Villa Le Blanc is nieuwe milieuvriendelijke resort van Gran Melia in Menorca

Villa Le Blanc, een luxe 5-sterrenresort dat wordt beheerd door Gran Meliá, heeft officieel een van de meest milieuvriendelijke hotels van Melia Hotels International geopend. Het 5-sterrenhotel ligt aan het strand van Santo Tomás en is een geweldige locatie voor het ontdekken van de culturele en natuurlijke bezienswaardigheden van het eiland Menorca.

Het energie-efficiënte CO2-neutrale hotel is gebouwd met een sterke focus op ecologische verantwoordelijkheid voor het eiland en werd in 1993 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De renovatie van wat ooit het Sol Beach House Hotel was, werd geleid door architect Álvaro Sans en combineert eenvoudige en eigentijds design met luxe details. De gemeenschappelijke ruimtes in het resort zijn voornamelijk ingericht in wit en blauw, met grote terrassen en veranda's die de mediterrane eilandarchitectuur illustreren.

Ze zijn ontworpen om een ​​naadloze mix van buiten- en binnenruimtes te creëren. Het hotel kijkt uit op de Middellandse Zee en weerspiegelt de tradities van de lokale architectuur, met een overvloed aan natuurlijk licht dat de ruimtes door grote bogen overspoelt. Door de witte stenen constructie past het perfect in de natuurlijke omgeving aan de zuidkust van het eiland. "Villa Le Blanc is geïnspireerd op de lokale architectuur van de eilanddorpen.

Onder andere wordt speciale aandacht gegeven aan de Menorcaanse bogen en de witgekalkte muren die zo kenmerkend zijn voor lokale huizen. Vanuit technisch oogpunt hebben we het traditionele gebruik gered van tegels, die door de eeuwen heen op Menorca zijn gebruikt om de regenachtige winters te bestrijden en die traditioneel altijd wit werden geverfd om de hitte in de zomer te weerkaatsen", legt Álvaro Sans uit van de ASAH-studio, architect van Villa Le Blanc. Villa Le Blanc opent met het doel om te dienen als een internationale benchmark voor efficiënte en milieuvriendelijke hotels. Het duurzaamheidsproject van het hotel heeft tot doel een CO2-neutrale voetafdruk te bereiken door faciliteiten en technologieën op te nemen waarmee het de uitstoot van scope één en twee met 87% kan verminderen.

Daarnaast zal het hotel alternatieven onderzoeken om de resterende uitstoot te compenseren en zo zijn volledige koolstofneutraliteitsstatus (netto nul) te garanderen, wat bijdraagt ​​aan de doelstellingen van het bedrijf om koolstofarm te worden. Het hotel heeft ook een circulair economisch model aangenomen in zijn afvalbeheer, gericht op het verminderen van afval tot een minimum door het hergebruiken, repareren, opknappen en recyclen van bestaande materialen en producten. Restwarmte van airconditioningsystemen wordt gebruikt om warm water en verwarmde zwembaden voor te verwarmen, water uit de zwembaden wordt gebruikt voor het schoonmaken van het hotel en regenwater wordt gebruikt om de tuinen te irrigeren. "Villa Le Blanc is een droom die uitkomt voor ons bedrijf", zegt Gabriel Escarrer, Vice President en CEO van Meliá.

"Een project als dit stelt ons in staat om vooruitgang te boeken in de richting van het koolstofarm maken van hotels. Het bevindt zich ook op zo'n speciale plek als het biosfeerreservaat van Menorca, waardoor het een van de meest tastbare resultaten is van onze toewijding aan een hotelmodel gebaseerd op uitmuntendheid, verantwoordelijkheid, en duurzaamheid". Alle 159 kamers zijn ontworpen als aanvulling op de natuurlijke Menorcaanse omgeving en hebben allemaal een eigen balkon met uitzicht op de stad of de zee. Inbegrepen in de 159 kamers zijn 45 luxe suites, met een verscheidenheid aan luxe voorzieningen, variërend van privézwembaden tot afgelegen daken met ononderbroken uitzicht op de Middellandse Zee.

De eetgelegenheden van het hotel zijn een eerbetoon aan lokale producten, met voortreffelijke gerechten in elk restaurant, met de beste, verse ingrediënten van de boerderijen op het eiland. Gelegen op het terras op de eerste verdieping met uitzicht op de Middellandse Zee, zal Villa Le Blanc de thuisbasis zijn van de nieuwste locatie van S'Amarador, algemeen erkend als een van de beste visrestaurants op het eiland. Het restaurant werkt alleen met de beste, lokale producten om zijn heerlijke rijstgerechten en zeevruchtenbisques te bereiden, vergezeld van de meest verse vis van de lokale markt, met speciale aandacht voor een van de culinaire hoogtepunten van de Balearen: de lokale rode kreeft. Het restaurant bewaart en past alle tradities aan van de oude visserstavernes die zich vroeger in het havengebied bevonden.

Naast S'Amarador brengt de restaurateur Joan Canals zijn Menorcaanse keukenexpertise naar de Cru. Cru weerspiegelt de essentie van ingrediënten die worden geoogst van het land en de zee van het eiland en combineert perfect verse lokale vis, schaaldieren, groenten en olijfolie met de meest eigentijdse technieken en presentatie. Voor reizigers die op zoek zijn naar ontspanning en welzijn, is het hotel ook de thuisbasis van een nieuwe spa van Anne Semonin Paris. De behandelingen zullen volledig natuurlijke, veganistische producten bevatten die essentiële oliën, sporenelementen, natuurlijke actieve en innovatieve biotechnologische ingrediënten combineren die allemaal zorgvuldig zijn geselecteerd op hun hoge kwaliteit, veiligheid, werkzaamheid en duurzaamheid.

Gasten kunnen ontspannen in het hydrothermale circuit van de spa, dat bestaat uit een zwembad, jacuzzi, sauna en hamam. Anne Semonin Spa's bevinden zich in de meest exclusieve en luxueuze hotels ter wereld, inclusiefding resorts in Japan, Hong Kong, Doha, Griekenland en de Malediven. Villa Le Blanc lanceert ook een nieuwe lijn van voorzieningen op de kamer met badkamerproducten en aroma's, ontworpen door de ambachtelijke parfumeurs van Carner Barcelona en introduceert een nieuwe ervaring voor de zintuigen die de pracht en de aantrekkelijkheid van de Middellandse Zee perfect combineert. Villa Le Blanc, Gran Meliá blijft open voor het zomerseizoen tot oktober 2022 en opent voor het seizoen 2023 eind april 2023.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...