Bombardier onthult snelste zakenjet ter wereld - de Global 8000

In de wereld van de luxe zakenjets is snelheid en comfort van het hoogste belang. Daarom heeft Bombardier, een toonaangevende fabrikant op het gebied van vliegtuigbouw, een nieuwe mijlpaal bereikt met de aankondiging van de Global 8000. Dit vliegtuig zal niet alleen een revolutie teweegbrengen binnen de luchtvaart voor hoge snelheidsreizen, maar het stelt ook nieuwe normen voor intercontinentale zakelijke vluchten.

De Global 8000 van Bombardier is geprojecteerd om de troon te bestijgen als de koning onder de zakenjets zodra het in 2025 gereed komt voor service. Zoals werd aangekondigd door Éric Martel, president en CEO van Bombardier tijdens een persconferentie op de jaarlijkse EBACE business-luchtvaartconferentie in Genève, belichaamt dit nieuwe vliegtuig de definitie van luxe en prestaties in de luchtvaartindustrie.

Wat de Global 8000 zo indrukwekkend maakt, is dat het het enige cabinevliegtuig met vier zones is dat een verbazingwekkend bereik heeft van 8.000 zeemijl. Het biedt ongeëvenaarde privacy en comfort, kenmerken die essentieel zijn voor de drukke levens van zakelijke high-flyers. Een van de vier zorgvuldig ontworpen zones bevat bijvoorbeeld een luxe slaapkamer met een volledig glazen douche in de afgesloten ensuite.

Maar het is niet alleen het bereik dat de Global 8000 onderscheidt van de concurrentie. Het zal ook de snelste zakenjet ter wereld zijn met een topsnelheid van Mach 0,94, waardoor reizigers nog sneller dan voorheen hun bestemming kunnen bereiken. Deze snelheid is een duidelijke stap omhoog van de prestaties van de Global 7500, een model waarmee de Global 8000 veel gemeen heeft. De 7500, die recent zijn honderdste levering vierde, biedt al een indrukwekkend interieurplan dat de basis vormt voor de Global 8000.

Desalniettemin zetten de ingenieurs van Bombardier een stap verder met de Global 8000. De GE Passport-motoren van het vliegtuig zijn speciaal aangepast om de snelheid en het bereik te verbeteren bovenop wat al werd aangeboden door de 7500. Deze betekenen een extra 300 zeemijl bereik vergeleken met de 7500, wat vertaalt naar meer directe city-pair verbindingen zonder tussenstops; een cruciale factor voor zakenmensen.

De initiële ontwerpen voor de Global 8000 hadden een kleinere romp in gedachten, maar het bedrijf besloot om geen compromissen te sluiten en koos voor dezelfde rompgrootte als de 7500, maar dan met betere prestatiespecifications. Het resultaat is een vliegtuig zonder weerga.

Ook aan gezondheid en welzijn is gedacht. Het vliegtuig is uitgerust met het Pur luchtcirculatiesysteem en een geavanceerd HEPA-luchtfiltersysteem, waardoor de laagste cabinehoogte in zijn klasse wordt gegarandeerd - slechts 2.900 voet terwijl men op 41.000 voet vliegt. Voeg daarbij de circadiane ritmeverlichting en de speciaal door Bombardier ontwikkelde Nuage ergonomische stoelen, die voor het eerst werden geïntroduceerd in de Global 7500, en het is duidelijk waarom de Global 8000 gezien wordt als de nieuwe standaard in luxe vliegreizen.

Het is ook noemenswaardig dat de testvluchten van de nieuwe verbeterde GE Passport-motoren al hebben geleid tot supersonische snelheden van Mach 1.015 afgelopen zomer, een prestatie die lang niet meer is gezien sinds de dagen van de Concorde in de commerciële luchtvaart.

Daarnaast heeft Martel laten weten dat eigenaren van de huidige Global 7500 modellen de mogelijkheid zullen hebben hun vliegtuig te laten "retrofitten" om de nieuwe snelheid en bereikspecificaties van de Global 8000 te evenaren, een optie die ongetwijfeld welkom zal zijn bij vele. De Global 7500 zal uiteindelijk uitgefaseerd worden zodra de 8000 beschikbaar komt met een startprijs van 78 miljoen dollar.

Samenvattend, de Global 8000 staat symbool voor de ultieme ervaring in luxe luchtvaart. Met een opmerkelijke combinatie van snelheid, bereik, en interieurcomfort, belooft dit vliegtuig de manier waarop we over ultra-lange afstanden reizen te transformeren. Met alle ogen gericht op de lanceringsdatum in 2025, wachten zowel de luchtvaartindustrie als de zakelijke wereld vol verwachting op de komst van deze nieuwe monarch van de hemelen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...