Zeldzaam art nouveau appartement in Parijs staat te koop via Sotheby's

Gelegen in een van de mooiste art nouveau-gebouwen in Parijs, in de buurt van het mooie Parc Monceau in het chique 8e arrondissement, is dit kleine appartement een zeldzame overlevende met de meeste van zijn originele architectonische hoogstandjes intact. Het gebouw, ontworpen door architect Jules Lavirotte in 1906, was oorspronkelijk een hôtel particulier, de Franse term voor een groot herenhuis of herenhuis, maar werd later omgebouwd tot appartementen.

Dit appartement is prachtig gelegen op de zogenaamde étage noble, oftewel de edele verdieping. De wat? De term ontleent zijn naam aan richtlijnen die zijn opgesteld door Baron Georges-Eugène Haussmann. Vanaf 1853 probeerde Haussmann Parijs te veranderen in de stad die we vandaag kennen, door sloppenwijken en middeleeuwse steegjes te slopen om brede, elegante boulevards te creëren. Voor de nieuwe straten heeft Haussmann een standaardverhouding vastgesteld tussen de hoogte van de gebouwen en de breedte van de straten.

Gebouwen, zei Haussmann, mogen niet meer dan vijf verdiepingen hoog zijn, en boven de begane grond en de kelderverdiepingen moet een "tussenverdieping" zijn, met dragende muren, wat de eerste verdieping zou zijn. De volgende verdieping, de étage noble, zou een smeedijzeren balkon moeten hebben en metselwerk rond de ramen, en de hoogste plafonds en de meest elegante kamers in het gebouw. Nou, deze flat maakt die belofte zeker waar.

De plafonds in de woonkamer stijgen tot 18 voet en alle afgebeelde kamers zijn ongetwijfeld elegant. De flat meet een bescheiden 1829 vierkante voet, inclusief de volumineuze woonkamer, een aparte eetkamer, een keuken (niet afgebeeld), een logeerkamer en badkamer, een wasruimte. Uit de galerij op de bovenverdieping die uitkijkt op de woonkamer, is de hoofdslaapkamer voorzien van een kleedkamer en een bad. Er is ook opslagruimte in de kelder van het gebouw.

Vertegenwoordigd door Jean-Jospeh Pani bij Sotheby's International Realty, vraagt ​​het appartement ongeveer € 4 miljoen. Het mooiste aan dit appartement is misschien wel dat het met smaak en stijl is gemoderniseerd en gerenoveerd, en aangevuld met echte art nouveau-meubels en verlichting. Zelfs de tapijten zijn periode. Op de voorzijde van het woonhuis staan ​​bloemsculpturen die Lavirotte als decoratie in opdracht heeft gemaakt, uitgevoerd door beeldhouwer Léon Binet.

De architect, Jules Lavirotte (1864-1924), is een van de bekendste Franse art nouveau-architecten. Hij won drie keer de architectuurwedstrijd Concours de Façades van de stad Parijs, onder meer voor dit gebouw. Het werd gemaakt in opdracht van muziekuitgever Albert Noël, die de rechten bezat om het werk van Tsjaikovski te reproduceren.

Noël wilde een herenhuis voor zichzelf bouwen, met kantoorruimte op de begane grond, ontvangstruimten en lounges voor concerten op de adellijke verdieping, en op de derde verdieping privé-appartementen. Naast de deur huurde hij Lavirotte in om een ​​appartementsgebouw te bouwen als vastgoedbelegging, dat ook nog steeds bestaat, hoewel het nu voornamelijk kantoren zijn.

Bezoek Website
One Broel Kortrijk luxueus residentieel project aan de Leie In de kijker

One Broel Kortrijk is een prestigieus woonproject gelegen in het hart van Kortrijk aan de oevers van de rivier de Leie. Het project is ontworpen en...