Abu Dhabi is van plan een Louvre van 654 miljoen te bouwen

Abu Dhabi is van plan een Louvre van 654 miljoen te bouwen

We zijn deze uitstekende aankondiging pas een paar dagen geleden tegengekomen: De prachtige kunstgalerie Louvre Abu Dhabi zal naar verluidt worden gebouwd door een consortium onder leiding van Arabtec Holding, een merk uit Dubai. De totale kosten van het project zouden een verbijsterende €654 miljoen bedragen. Het merk, Abu Dhabi Tourism Development and Investment Company, heeft ook aangekondigd dat ze het museum in 2015 willen openen, na ongeveer 2 jaar onderzoek en ontwikkeling.

De verklaring zegt ook dat het „concurrerende aanbestedingsproces” behoorlijk interessant is geëindigd - het contract van 2,4 miljard dirhams werd gegund aan een joint venture tussen Oger Abu Dhabi LLC en een Spaans bedrijf genaamd Constructora San Jose SA, beide onder de voogdij van Arabtec. Bovendien heeft het lokale bestuur van Abu Dhabi naar verluidt ongeveer €1,3 miljard betaald om de naam Louvre 30 jaar te gebruiken, en om het legendarische museum uit Parijs aan te boren voor expertise en kunstwerken in de loop van de tijd.

De ideeën achter dit project hebben onvermijdelijk argwaan en debatten gewekt onder de Franse kunstwereld - critici, sommigen van hen behoorlijk beroemd, blijven maar zeggen dat het museum hiermee zijn ziel verkoopt. Het ontwerp van het Louvre Abu Dhabi werd gerealiseerd door Jean Nouvel, een veelgeprezen architect uit Frankrijk.