Het Public Investment Fund van Saoedi-Arabië in gesprek om belang in Aston Martin te kopen

Het Public Investment Fund van Saoedi-Arabië is in gesprek met Aston Martin over het nemen van een belang in het bedrijf, aangezien de luxe autofabrikant volgens vier mensen extra financiën probeert in te zamelen voor zijn volgende reeks auto's. De PIF, die al deelnemingen heeft in Lucid Motors en McLaren, is in gesprek om nieuw eigen vermogen in het bedrijf te nemen dat £200 miljoen waard zou kunnen zijn, zeiden de mensen.

De gesprekken bevinden zich in een vroeg stadium, voegde ze eraan toe. De groep heeft eind maart £957 miljoen aan nettoschuld en verwacht dit jaar ongeveer £130 miljoen aan schuldrente te betalen. De verkoop is lager dan twee jaar geleden, nadat Aston zijn afhankelijkheid van de verkoop van groothandelmodellen aan dealers had verminderd, terwijl het bedrijf ook langzamer is geweest dan verwacht om zijn Valkyrie hypercar-model uit te rollen.

Aston zei dat het „regelmatig zijn financieringsopties onder de loep houdt”. Het voegde eraan toe: „Elke financieringsoptie, indien onderzocht en uitgevoerd, zou zijn om de toekomstige groei van het bedrijf te ondersteunen en te versnellen. ”

De groep zei ook dat de handel in overeenstemming is met de verwachtingen, met „sportwagens uitverkocht tot 2023 en orderintake voor de DBX meer dan 40 procent hoger dan het voorgaande jaar”. De discussies vertegenwoordigen een omkering ten opzichte van de publiekelijk verklaarde positie van het bedrijf in februari, toen voorzitter en eigenaar Lawrence Stroll erop stond dat het bedrijf geen extra financiering nodig had.

Aston Martin weigerde commentaar te geven na de aankondiging van de aandelenmarkt. De PIF reageerde niet op een verzoek om commentaar. Aston heeft al een relatie met het Koninkrijk, na een deal met Aramco om het F1-team te hernoemen. Stroll, die in januari 2020 in het bedrijf investeerde, heeft geprobeerd een ommekeer van het bedrijf te orkestreren, showrooms van overtollige auto's te legen en te proberen het aanbod opnieuw af te stemmen op de echte vraag van de klant om de luxe referenties van het merk weer op te bouwen.

Vorige maand onthulde Stroll dat Aston een aanpak van Audi afsloeg over zijn Formule 1-team dat vanaf 2026 de sport betrad. Stroll, wiens zoon Lance in het team racet, vertelde analisten vorige maand dat hij „erg blij was met onze Mercedes-relatie”. Mercedes-teamdirecteur Toto Wolff vertelde de FT vorige maand dat het merk een van zijn drie F1-motorklanten, waarvan er één Aston is, kan verminderen vanwege nieuwe regels.

Twee mensen zeiden dat Audi nog steeds in gesprek was met Aston, hoewel niet over een aandelenbelang. Elke investering door een bestaande autofabrikant zou bemoeilijkt worden door de relatie van Aston met Mercedes-Benz, die een vijfde van de aandelen van de autofabrikant bezit en een technologiedeal om motoren en andere systemen aan Aston te leveren. Vorige maand benoemde Aston voormalig Ferrari-baas Amedeo Felisa als nieuwe CEO, ter vervanging van ex-Mercedes-directeur Tobias Moers.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.