Ontdek het unieke Baskenland - cultuur - gastronomie en bezienswaardigheden

Het Baskenland (in het Baskisch ‘Euskal Herria’ en in het Spaans ‘País Vasco’) is een regio die bestaat uit een deel in Spanje en Frankrijk en ligt bij het westelijke deel van de Pyreneeën en aan de Golf van Biskaje. Het Baskenland is een regio met een unieke cultuur en geschiedenis, waarvan de taal zelfs ouder is dan moderne Romaanse talen zoals het Spaans en Italiaans. Het is dan ook een regio die je moet ervaren. Het Spaanse Baskenland werd jarenlang opgeschrikt door de terreurbeweging ETA, die in 2018 werd ontbonden. Tegenwoordig is het gebied volkomen veilig om te bezoeken en biedt het een schat aan bezienswaardigheden. Het Baskenland staat bekend om zijn heerlijke gastronomie met onder andere pintxos en vele sterrenchefs. Er zijn wijnen als Txacolín, die alleen in deze regio te verkrijgen zijn en de beroemde Idiazábal-kaas. Het gebied heeft bovendien een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden.

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Spaanse Baskenland is het Guggenheim Museum in Bilbao. Dit museum is ontworpen door de gerenommeerde architect Frank Gehry en ligt opvallend aan de Nervión rivier. Het gebouw is alleen al van buiten een bezienswaardigheid met zijn opvallende schubvormige titanium platen. Het Guggenheim Museum in Bilbao is een icoon in de kunstwereld en een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het Baskenland. Het museum is ontworpen door de bekende architect Frank Gehry en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het museum is gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en heeft een indrukwekkende collectie met werken van onder andere Andy Warhol, Eduardo Chillida en Anselm Kiefer. Bilbao is de grootste stad van het Baskenland en ligt aan één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Naast het Guggenheim heeft de stad Bilbao veel moderne architectuur, zoals bouwwerken van Calatrava en de Alhondiga. Daarnaast heeft Bilbao een sfeervol oud centrum met een aantal interessante kerken.

Een andere belangrijke stad in het Baskenland is San Sebastián, ook wel bekend als Donostia. Het is een populaire badplaats aan de Golf van Biskaje en trekt zomers veel bezoekers vanwege de baai van ‘La Concha’. San Sebastián is een stad die ademt van glamour en staat bekend om zijn jaarlijkse culturele evenementen, waaronder het San Sebastián Film Festival. De stad heeft drie stranden, waarvan het strand bij Ondarreta populair is onder watersporters zoals windsurfers. San Sebastian wordt een van de mooiste steden in Spanje genoemd en wordt vaak vergeleken met steden als Parijs en Venetië vanwege de sfeervolle oude stad en de elegante boulevards langs het strand. De stad staat bekend om zijn gastronomische scene en heeft de hoogste concentratie Michelin-sterrenrestaurants per vierkante meter ter wereld. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder te genieten van de pintxos (Baskische tapas) in een van de vele bars en restaurants. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het Playa de la Concha strand, het historische centrum en de Monte Urgull met zijn prachtige uitzicht over de stad.

Verder zijn er nog veel andere mooie plekken om te bezoeken in het Spaanse Baskenland. Zoals het schiereilandje San Juan de Gaztelugatxe bij het oude vissersdorpje Bermeo, waar de kerk van San Juan te vinden is en dat door Game of Thrones fans vaak wordt bezocht. Zumaia staat bekend om zijn bijzondere rotsformaties, de flysch genaamd, en het dorpje Elciego heeft het luxe hotel Marqués de Riscal en wijngaarden die tot de verbeelding spreken. Andere interessante steden zijn Hondarribia en Vitoria-Gasteiz. Een bezoek aan deze steden is de moeite waard vanwege hun geschiedenis, architectuur, en culturele bezienswaardigheden.

Hondarribia is een prachtig stadje aan de kust met een rijke geschiedenis. Het is omgeven door middeleeuwse muren en heeft smalle straatjes met kleurrijke huizen. Het kasteel van Karel V en de gotische kerk van Santa María de la Asunción zijn twee belangrijke bezienswaardigheden in Hondarribia. Bovendien biedt het stadje een prachtig uitzicht over de baai van Txingudi en ligt het vlakbij de Baskische regio van Frankrijk.

