Kennismaken met wijngaarden op grote hoogte - een unieke wijnervaring

In de weidse en vaak onherbergzame landschappen van onze wereld vinden we een unieke groep wijngaarden: die op grote hoogte. Deze liggen doorgaans op hoogtes variërend van 500 tot wel 3000 meter boven zeeniveau - een factor die een directe en merkbare impact heeft op de kenmerken van de wijn die eruit voortkomt. Om de unieke kenmerken van deze hooggelegen wijngaarden te begrijpen, is het belangrijk om eerst te weten hoe de hoogte de druiven en dus de uiteindelijke wijn beïnvloedt.

Wijnstokken zijn bijzonder aanpasbare organismen die in een verscheidenheid aan klimaten en omstandigheden kunnen overleven. Echter, wanneer ze geplant worden op grote hoogten, worden ze blootgesteld aan unieke uitdagingen die hun groei beïnvloeden. Allereerst zorgt de lagere luchtdruk ervoor dat er minder zuurstof beschikbaar is. Dit kan leiden tot een tragere groei van de plant, maar ook tot een hogere concentratie van bepaalde stoffen in de druiven, zoals de antioxidanten die bijdragen aan de kleur en smaak van de wijn.

Bovendien zorgt de dunnere lucht ook voor een hogere blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Dit kan leiden tot hogere niveaus van suiker in de druiven, wat uiteindelijk resulteert in wijnen met een hoger alcoholpercentage. Daarnaast, bij grote hoogten zijn de dagen vaak warm en de nachten koud, wat resulteert in een langere groeicyclus voor de druiven. Dit stelt hen in staat om hun smaken beter te ontwikkelen en te rijpen, waardoor wijnen met meer complexiteit en diepte worden geproduceerd.

Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop de hoogte de wijnproductie beïnvloedt. Maar het zijn deze unieke omstandigheden die wijnen van hooggelegen wijngaarden hun onderscheidende smaak en karakter geven.

Wanneer we spreken over wijngaarden op grote hoogte, denken we vaak aan regio'szoals Argentinië en Chili in Zuid-Amerika, maar er zijn ook wijngaarden op grote hoogte in landen als Spanje, Italië en zelfs de Verenigde Staten. Elk van deze regio'sbiedt zijn eigen unieke draai aan het concept van hooggelegen wijnbouw, en produceert wijnen die net zo divers zijn als de landschappen waarin ze groeien.

Zo staan Argentijnse hooggelegen wijnen bekend om hun krachtige smaken en donkerpaarse tinten, terwijl Spaanse hooggelegen wijnen vaak lichter en fruitiger zijn. In Italië en de Verenigde Staten worden hooggelegen wijngaarden soms gebruikt om druiven te verbouwen voor mousserende wijnen, waar de koele nachttemperaturen helpen om de zuurgraad van de wijn te behouden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele manieren waarop wijnmakers wereldwijd gebruik maken van de unieke omstandigheden die gepaard gaan met hooggelegen wijnbouw. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of iemand die gewoon houdt van een goed glas wijn, het ontdekken van wijnen van hooggelegen wijngaarden kan een spannende en verrijkende ervaring zijn.

 

• Hoe beïnvloedt de hoogte de groei van wijnstokken? De hoogte zorgt o.a. voor lagere luchtdruk (minder zuurstof), hogere UV-straling en temperatuurverschillen tussen dag en nacht die de groei en rijping van de druiven beïnvloeden.
• Wat zijn enkele landen die bekend staan om hun hooggelegen wijngaarden? Argentinië, Chili, Spanje, Italië en de Verenigde Staten hebben allemaal wijngaarden op grote hoogte.
• Hoe verschillen wijnen van hooggelegen wijngaarden in smaak en karakter van wijnen uit lager gelegen wijngaarden? Wijnen van hooggelegen wijngaarden hebben vaak meer complexiteit en diepte vanwege de unieke groeiomstandigheden, en kunnen ook een hoger alcoholpercentage hebben.
• Waarom wordt soms gekozen voor hooggelegen wijnbouw bij het maken van mousserende wijnen? De koele nachttemperaturen op grote hoogte helpen om de zuurgraad in de wijn te behouden, wat belangrijk is voor mousserende wijnen.
• Wat maakt wijnen van hooggelegen wijngaarden aantrekkelijk voor wijnliefhebbers? De unieke smaak en complexiteit van deze wijnen, evenals de diversiteit van stijlen en variëteiten van verschillende hooggelegen regio s, bieden een spannende ontdekkingsreis voor wijnliefhebbers.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Migaloo M5 luxe onderzeeër Superyacht van 2 miljard In de kijker

In de wereld van superjachten is extravagantie bijna een vereiste. Toch overtreft de Migaloo M5 alle verwachtingen met zijn luxueuze ontwerp en de ...