Dit is de 17e-eeuwse Villa Cetinale die je als privéverblijf kan huren

Villa Cetinale is een 17e-eeuwse villa in de wijk Ancaiano in de buurt van Siena, Italië. Ontworpen door de architect Carlo Fontana, in de Romeinse barokstijl, werd de villa in 1680 gebouwd door kardinaal Flavio Chigi voor paus Alexander VII - Fabio Chigi. De tuinen van Villa Cetinale staan bekend als een van de mooiste van Italië. Binnen handbereik van Florence, Siena, Pisa, Rome, is Villa Cetinale ideaal gelegen voor sightseeing, winkelen, uit eten gaan of gewoon ontspannen in het prachtige Toscaanse landschap.

De geschiedenis van Cetinale heeft een donkere kant; Joseph Forsyth, een Engelse reiziger, merkte in 1800 op: ​"Cetinale... dankt zijn opkomst en beroemdheid aan het wroeging van een amoureuze kardinaal die, om de geest van een vermoorde rivaal te sussen, een sombere eikenplantage in een boetedoende retraite veranderde en daar alle boetedoeningen van een Egyptische kluizenaar deed" Er wordt gezegd dat kardinaal Flavio Chigi door de paus werd bevolen om elke dag de Santa Scala (Heilige Trap) op zijn knieën te beklimmen om boete te doen voor zijn misdaad. De lokale bevolking suggereert dat Flavio, een zeer wereldse en rijke man, het misschien één keer per jaar te voet heeft gedaan, maar er is geen historisch bewijs dat een dergelijke misdaad ooit is begaan.

Toch riekt de sfeer in het Thebaid (Heilige Woud) naar berouw en religieuze contemplatie. ​Cetinale was oorspronkelijk een boerderij, gebouwd op ruïnes van een Etrurische nederzetting in de 9e eeuw voor Christus. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd het herontdekt door buitenlandse bezoekers die dit afgelegen gebied van het Toscaanse platteland verkenden. Tegen die tijd was het een van de meest gewaardeerde Italiaanse tuinen geworden. De eerste werken van transformatie van een kleine villa zijn opgenomen in 1651 toen de oom van Flavio Chigi, kardinaal Fabio Chigi, Cetinale bezat.

Het huis, een bescheiden gebouw omringd door boerenwoningen, werd aan de zuidkant vergroot met twee vleugels die twee bouwlagen open loggia's flankeerden. De tuin werd omsloten door een steile muur, waarlangs kleine torens het de indruk gaven van een miniatuurfort. ​Benedetto Giovannelli, een plaatselijke architect, ontwierp deze eerste werken die tussen 1651 en 1656 voltooid waren.

Nadat Fabio Chigi in 1655 paus Alexander VII werd, kwamen de werken tot stilstand tot 1676, toen zijn neef Flavio Cetinale erfde. Flavio wilde de villa op Romeinse barokke wijze transformeren en huurde de architect Carlo Fontana, leerling van Gian Lorenzo Bernini, in. Fontana ontwierp de monumentale trap en het marmeren portaal met daarboven een groot Chigi-wapenschild op de noordgevel. Hij projecteerde de kapel, met daarnaast de "limonaia" (citroenhuis). ​Voor het huis staan ​​"Lente" en "Zomer", twee beelden van Giuseppe Mazzuoli. Achter het noordelijke front staan ​​twee pilaren met daarin twee massieve beelden, 15e-eeuwse kopieën van de zuil van Trajanus in Rome.

De laan wordt dan smaller en loopt 220 meter door, totdat hij twee stenen bustes van Napoleon en een van zijn maarschalken bereikt, ter herdenking van het bezoek van de Franse keizer aan Cetinale in 1811. Het theater ligt achter de beelden en is bereikbaar vanuit het noorden, vanaf de oude weg naar Siena. Oorspronkelijk was het omringd door bustes, die later werden verplaatst naar de tuin rond de villa. ​Een kleine poort leidt naar het begin van "Scala Santa" (Heilige Trap), ongeveer 300 treden, eindigend in een stenen platform. Hier staat de "Romitorio", een vijf verdiepingen tellende hermitage die tot het einde van de 19e eeuw door monniken werd bewoond, nu volledig gerestaureerd.

De rechte lijn die van de Romitorio langs de laan en langs het huis loopt, eindigt aan de zuidoostkant van de villa, met een enorm standbeeld van Hercules, ook door Mazzuoli. ​In het noorden ligt het Thebaid (Heilige Woud), genoemd naar de woestijn rond de Egyptische stad Thebe, waar de vroege christenen zich terugtrokken om aan vervolging te ontkomen. Paden, lanen, standbeelden van heiligen en kluizenaars, en een van de zeven votiefkapellen die Cetinale omringen, zijn te vinden in de Tebaid. De kapellen zijn versierd met fresco's die "De zeven smarten van de Maagd" voorstellen.

De meeste fresco's zijn verslechterd, maar een paar zijn nog steeds zichtbaar, zoals "Escape to Egypt", op de buitenmuur richting Siena. ​De Palio van Siena, de beroemdste paardenrace van Italië, werd tussen 1679 en 1692 zeven keer verreden in de Tebaid, vanwege rellen in de stad. Er is geen verslag van Palios in Cetinale na de dood van Flavio. ​Dicht bij de door Mazzuoli in steen gehouwen poort van Sint-Antonius, zijn wat volgens sommigen de symbolen van de contradas van Siena zijn: een gevleugelde draak, schildpadden, een slak, een adder, een leeuw en de kop van een bruinvis.

De alternatieve overtuiging is dat de gravures van monsterlijke dieren zijn, personificaties van de duivel in een middeleeuws bos dat traditioneel een plaats van onveiligheid is. ​Cetinale werd in 1978 overgenomen van de familie Chigi en werd bewoond door Lord Lambton, die samen met zijn partner Claire Ward tot aan zijn dood in 2006 onvermoeibaar werkte aan de restauratie van het huis en de tuinen.

De villa heeft onlangs een grote renovatie ondergaan, waaronder een nieuwe dak, nieuw sanitair, verwarming en bedrading, evenals verschillende nieuwe badkamers. Dit alles is bereikt zonder het oorspronkelijke karakter of uiterlijk van het huis te veranderen, dat nu voor het eerst beschikbaar is voor particuliere verhuur.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de wereld met Booking.com: uw reisexpert In de kijker

Booking.com begon zijn reis in 1996 in een kleine kamer in Amsterdam, een tijd waarin het idee van online boekingen nog in de kinderschoenen stond....