De groei van esthetische chirurgie en de invloed van sociale media op schoonheidsidealen

Als er één sector is die door de crisis niet wordt geraakt, dan is het wel de geneeskunde en esthetische chirurgie. Zijn we narcistischer dan voorheen of staan we meer onder druk om dagelijks een perfect uiterlijk te tonen?

Sociale netwerken nemen steeds meer ruimte in ons leven in, en mensen besteden hun tijd aan het kijken naar verhalen en geretoucheerde beelden van mensen die zichzelf enigszins etaleren. Het gebruik van filters is alledaags geworden, vooral bij jongeren. Dit heeft bijgedragen aan de enorme vraag naar esthetische chirurgie en de vorming van complexen over het uiterlijk.

Jongeren willen koste wat kost op hun idolen uit reality-tv lijken. Dit fenomeen treft vooral de jongsten, die denken dat esthetische chirurgie een gewone en eenvoudige handeling is, terwijl er risico'sop mislukking en complicaties bestaan. Bovendien kunnen ze zich de hoge prijs van dergelijke medische ingrepen niet veroorloven, waardoor ze zich tot Tunesië of Turkije wenden om de operatie tegen lagere kosten te laten uitvoeren.

De meest gevraagde ingrepen zijn de Braziliaanse billenlift, algemeen bekend als 'BBL'. Deze ingreep bestaat uit het vormgeven van het lichaam door liposuctie en het opnieuw injecteren van eigen vet in de billen om het volume te vergroten of de vorm te veranderen. Het belangrijkste doel is om op Kim Kardashian te lijken, die voor veel meisjes over de hele wereld het ultieme schoonheidsideaal is geworden. Een andere beroemdheid die vaak als referentie wordt genomen, is Kylie Jenner vanwege haar volle lippen. Probleem: veel jonge meisjes laten hun lippen injecteren door niet-artsen, wat leidt tot een explosie van illegale injecties. Vaak komen deze patiënten teleurgesteld en soms fysiek verminkt terug, maar hebben ze niet de financiële middelen voor hersteloperaties.

Het profiel van patiënten is divers en komt uit alle hoeken van de wereld. Veel jongeren zijn geïnteresseerd in esthetische geneeskunde, zoals botox en hyaluronzuurinjecties, vooral op de lippen, en esthetische chirurgie zoals neuscorrecties, borstvergrotingen en lichaamsvormgeving. Ook zijn er veel vrouwen die de 'schade' van zwangerschap en borstvoeding willen herstellen. Mannen raken dan weer meer steeds betrokken, voornamelijk voor lichaamsvormproblemen, gynaecomastie en neuscorrecties.

Op televisie en via sociale netwerken wordt regelmatige gewaarschuwd voor de gevaren van esthetisch toerisme in het buitenland. Wat is de omvang van dit fenomeen? Het aantal patiënten dat naar het buitenland gaat voor esthetische chirurgie, zoals in Turkije, Tunesië en Marokko, is enorm. Er zijn veel getuigenissen van patiënten die fysiek zijn verminkt. Er zijn zelfs sterfgevallen gemeld in deze landen. Het is meer handel dan geneeskunde! Patiënten gaan naar het buitenland zonder hun chirurg te kennen, vaak zonder de taal te spreken. In sommige gevallen ondergaan begeleiders zoals vrienden of familieleden zelfs een operatie omdat de chirurg een aantrekkelijke prijs aanbiedt als zowel de patiënt als de begeleider een esthetische ingreep ondergaan. Gelukkig delen sommige moedige patiënten hun ervaringen om anderen te waarschuwen en te voorkomen dat ze dezelfde tegenslagen meemaken.

Wanneer er complicaties optreden, keren patiënten terug naar hun thuisland en belanden ze soms in ernstige toestand op de spoedeisende hulp. Sommige gevallen zijn te verhelpen, andere helaas niet. Vaak verbreken chirurgen in het buitenland alle contact met patiënten wanneer ze worden geconfronteerd met ontevredenheid of complicaties.

