SpaceX Starship mogelijk gelanceerd eind april 2023

SpaceX's enorme Starship zou zijn eerste orbitale testvlucht rond de aarde kunnen voltooien tegen het einde van volgende week, als we Elon Musk's Twitter mogen geloven. De CEO tweette maandag dat de lancering van de raket "neigt naar het einde van de derde week van april."

SpaceX bereidt zich al maanden voor op deze belangrijke mijlpaal en komt nu dichter bij de lancering. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat het volledig geassembleerde ruimtevaartuig klaar is om de Starbase te verlaten bij SpaceX's faciliteit in Zuid-Texas, in afwachting van de benodigde goedkeuring. Er wordt zelfs gezegd dat het team deze week een lanceringsoefening plant.

De enorme raket bestaat uit een ruimtevaartuig (Starship) en een gigantische booster (Super Heavy) die wordt aangedreven door 33 van SpaceX's Raptor-motoren. Dit zal bij de lancering ongeveer 7,5 miljoen kg stuwkracht genereren en Starship tot de krachtigste raket in de geschiedenis maken.

Het is ook de hoogste raket ooit gebouwd. Wanneer Starship en Super Heavy op elkaar zijn gestapeld, meet het enorme schip 120 meter. Musk zegt dat de onderdelen van het ruimtevaartuig herbruikbaar zijn om de kosten te verlagen tot slechts enkele miljoenen euro's per vlucht.

De eerste baanvlucht markeert een belangrijke mijlpaal in SpaceX's missie om Mars te koloniseren. Starship is ontworpen om astronauten en vracht naar de Rode Planeet, de Maan en verder te brengen. Het bedrijf deelde gisteren een vijf minuten durende clip van de toekomstige missies naar Mars en mogelijke buitenposten.

Het enige obstakel is de benodigde vergunning. SpaceX moet nog een lanceervergunning krijgen van de Federal Aviation Authority (FAA) voor de komende vlucht. Het ziet er echter positief uit: de FAA gaf maandag een verklaring af waarin stond dat de lancering nu op 17 april zou kunnen plaatsvinden. Er staan ook vervangende lanceringen gepland voor elke daaropvolgende dag tot en met 22 april 2023.

Ondanks de vele uitdagingen, zoals de intense versnelling die passagiers ondergaan, de gevoeligheid van raketten voor weersomstandigheden en de mogelijke vrees van passagiers voor de acrobatische manoeuvres van de raket, blijft SpaceX vastberaden om Starship te lanceren. Als de lancering op 17 april doorgaat, is SpaceX slechts een week verwijderd van het lanceren van de Super Heavy, wat nog nooit eerder is gebeurd. Na de lancering zullen de Super Heavy en Starship zich scheiden, waarna de Super Heavy naar de Golf van Mexico gaat en Starship in een baan om de aarde komt. Kort daarna zal Starship de atmosfeer van de aarde opnieuw binnendringen en verticaal landen in de Stille Oceaan nabij Hawaï.

De succesvolle lancering van Starship zou een belangrijke stap zijn in de plannen van Elon Musk om een stad op Mars te bouwen. Het project wordt gepresenteerd als een mogelijke ultrasnelle oplossing voor langeafstandsvluchten, waardoor het mogelijk wordt om "overal op aarde binnen een uur" te reizen. Echter, rekening houdend met controles, boottochten naar en van drijvende ruimtehavens, zou de totale reistijd gemakkelijk zes uur kunnen bedragen, waardoor het minder interessant wordt in vergelijking met een conventionele vlucht van drie tot vier uur.

Daarnaast moeten lanceringen bij voorkeur in westelijke richting plaatsvinden, zonder land ten oosten van de lancering, om veiligheidsredenen. Dit beperkt de mogelijkheid om steden te bedienen die niet aan deze criteria voldoen. Andere uitdagingen zijn het risico op verboden overvliegen van bepaalde gebieden, vergelijkbaar met wat er gebeurde met de Concorde.

Desondanks is de lancering van Starship een cruciale demonstratie van de hardware waarop NASA rekent om mensen de komende jaren weer op de maan te krijgen. Als alles volgens plan verloopt, zal SpaceX's Starship-systeem een belangrijke speler worden in de toekomst van ruimtevaart en ruimte-exploratie, en Elon Musk's droom van het koloniseren van Mars een stap dichterbij brengen.

Over SpaceX

SpaceX, of Space Exploration Technologies Corp., is een Amerikaans ruimtevaartbedrijf dat in 2002 werd opgericht door Elon Musk. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Hawthorne, Californië. SpaceX is gericht op het verminderen van de kosten van ruimtevaart en het mogelijk maken van de kolonisatie van Mars.

SpaceX heeft een aantal belangrijke mijlpalen bereikt in de ruimtevaartindustrie. Het bedrijf ontwikkelde de Falcon 1, Falcon 9 en Falcon Heavy raketten, evenals de Dragon-capsule voor vracht- en bemande missies naar het Internationale Ruimtestation (ISS). SpaceX was het eerste commerciële bedrijf dat een satelliet in een baan om de aarde bracht, het ISS bevoorraadde en een bemande missie naar het ISS lanceerde en terugbracht.

Een van de belangrijkste innovaties van SpaceX is het ontwikkelen van herbruikbare raketten. Door de boosters van de Falcon 9 en Falcon Heavy raketten te laten landen en opnieuw te gebruiken, heeft SpaceX de kosten van ruimtevaart aanzienlijk verlaagd. Dit maakt het voor meer bedrijven en organisaties mogelijk om satellieten en andere technologieën in de ruimte te brengen.

Het huidige vlaggenschipproject van SpaceX is het Starship-ruimtevaartuig, dat bedoeld is voor bemande en onbemande missies naar de maan, Mars en verder. Starship is ontworpen om volledig herbruikbaar te zijn en wordt aangedreven door een gigantische booster genaamd Super Heavy. Het succes van Starship zou de deur kunnen openen naar een nieuwe fase van ruimte-exploratie en de realisatie van Elon Musk's droom om Mars te koloniseren.

SpaceX heeft ook een project genaamd Starlink, dat bestaat uit een netwerk van duizenden satellieten in een lage baan om de aarde om wereldwijd breedbandinternet aan te bieden, vooral in afgelegen en landelijke gebieden. Starlink heeft als doel betaalbare, snelle internettoegang te leveren aan mensen over de hele wereld en de digitale kloof te verkleinen.

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X, het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...