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van de regio en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het historische centrum van de stad is goed bewaard gebleven en heeft vele interessante gebouwen, zoals de gotische kathedraal van Santa María en het middeleeuwse paleis van Ajuria Enea. De stad heeft ook een aantal mooie parken, zoals het Parque de la Florida en het Parque de la Florida.

Naast deze steden zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in de regio. Zo zijn er de grotten van Ekainberri, waar rotstekeningen te zien zijn die 15.000 jaar oud zijn. Ook zijn er veel prachtige stranden langs de kust, zoals het strand van Zarautz en het strand van La Concha in San Sebastian. Voor wie van wandelen houdt, bieden de Pyreneeën en de Sierra de Urbasa vele mooie routes en adembenemende uitzichten.

Vitoria-Gasteiz is een belangrijke stad in het Baskenland, de hoofdstad en de op één na grootste stad na Bilbao. Het is de zetel van de Baskische regering en heeft een belangrijke industriële aanwezigheid. Toch is het een groene stad met vele parken en natuurlijke zones. De stad wil zich positioneren als cultureel centrum, met gratis musea, een gedeeltelijk ommuurd stadscentrum en belangrijke bezienswaardigheden zoals de kathedraal en Plaza de la Virgen Blanca. Hoewel het niet bovenaan de lijst van steden staat om te bezoeken in het Baskenland, kan het leuk zijn om tijdens een langer verblijf in de regio een fietstocht door de stad te maken. Andere interessante bezienswaardigheden in de regio zijn onder meer de grotten van Pozalagua, bodega'sin de wijnregio van Laguardia, het Cristolbal Balenciaga Museum in het vissersdorpje Getaria, het historische stadje Oñati en het moderne Franciscaanse heiligdom Santuario de Aránzazu, het kleurrijke vissersdorpje Pasia Donibane, Lekeitio met zijn mooie basiliek en het Urdaibai natuurreservaat met zijn prachtige stranden en het Urdaibai Bird Center waar je kunt genieten van het vogelspotten.

Een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het Baskenland is de rotsachtige kust van San Juan de Gaztelugatxe. Op deze rots ligt een kleine kerk die via een brug en 241 treden te bereiken is. Het is een populaire plek om te bezoeken vanwege het fantastische uitzicht over de kustlijn. De plek was zelfs te zien in de populaire tv-serie 'Game of Thrones'. De Baskische kustlijn biedt ook een aantal mooie stranden. Een van de bekendste is Playa de la Concha in San Sebastian, dat door velen wordt beschouwd als een van de mooiste stranden ter wereld. Het is een groot strand dat is omgeven door prachtige architectuur en restaurants en bars. Ook het nabijgelegen Playa de Ondarreta is een bezoek waard.

Verder zijn er ook een aantal interessante steden in de omgeving van het Baskenland die een bezoek waard zijn, zoals Pamplona, bekend van de jaarlijkse stierenrennen, en Zaragoza, een historische stad met prachtige architectuur. Daarnaast zijn er nog tal van charmante dorpjes en stadjes in de omgeving van het Baskenland die een bezoek waard zijn, zoals Laguardia, Getaria en Hondarribia. De regio is ook bekend om zijn keuken, waarin zowel traditionele als moderne gerechten worden bereid. Enkele bekende gerechten uit het Baskenland zijn pintxos, bacalao al pil-pil (kabeljauw in knoflookolie), en txangurro (gevulde krab). 

De Baskische keuken is een van de meest gewaardeerde culinaire tradities van Spanje. De regio staat bekend om zijn pintxos, kleine hapjes die worden geserveerd in bars en restaurants. San Sebastián heeft zelfs een aantal van de beste pintxo-bars van het land, en het is zeker de moeite waard om er een aantal te proberen tijdens je bezoek. Andere populaire gerechten zijn onder andere verse vis en zeevruchten, gegrild vlees en stoofschotels.

