Dinsdag - 07 Feb 2023

Aanmelden

Pierre Marcolini in Brussel

Pierre Marcolini in Brussel
Pierre Marcolini in Brussel

Pierre Marcolini, oprichter van het gelijknamige Huis, bouwde in alweer meer dan twintig jaar een ambachtelijk vakmanschap op, dat hij beheerst van boon tot reep, of bean-to-bar. Elk jaar reist hij de hele wereld af, op zoek naar de zeldzaamste cacaobonen, om topchocolade te creëren, de benaming ‘grand cru’ waardig.

Voor deze iconoclastische en gepassioneerde chef staat werken met chocolade gelijk met genieten, delen, ontdekken en creatief zijn. Hij nam het zich trouwens als kind al voor: deze lekkernij, die vaak als doodzonde bestempeld wordt, eindelijk en voor altijd in eer te herstellen.

De drijfveer achter zijn onvermoeibare speurtocht naar smaak? Zeldzame en onverwachte emoties opwekken.

Op 14 wist hij al waar zijn roeping lag, op 19 stond hij als banketbakker aan het hoofd van een hele ‘brigade’, op 31 werd hij wereldkampioen banketbakken … Intussen verzamelde hij al zowat veertig prijzen. Kortom, Pierre Marcolini rijgt gretig de successen aan elkaar.

Pierre Marcolini is een zachte mix, een verfijnde combinatie … Net als de chocoladerecepten die hij uitvindt. Deze Belg van geboorte en Italiaan van afkomst koppelt harmonieus noordelijke nauwgezetheid aan zuidelijke fantasie.

Hij is nog maar 14 als hij zich aan de chocolade wijdt, zoals anderen aan een religie … Hartstochtelijk en als vanzelfsprekend. Hij weet het, hij voelt het: chocolademaker wordt hij of niets.

Avantgardist, voortrekker, baanbreker, wegbereider … Zijn maar enkele benamingen die meestal aan Pierre Marcolini gegeven worden. De ‘Chocolade-man’ die zich vol vuur engageert. Om het echte vak van chocolademaker in eer te herstellen bijvoorbeeld. Om de streekeigen bodem en het werk van de cacaotelers op te waarderen, voor een juiste prijs.

Om enkel ingrediënten van kwaliteit te selecteren en zijn ambachtelijk vakmanschap te kaderen in een milieu-ethische en duurzame aanpak. Om die onverzadigbare drang naar lekkers te laten duren en duren.

Al meer dan 20 jaar creëert Pierre Marcolini zijn eigen chocolade door de grondstoffen te sourcen en elke fase van het productieproces te controleren. Dit houdt in dat hij elke stap van de boom tot de boon en van de boon tot de reep beheerst.

Pierre Marcolini Group