Het gebruik en de impact van Botulinetoxine in Cosmetische Chirurgie

In 1987 werd bij toeval een nieuwe toepassing ontdekt voor botulinetoxine: de strijd tegen rimpels. Sindsdien wordt deze stof zowel medisch als cosmetisch gebruikt. De toegepaste hoeveelheid botulinetoxine, in een uiterst lage en gezuiverde concentratie, blokkeert tijdelijk de communicatie van de sturende zenuw naar de spier. Dit proces stelt artsen in staat om spierspanning te verminderen, waardoor rimpels verzacht worden. De behandeling zelf is relatief snel, meestal tussen de 5 en 15 minuten.

Het meest bekende merk dat botulinetoxine gebruikt, is Botox - een verkorting van 'botulinetoxine'. Andere merken zoals BoCouture, Azzalure, Xeomin, Vistabel en Dysport bieden vergelijkbare producten aan. In cosmetische behandelingen wordt de stof gebruikt om specifieke gezichtsspieren tijdelijk te verlammen, waardoor de vorming van rimpels wordt verminderd. Zo'n behandeling blijft effectief voor ongeveer 3 tot 4 maanden, maar het gevolg is wel een minder expressief gezicht.

Botulinetoxine mag alleen worden toegediend aan volwassenen tussen de 18 en 65 jaar oud, met name om rimpels in het gebied tussen en boven de wenkbrauwen te verminderen. In Nederland mogen alleen gekwalificeerde artsen de injecties toedienen, hoewel dit niet per se in een ziekenhuis hoeft plaats te vinden. Vele cosmetische behandelingen worden dan ook in privéklinieken uitgevoerd. Fabrikanten adviseren om niet vaker dan eens per drie maanden een behandeling met botulinetoxine te ondergaan. Het effect van een behandeling varieert maar houdt meestal tussen de 1 en 6 maanden aan.

Het proces van toediening vereist eerst het verdunnen van de stof. Een flesje met 50 units Botox wordt bijvoorbeeld gemengd met 1,25 ml van een 0,9% NaCl-oplossing, en een 100 unit flesje met 2,50 ml. Dit leidt tot een uiteindelijke concentratie van 4 units per 0,1 ml. Voor elke wenkbrauw worden twee doseringen van 0,1 ml geïnjecteerd, met een vijfde dosis precies tussen de wenkbrauwen. In totaal worden er per behandeling 20 units toegediend.

Spierontspanners zoals Botox zijn het perfecte wapen tegen rimpels. De Sarasin Clinic is een esthetische kliniek gespecialiseerd in het gebruik van dergelijke spierontspanners. Hun ervaren artsen voeren Botox-behandelingen uit met natuurlijke resultaten, zodat patiënten niet hoeven te vrezen voor een bevroren of emotieloos gezicht.

Botulinetoxine A is een eiwit geproduceerd door de bacterie Clostrstridium Botulinum. Dit eiwit blokkeert de signaaloverdracht van zenuw naar spier, wat na injectie van Botox in de spier leidt tot ontspanning. Hierdoor ontspant ook de huid die direct boven de behandelde spier ligt, waardoor rimpels verminderen of zelfs verdwijnen.

Botox, of botulinetoxine, is een soort spierontspanner, maar er zijn ook andere merken van spierontspanners, zoals Azzalure en Radiesse. Bij een behandeling met Botox worden specifieke gebieden behandeld om de vorming of het verschijnen van rimpels te voorkomen of te verminderen.

Tijdens de behandeling zal de arts met een zeer fijne naald injecties toedienen in de huid. Om ongemak tijdens de procedure te verminderen, wordt er een verdovingsmiddel toegevoegd aan de injectie. Over het algemeen wordt een Botox-behandeling echter niet als pijnlijk ervaren.

Na de behandeling stoppen de behandelde spieren met samentrekken, waardoor rimpels vervagen en het ontstaan van diepe rimpels in het behandelde gebied wordt voorkomen. Na de behandeling kunnen patiënten tijdelijke roodheid of blauwe plekken ervaren rond het behandelde gebied, maar deze bijwerkingen verdwijnen meestal na enkele dagen. Zodra de zwellingen zijn weggetrokken, is het natuurlijke resultaat van de behandeling zichtbaar.