Baskenland heeft enkele gerenomeerde keukens:

  • Arzak (San Sebastian) - Een driesterrenrestaurant met innovatieve gerechten, geleid door Juan Mari Arzak en zijn dochter Elena Arzak. Het restaurant heeft een indrukwekkende wijnkelder en serveert zowel klassieke als avant-garde gerechten met lokale ingrediënten. www.arzak.info 
  • Azurmendi (Larrabetzu) - Een driesterrenrestaurant met een biologische moestuin waar veel van de ingrediënten worden verbouwd voor de gerechten. Chef-kok Eneko Atxa maakt gebruik van moderne technieken en lokale producten om verrassende smaakcombinaties te creëren. Het restaurant heeft ook een indrukwekkende wijnkelder en een eigen brouwerij. www.azurmendi.biz
  • Martin Berasategui (Lasarte-Oria) - Een driesterrenrestaurant met een creatieve keuken onder leiding van chef-kok Martin Berasategui. Het restaurant serveert gerechten die zich richten op de essentie van de ingrediënten en biedt een uitgebreide wijnkaart. Het restaurant heeft ook een bar waar je kunt genieten van tapas en cocktails. www.martinberasategui.com
  • Mugaritz (Errenteria) - Een tweesterrenrestaurant dat bekend staat om zijn experimentele en innovatieve gerechten. Chef-kok Andoni Luis Aduriz creëert gerechten met onverwachte smaakcombinaties en presentaties. Het restaurant heeft ook een mooie tuin waar veel van de ingrediënten worden verbouwd. www.mugaritz.com
  • Elkano (Getaria) - Een restaurant aan de kust van Getaria dat bekend staat om zijn gegrilde visgerechten. Chef-kok Aitor Arregi maakt gebruik van lokale vis en zeevruchten om eenvoudige, maar heerlijke gerechten te creëren. Het restaurant heeft ook een mooie wijnkaart met veel lokale wijnen. www.restauranteelkano.com


Baskenland is ook een belangrijke wijnregio, vooral bekend om zijn Txakoli-wijn, een licht mousserende en frisse witte wijn. Deze wijn wordt gemaakt van de inheemse druivenrassen Hondarrabi Zuri en Hondarrabi Beltza. Andere bekende druivenrassen uit de regio zijn de witte druiven Viura en Malvasia en de rode druiven Tempranillo en Graciano. Naast Txakoli worden er in Baskenland ook rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, vaak met de DO (Denominación de Origen) Baskenland. Enkele bekende wijngebieden in Baskenland zijn Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina en Arabako Txakolina. Txakoli-wijnen zijn het best te genieten bij lokale gerechten zoals verse vis, schelp- en schaaldieren en pinxtos, de lokale tapas. Een bezoek aan een Baskische bodega is dan ook een aanrader voor wijnliefhebbers die de regio bezoeken.

Naast deze culinaire hoogstandjes is het Baskenland ook bekend om zijn festivals. In Bilbao vindt bijvoorbeeld het jaarlijkse Bilbao BBK Live festival plaats, met optredens van bekende internationale artiesten. In Pamplona vindt het beroemde San Fermín festival plaats, waarbij deelnemers voor stieren uitrennen in de straten van de stad.

Het Baskenland is ook een belangrijke regio voor sport, vooral in de sporten voetbal en wielrennen. De voetbalclub Athletic Bilbao is gevestigd in het Baskenland en heeft een trouwe aanhang. Elk jaar wordt ook de Clásica San Sebastián gehouden, een wielerwedstrijd die door de heuvels van het Baskenland gaat en internationale wielrenners aantrekt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken in het Spaanse Baskenland te ontdekken, zoals de historische stadjes Bergara en Azkoitia, de adembenemende San Juan de Gaztelugatxe en de indrukwekkende Baskische kust met plaatsen als Zumaia en Mutriku. Ook de gastronomie van het Baskenland is zeer de moeite waard, met heerlijke pintxos, cider en wijn.

Al met al biedt het Spaanse Baskenland een unieke mix van natuur, cultuur en gastronomie die zeker de moeite waard is om te ontdekken. Of je nu houdt van wandelen in de bergen, relaxen op het strand, culturele bezienswaardigheden bezoeken of lekker eten en drinken, het Baskenland heeft voor ieder wat wils.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...