Meestal is er geen verhaal mogelijk bij medische fouten. Patiënten geven vaak nog meer geld uit in hun thuisland in de hoop gered te worden en hun lichaam te herstellen. Ik spreek deze waarheid op televisie tijdens speciale programma s, maar ook tijdens interviews en uiteraard op mijn sociale netwerken.

Ondanks de moeilijke economische situatie ervaart de sector van esthetische geneeskunde en chirurgie geen crisis. Het is een bloeiende markt, mede door de invloed van sociale media die onrealistische schoonheidsidealen tonen door bewerkingsapps en filters. We leven in een wereld waar velen streven naar perfectie.

Wat betreft het profiel van patiënten en de meest populaire procedures, denken mensen vaak dat er een bepaald type patiënt is dat schoonheidsbehandelingen ondergaat - voornamelijk jongere vrouwen. Natuurlijk zijn die er, maar verrassend genoeg is de 'gemiddelde' hardwerkende moeder van middelbare leeftijd die haar 'natuurlijke' schoonheid probeert te herstellen, net zo geïnteresseerd in behandelingen. Er is echt geen typische cliëntèle. Het is zeer divers, omdat er goed uitzien en je goed voelen een doel is voor veel mensen, en niet te vergeten dat ook mannen geïnteresseerd zijn in het verzorgen van zichzelf. Haarkwaliteit, het verzachten van rimpels en het masculiniseren van het gezicht zijn vaak de behandelingen waar ze om vragen. Er zijn veel populaire behandelingen op de markt, maar neurotoxines, hyaluronzuurfillers en huidkwaliteitsbehandelingen, zoals biostimulatoren en huidboosters, zijn waarschijnlijk de meest populaire.

In de schoonheidsbranche zijn er verschillende 'scholen': over het algemeen wordt gezegd dat Amerikanen opvallende kenmerken, grote lippen en borsten waarderen, terwijl de Europeanen discretie voorstaan, de 'less is more'-filosofie. De meeste patiënten delen hun behandelingen niet met hun vrienden en willen niet dat iemand het weet, inclusief hun partners.

Esthetische geneeskunde is een tak van de moderne geneeskunde die zich richt op het veranderen van het cosmetisch uiterlijk door het behandelen van aandoeningen zoals littekens, huidverslapping, rimpels, moedervlekken, ouderdomsvlekken, overtollig vet, cellulitis, ongewenst haar, huidverkleuring en spataderen. Het omvat traditioneel dermatologie, kaak- en aangezichtschirurgie, reconstructieve chirurgie en plastische chirurgie, chirurgische ingrepen (liposuctie, facelifts, borstimplantaten, radiofrequentie-ablatie), niet-chirurgische ingrepen (huidverstrakking met radiofrequentie, niet-chirurgische liposuctie, chemische peeling, hoogintensief gericht elektromagnetisch veld, radiofrequentie-vetverwijdering) en een combinatie van beide. Esthetische geneeskunde-procedures zijn meestal vrijwillig. Er is een lange geschiedenis van esthetische geneeskunde-procedures, die teruggaat tot veel opmerkelijke gevallen in de 19e eeuw, hoewel de technieken sindsdien sterk zijn ontwikkeld.

In de afgelopen jaren is er een aanzienlijke toename van niet-invasieve en minimaal invasieve esthetische behandelingen, waaronder laser- en lichttherapie, microneedling, cryolipolyse (vetbevriezing) en ultherapie (ultrageluid-huidverstrakking). Deze behandelingen zijn populair geworden omdat ze minder hersteltijd en lagere risico'smet zich meebrengen in vergelijking met invasievere procedures.

De groei van de esthetische geneeskunde-industrie heeft geleid tot een toenemend aantal opleidingsmogelijkheden en certificeringen voor professionals in dit vakgebied. Artsen, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten kunnen nu gespecialiseerde opleidingen volgen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van esthetische geneeskunde te vergroten en zich te onderscheiden in de branche.

