Chanel J12 Diamond Tourbillon - techniek ontmoet esthetiek in horloges

Chanel, het iconische modehuis, heeft in 2020 een mijlpaal bereikt door het 20-jarig jubileum van hun J12 horlogeserie te vieren met de introductie van de J12 X-Ray, een perfect transparant meesterwerk. Dit jaar hebben ze de lat nog hoger gelegd met de onthulling van de J12 Diamond Tourbillon. Dit horloge is een ode aan esthetiek, waarbij geavanceerde horlogetechniek wordt gecombineerd met een draaiende solitaire diamant op een vliegende tourbillon, wat een poëtisch beeld oplevert.

De J12-serie, gelanceerd in 2000, heeft zichzelf keer op keer opnieuw uitgevonden zonder zijn essentie te verliezen. Ontworpen door Jacques Helleu, de toenmalige artistiek directeur van Chanel, heeft het horloge zich door de jaren heen aangepast aan verschillende materialen en technologieën. Van het gebruik van unieke keramische tinten tot het integreren van chronografen, aluminium en zelfs een Audemars Piguet mechanisch kaliber, de J12 heeft zichzelf steeds opnieuw gedefinieerd.

Bijzonder vermeldenswaardig is de 10e verjaardag van de J12, waarbij het horloge de wereld van haute horlogerie complicaties betrad met de J12 Rétrograde Mystérieuse. Dit horloge, een samenwerking tussen het Chanel Watchmaking Creation Studio in Place Vendôme en Giulio Papi van de Vallée de Joux manufacture Renaud Papi, bevatte een tourbillon-beweging en een retrograde minuutweergave.

Chanel heeft zijn horlogemakerijcapaciteiten door de jaren heen systematisch ontwikkeld. In 1993 namen ze de G&F Châtelain manufacture in La Chaux-de-Fonds over, wat het begin markeerde van hun reis in keramische componentenproductie. In 2016 begonnen ze met het produceren van hun eigen horlogebewegingen, waarmee ze hun status als horlogemanufactuur bevestigden. Hun recente samenwerking met de Kenissi manufacture, naast Rolex en Tudor, benadrukt hun streven naar technische perfectie en innovatie.

Arnaud Chastaingt, die sinds 2013 aan het roer staat van het Studio de Création Horlogère in Parijs, heeft een cruciale rol gespeeld in de recente ontwerpen van Chanel. Onder zijn leiding heeft het merk horloges zoals de Boy.Friend, Monsieur Chanel en de Mademoiselle Privé Bouton-collectie geïntroduceerd. Chastaingt benadrukt dat elk ontwerp een gemeenschappelijke taal spreekt, wat consistentie en innovatie in elk nieuw horloge brengt.

De recente J12 Diamond Tourbillon is hier een perfect voorbeeld van. Het idee was simpel maar uitdagend: plaats de grootst mogelijke diamant in het horloge en laat deze draaien. Het resultaat is een hypnotiserend beeld van een draaiende diamant, ondersteund door de technische expertise van Chanel's horlogemakers. De diamant is bevestigd aan een vliegende tourbillon, een technisch hoogstandje dat zowel precisie als esthetiek vereist.

Het horloge is verkrijgbaar in twee versies, beide gelimiteerd tot 55 stuks. De eerste is van matzwart keramiek en staal met een keramische baguette-lunette, terwijl de tweede een glanzende zwarte keramische en 18K witgouden versie is met een diamanten lunette.

Met de J12 Diamond Tourbillon heeft Chanel niet alleen een technisch meesterwerk gecreëerd, maar ook een nieuw hoofdstuk in hun horlogegeschiedenis geopend, waarbij esthetiek en techniek naadloos samenkomen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...