren in Libanon verkrijgbaar zijn in de belastingvrije winkels van Casa del Habano en Beiroet. Daar gaan de Diana's voor € 18,75, de Hidalgos voor € 15,75 en de Nobles voor € 15. Andere markten zoals Spanje, Zwitserland, Portugal en het VK moeten de mooie, nieuwe Romeo's nog ontvangen, maar verwachten ze binnenkort.

Romeo y Julieta is een merk van premium sigaren, momenteel eigendom van Imperial Brands. De sigaren zijn momenteel eigendom van twee dochterondernemingen van Imperial Brands, Habanos S.A. in Cuba en Altadis in de Dominicaanse Republiek.

Het merk Romeo y Julieta werd in 1875 opgericht door Inocencio Alvarez en Manin García. Het merk is de Spaanse naam voor de beroemde tragedie van Shakespeare, Romeo en Julia.

Tussen 1885 en 1900 won het merk talloze prijzen op verschillende proeftentoonstellingen (zoals nog steeds blijkt uit de gouden medailles op het logo van het merk). Het merk bloeide echter pas echt op nadat het in 1903 werd overgenomen door José "Pepin" Rodriguez Fernández, voormalig hoofd van de Cabañas-fabriek in Havana, en zijn bedrijf, Rodríguez, Argüelles y Cia. Als een zeer kosmopolitische man reisde Rodriguez voortdurend over Europa en Amerika, die zijn merk actief promootte en zijn paard, de toepasselijke naam Julieta, meedeed aan race-evenementen over de hele wereld.

Als resultaat van zijn handelswijze werd het merk over de hele wereld uitzonderlijk populair bij rijke klanten, van wie velen gepersonaliseerde banden voor hun sigaren eisten. Op het hoogtepunt werden er maar liefst 2000 gepersonaliseerde sigarenbandjes voor klanten geproduceerd. Het merk stond in die tijd ook bekend om zijn specialisatie in figurado-sigaren, zoals perfectos en pirámides, waarvan men denkt dat er meer dan duizend van dergelijke vormen in productie zijn geweest.

Sir Winston Churchill was misschien wel de beroemdste aanhanger van het merk. Het vlaggenschip vitola van het merk is naar hem vernoemd, een lange 7" bij 47 ringmaat sigaar die bekend staat als de Churchill.

Na de dood van Rodriguez in 1954 (hij was 88 jaar oud), de revolutie en de daaropvolgende nationalisatie van de tabaksindustrie, werd het merk verplaatst naar La Romana in de Dominicaanse Republiek, waar de productie van een Romeo y Julieta-sigaar voor de Amerikaanse markt wordt voortgezet. Vandaag onder leiding van Altadis SA. De Cubaanse regering heeft het merk genationaliseerd en produceert en distribueert het nog steeds wereldwijd als een van de best verkopende wereldwijde merken.