De populariteit van esthetische geneeskunde heeft ook geleid tot een grotere focus op de ethiek en regelgeving rondom deze procedures. In sommige landen zijn er strikte richtlijnen en wetten opgesteld om de veiligheid van patiënten te waarborgen en te zorgen voor verantwoorde en ethische praktijken in de industrie. Het is belangrijk dat zowel patiënten als professionals zich bewust zijn van de potentiële risico'sen complicaties die gepaard gaan met esthetische behandelingen, evenals de noodzaak om realistische verwachtingen te hebben van de resultaten.

Ook de rol van psychologie in esthetische geneeskunde krijgt steeds meer aandacht. Het is van cruciaal belang dat zorgverleners de psychologische en emotionele aspecten van het verlangen naar esthetische verbetering begrijpen, zodat ze hun patiënten op de juiste manier kunnen begeleiden en ondersteunen. In sommige gevallen kunnen patiënten baat hebben bij psychologische begeleiding of therapie om te helpen bij het omgaan met onzekerheden en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld.

De toekomst van esthetische geneeskunde zal waarschijnlijk verdere innovaties en vooruitgang op het gebied van technologie en technieken omvatten. Nieuwe behandelingen en benaderingen zullen blijven ontstaan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar cosmetische verbetering en verjonging. Het blijft echter belangrijk dat de industrie zich blijft richten op veiligheid, ethiek en het welzijn van patiënten bij het nastreven van deze vooruitgang.

De esthetische geneeskunde heeft een lange geschiedenis en blijft evolueren om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften en wensen van patiënten. Het is een bloeiende en diverse industrie die professionals uit verschillende medische disciplines samenbrengt om zich te richten op het verbeteren van het uiterlijk en het zelfvertrouwen van patiënten. Met voortdurende innovatie en aandacht voor veiligheid, ethiek en patiëëntwelzijn, zal esthetische geneeskunde naar verwachting een steeds prominentere rol spelen in de moderne gezondheidszorg.

In de komende jaren zullen technologische vooruitgang en wetenschappelijke ontdekkingen waarschijnlijk leiden tot een beter begrip van de biologie en mechanismen achter veroudering en cosmetische problemen. Dit kan resulteren in de ontwikkeling van meer gerichte en gepersonaliseerde esthetische behandelingen, evenals nieuwe producten en technologieën die minder invasief en effectiever zijn.

Er is ook een groeiende interesse in preventieve esthetische geneeskunde, waarbij zorgverleners zich richten op het voorkomen van veroudering en cosmetische problemen voordat ze zich ontwikkelen. Dit kan betekenen dat er meer nadruk komt te liggen op huidverzorging, gezonde levensstijlkeuzes en vroege interventies om het uiterlijk en de gezondheid van de huid te behouden.

Daarnaast zal er waarschijnlijk meer aandacht worden besteed aan de rol van genetica in esthetische geneeskunde. Onderzoekers zijn al begonnen met het identificeren van genetische factoren die een rol spelen in huidveroudering en andere cosmetische problemen. Naarmate ons begrip van de genetica achter esthetische eigenschappen verbetert, kunnen we in de toekomst mogelijk genetische tests en gerichte behandelingen zien die zijn afgestemd op het individuele genetische profiel van een patiënt.

Ten slotte zullen de normen en verwachtingen rond schoonheid en cosmetische ingrepen waarschijnlijk blijven evolueren. In onze huidige samenleving wordt er steeds meer waarde gehecht aan diversiteit en inclusiviteit, en het concept van schoonheid wordt breder en gevarieerder. Esthetische geneeskunde zal zich moeten aanpassen aan deze veranderende percepties en zich blijven richten op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen van patiënten, in plaats van het nastreven van een enkel, uniform schoonheidsideaal.

Al met al blijft esthetische geneeskunde een dynamisch en veelzijdig vakgebied dat voortdurend evolueert om tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van patiënten over de hele wereld. Met voortdurende innovaties en een groeiend begrip van de onderliggende biologie en psychologie van schoonheid, zullen zorgverleners in dit vakgebied steeds beter in staat zijn om effectieve, veilige en gepersonaliseerde behandelingen te bieden die het welzijn en de kwaliteit van leven van hun patiënten verbeteren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.