De Oriënt Express rijdende luxe

De Oriënt Express was een treindienst die van 1883 tot 2009 actief was en reizigers een luxueuze en iconische manier bood om te reizen tussen West-Europa, Zuidoost-Europa, Turkije en het Nabije Oosten. De oorspronkelijke route van de Oriënt Express liep van Parijs naar Istanbul, met tussenstops in steden zoals Wenen, Boedapest en Boekarest.

De treindienst stond bekend om zijn weelderige voorzieningen, zoals elegante eetwagons, comfortabele slaapcompartimenten en zelfs een barwagon. Het werd al snel een symbool van glamour en luxe reizen en trok beroemde passagiers aan, zoals royalty s, politici en beroemdheden.

Hoewel de oorspronkelijke dienst van de Oriënt Express niet meer actief is, bieden verschillende treinbedrijven nu reizen aan langs de oorspronkelijke route of routes die erdoor geïnspireerd zijn. Deze reizen omvatten vaak vintage of moderne luxetreinen, die passagiers de kans bieden om de nostalgie en glamour van de gouden eeuw van treinreizen te ervaren, compleet met gastronomische gerechten en andere luxueuze voorzieningen.

De geschiedenis van de ‘Orient Express’

De oorspronkelijke trein werd bedacht door Georges Nagelmackers, een jonge Belgische ingenieur die in 1868 werd geïnspireerd door de Pullman-slaaptreinen tijdens zijn reis naar de Verenigde Staten. Nagelmackers wilde een soortgelijke, maar luxueuzere trein ontwerpen voor welgestelde passagiers in Europa. In 1883 reed de 'Train Express d'Orient' voor het eerst uit vanuit het Gare de Strasbourg in Parijs (nu het Gare de l'Est) naar Wenen.

Een paar jaar later kreeg de trein de naam Orient Express en begon naar Istanbul, destijds bekend als Constantinopel, te rijden. Reizigers waren dol op de moderne technologie van de trein en de luxe voorzieningen, zoals zilveren bestek en zijden lakens. Nagelmackers' bedrijf bouwde al snel meer luxueuze treinen voor andere Europese routes, waaronder de Simplontunnel, die Zwitserland met Italië verbindt, en de 'Arlberg-Orient-Express', die van Calais, Frankrijk naar Boedapest, Hongarije reed.

In de jaren 1970 maakten de originele Orient Express-treinen hun laatste reizen en raakten de rijtuigen in verval. In de jaren 1980 namen twee zakenlieden afzonderlijk initiatieven om de treinen nieuw leven in te blazen. De Amerikaan James Sherwood besteedde ongeveer 30 miljoen euro om genoeg rijtuigen te verwerven en te herstellen om de 'Venice Simplon-Orient-Express' te vormen, die nu eigendom is van Belmond. De Zwitserse touroperator Albert Glatt startte de 'Nostalgie-Istanbul-Orient-Express', die nu eigendom is van Accor en tussen Zürich en Istanbul rijdt. Sherwood voegde hotels toe aan zijn reisgroep, die hij Orient-Express Hotels noemde, en hernoemde het bedrijf in 2014 naar Belmond.

Op vandaag tickets kopen voor een vergelijkbare 'Orient Express' reis?

Helaas rijdt de originele Orient Express niet meer, en het is niet meer mogelijk om een ticket te kopen voor deze trein. Er zijn echter nog steeds verschillende treinreizen die langs de oorspronkelijke route of routes die zijn geïnspireerd door de Orient Express rijden en die vergelijkbare luxe ervaringen bieden.

De Venice Simplon-Orient-Express is een luxe treindienst die eigendom is van Belmond en die langs de oorspronkelijke route van de Orient Express rijdt, met vertrek uit Parijs en eindbestemmingen in Venetië of Istanbul, afhankelijk van de reis. Er zijn ook andere bedrijven die soortgelijke treinreizen aanbieden, zoals de Eastern and Oriental Express in Zuidoost-Azië en de Royal Scotsman in Schotland. Deze treinen bieden reizigers de mogelijkheid om te genieten van de nostalgie en luxe van de gouden eeuw van treinreizen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...