Uniek Stadspaleis in Gentse toplocatie Te Koop voor €3,4 miljoen

Stadspaleis op toplocatie in Gent te koop voor €3,4 miljoen Op een steenworp afstand van het Belfort in Gent staat een bijzonder gebouw te koop: een 18e-eeuws stadspaleis van ongeveer 2.500 vierkante meter. Het pand biedt ruimte voor woningen, kantoren, winkels en meer, maar de vraagprijs is niet mals: minimaal €3,4 miljoen.

Hoewel Gent een oude stad is en het vaker voorkomt dat er eeuwenoude panden te koop staan, is een stadspaleis aan het Sint-Baafsplein bijzonder. Het plein wordt gezien als de meest prestigieuze locatie in Gent, omringd door het Belfort, de stadsschouwburg en de uitzonderlijke Sint-Baafskathedraal met wereldberoemde kunstwerken zoals het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

Het te koop staande gebouw, genaamd 'Hotel Hamelinck', is vernoemd naar de bankier Rochus Hamelinck. Het stadspaleis bestaat uit een 18e-eeuws hoofdgebouw, een 16e-eeuwse achterbouw, een modern bijgebouw en een 19e-eeuws koetshuis met een bewoonbare oppervlakte van 234 vierkante meter. Het koetshuis is voorzien van een woonkamer, een ingerichte keuken, twee slaapkamers en een douchekamer. Het penthouse is bereikbaar via de moderne aanbouw, met een lift of een trap. Onder het gebouw bevindt zich een kelder van 658 vierkante meter, daterend uit de late middeleeuwen.

Volgens de makelaars van Engel & Völkers Gent Centrum is dit unieke pand geschikt voor uiteenlopende doeleinden, zoals wonen, kantoorruimte, horeca, handel, dienstverlening en ambachten, of een combinatie daarvan. Bij de zorgvuldig uitgevoerde restauratie zijn alle authentieke elementen behouden gebleven en is hedendaags wooncomfort toegevoegd. Een unieke kans voor liefhebbers van elegantie, authenticiteit en modern comfort.

De solvabiliteit van potentiële kopers wordt vooraf gescreend voordat er over prijzen wordt gesproken. In vastgoedkringen wordt gezegd dat het moeilijk is om een vaste prijs te hanteren voor een dergelijk pand, maar dat het zeker om miljoenen euro's gaat. Het rendement van de investering speelt ook een rol; het is twijfelachtig of bijvoorbeeld een horecazaak of kunstgalerie voldoende rendement kan opleveren.

Hotel Hamelinck is een beschermd monument. Vlak voor het gebouw bevindt zich een verkeersas met druk openbaar vervoer, wat soms vragen oproept over mobiliteit. Zo kan het voor potentiële kopers, zoals privébankiers of verzekeringskantoren, van belang zijn of hun klanten discreet kunnen aankomen en parkeren. Deze kwestie speelt ook een rol bij de overweging om het pand in te zetten als klein luxehotel.

Het stadspaleis is voorzien van prachtige lambriseringen en salons op de begane grond en de eerste verdieping. De tweede verdieping is luxueus ingericht als penthouse van 435 vierkante meter met zonneterras en is toegankelijk vanuit de moderne aanbouw met lift en trap. Deze aanbouw verbindt alle verdiepingen, inclusief de kelder.

Volgens Philippe Herbert van vastgoedmakelaar Engel & Völkers staat het pand al acht maanden te koop en te huur. Een deel ervan is reeds verhuurd, maar het geheel blijft te koop. Het pand is geschikt voor diverse bestemmingen, zoals wonen, professionele activiteiten, horeca en hotel, handel en dienstverlening. Er zijn al veel geïnteresseerden geweest, maar gesprekken lopen vaak vast op de mobiliteitsvraagstukken.

Het architectonisch erfgoed van Hotel Hamelinck omvat onder andere een gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, hoge rechthoekige vensters met smeedijzeren balkonleuningen en een opmerkelijke hardstenen koetspoort met barokke invloeden uit het vierde kwart van de 18e eeuw.

Van het vermoedelijk 14e-eeuwse Roosencranscken is nog de achterbouw bewaard gebleven: een breed gebouw van twee verdiepingen met een steil zadeldak. De zijgevel is gedeeltelijk bepleisterd en geschilderd en vertoont sporen van zandstenen vensteromlijstingen en kruiskozijnen in dichtgemetselde muuropeningen. De achtergevel is bedekt met kunstleien en heeft een gewijzigde gevelindeling.

Dit unieke stadspaleis in hartje Gent biedt een zeldzame kans voor liefhebbers van historische architectuur, elegantie en modern comfort. De combinatie van de prestigieuze locatie, authentieke elementen en zorgvuldig uitgevoerde restauratie maken het tot een bijzondere investeringsmogelijkheid.

Bezoek Website
One Broel Kortrijk luxueus residentieel project aan de Leie In de kijker

One Broel Kortrijk is een prestigieus woonproject gelegen in het hart van Kortrijk aan de oevers van de rivier de Leie. Het project is ontworpen en...