Villa Aurora dé Italiaanse villa van 471 Miljoen die niemand wil kopen

Villa Aurora dé Italiaanse villa van 471 Miljoen die niemand wil kopen
Op 18 januari werd het Casino dell'Aurora geveild, met een vraagprijs van €471 miljoen euro. Als de veiling succesvol was geweest, zou de Villa Aurora het duurste huis van zijn omvang ter wereld zijn geworden.

Helaas slaagde de veiling er niet in om één bieder aan te trekken en nu heeft een Italiaans tribunaal verklaard dat de prijs moet worden verlaagd tot €377 miljoen euro's wanneer deze terugkeert naar de veiling.

Nu vraagt u zich misschien af waarom deze specifieke Romeinse villa een van de duurste eigendommen ter wereld is en waarom deze verplicht wordt verkocht op een veiling...

De Villa Aurora zelf is een luxe villa van 2.800 vierkante meter, die zelf bovenop een perceel van 6.000 vierkante meter in het hart van Rome ligt. Bewoners van de villa worden volledig privé gehouden door de 500 jaar oude muren en verzorgde tuinen.

Wat deze 16e-eeuwse villa echter echt zijn verbazingwekkende prijskaartje waard maakt, is dat het een reeks ongelooflijk waardevolle historische artefacten herbergt, waaronder een "onschatbaar" uniek werk van de Italiaanse schilder Caravaggio.

Professor Alessandro Zuccari die toezicht hield op de waardering van de kunstwerken van de Villa, zegt dat dit fresco de enige is die ooit is geschilderd door Caravaggio, die algemeen wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars van de moderne tijd.

Ondanks zijn status als "onschatbare" onder kunstkenners, is het fresco officieel geëvalueerd door onafhankelijke taxateurs, die suggereren dat de werkelijke marktwaarde ergens rond de €311 miljoen euro ligt.

De villa bevat ook duizenden andere Italiaanse kunstwerken, sculpturen en artefacten van diepgaande culturele en historische betekenis.
Het eigendom van Villa Aurora werd het onderwerp van discussie in 2018, toen eigenaar Prins Nicolò Boncompagni Ludovisi op 77-jarige leeftijd stierf. Na zijn dood ontstond er een langdurige juridische strijd tussen de verschillende erfgenamen van Prins Nicolo en het eindresultaat was een Italiaans gerechtelijk bevel om de villa te verkopen.

Het forceren van de verkoop van de villa aan degene die toevallig de hoogste bieder is, wekte onmiddellijk de angst op om opportunistische buitenlandse kopers toe te staan binnen te duiken en privé belangrijke aspecten van het Italiaanse erfgoed en de cultuur te beheersen.

Als reactie hierop hebben meer dan 39.000 mensen de afgelopen dagen een petitie ondertekend, waarbij de Italiaanse regering werd gesmeekt om in te stappen en de villa te kopen om de Italiaanse cultuur te beschermen.

Dit heeft opnieuw geleid tot discussie over het niveau van buitenlands eigendom dat in landen moet worden verwelkomd, vooral als het gaat om het kopen van erfgoedlijst of cultureel belangrijke eigendommen.

Degenen die in de armen staan over de verkoop, waaronder een aantal politici en academici, zullen op 7 april ontdekken wanneer de villa gepland staat om weer onder de hamer te gaan.

Deze keer zal Villa Aurora te koop zijn voor een meer "redelijke" prijs weliswaar.