Botulinetoxine wordt ook gebruikt voor medische toepassingen, zoals het behandelen van tandenknarsen en migraine, omdat het de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de zweetklieren en spieren kan blokkeren.

Het volledige effect van de behandeling wordt meestal na 1 tot 2 weken bereikt. Daarna groeien er geleidelijk nieuwe zenuwuiteinden om de geblokkeerde te vervangen. In eerste instantie dient een behandeling elke drie maanden te worden herhaald. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, worden helaas niet behandeld met Botox. Uiteindelijk zal de tijd tussen de behandelingen oplopen tot ongeveer 4 tot 9 maanden.

Het gebruik van Botox kan ook helpen bij het voorkomen van permanente rimpelvorming. Het wordt vaak verkeerd begrepen dat het behandelen met Botox het verlies van alle gezichtsuitdrukkingen tot gevolg heeft, maar dit is niet het geval wanneer men zich beperkt tot specifieke gebieden zoals het voorhoofd, de fronslijnen en de kraaienpootjes.

Wie mag botox toedienen België? Heel duidelijk…enkel een arts mag de huidbarriere doorbreken dus enkel artsen mogen de medisch esthetische injecties toedienen!

Vanwege de negatieve publiciteit rond het woord 'Botox', associëren mensen het vaak met emotieloze, strakgetrokken gezichten. Maar als u een behandeling met botulinetoxine laat uitvoeren door een ervaren arts, kunt u vertrouwen op natuurlijke en bevredigende resultaten zonder het gevreesde 'pokerface'-effect.

Enkele klinieken die Botox-behandelingen aanbieden:

  • The BeauCare Clinic (www.kliniekbeaucare.com): Deze privékliniek, gevestigd in Machelen, is gespecialiseerd in plastische en cosmetische chirurgie. Het biedt botox behandelingen aan om rimpels en fijne lijntjes te verzachten en te voorkomen, en heeft een uitstekende reputatie voor zijn professionele en ervaren team van specialisten.

  • Clinic BeauCare Brussel (www.clinicbeaucare.com): Deze kliniek in Brussel biedt een scala aan cosmetische behandelingen, waaronder botox. Ze staan bekend om hun deskundige zorg en het streven naar natuurlijk ogende resultaten.

  • Faceland België (www.facelandclinic.com/be/): Faceland Gent is een onderdeel van een internationale keten van esthetische klinieken die een scala aan behandelingen biedt, waaronder botox. Hun ervaren team van specialisten streeft naar de hoogste kwaliteitsnormen.

  • O2 Clinic (www.o2clinic.be): Deze kliniek in Antwerpen biedt verschillende esthetische procedures, waaronder botox. Hun team van ervaren professionals streeft ernaar om elke patiënt een persoonlijke en grondige benadering te bieden.

  • Sarasin Clinic (www.sarasinclinic.com): Deze esthetische kliniek heeft een sterke reputatie opgebouwd voor hun deskundige botox-behandelingen. Het ervaren team van artsen streeft naar natuurlijke resultaten voor hun patiënten.

  • Esthétique Laser (www.esthetique-laser-liege.be): Gevestigd in Luik, is deze kliniek gespecialiseerd in lasertechnologie maar biedt ook botox-behandelingen. Ze hebben een team van ervaren professionals die zich inzetten voor het leveren van hoogwaardige zorg.

  • Wellness Kliniek (www.wellnesskliniek.com): Gelegen in Genk, biedt Wellness Kliniek een scala aan cosmetische procedures, waaronder botox. Ze staan bekend om hun uitstekende patiëntenzorg en hoogwaardige dienstverlening.

  • Aalst Dermatologie (www.aalstdermatologyclinic.be): Deze dermatologische kliniek in Aalst biedt een breed scala aan huidbehandelingen, inclusief botox. Ze hebben een team van ervaren dermatologen die zich inzetten voor het leveren van gepersonaliseerde zorg aan hun patiënten.

  • ... meer op Google (www.google.com/search?q=botox+kliniek) ...